Trzymam kciuki - niech zadziała! :) Nie tylko ja ostatnio tak sprytnie pogodę zaklinam. Razem ze mną podobnie czarują uczestnicy akcji Desery na zimno , która w aktualny weekend na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę jest organizowana. Duuuużo zimnych słodyczy tu do wyboru. Lato nie ma wyjścia, musi wrócić, żeby popróbować tych pyszności ;) Aby warstwie jogurtowe j deseru nadać dodatkowo lekko kokosowego posmaczku(...)minut - lub więcej - do stężenia. Udekorować świeżymi owocami. Podawać mocno schłodzone. RAZEM ZE MNĄ ZIMNYMI DESERAMI RACZYLI SIĘ: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ MOJE MAŁE CZAROWANIE - Sorbet truskawkowy http://doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html SYLWIA PAWLETA [FB] - Jagodowy deserek https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1476318089095186&set=p.1476318089095186&type=3&theater CZARNA OD KUCHNI - Egzotyczny serniczek z ricotty https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/07/08/egzotyczny-serniczek-z-ricotty/ MARCEPANOWY KĄCIK - Szybki deser z morelami http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/07/szybki-deser-z-morelami.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE Deser
Grunt to przepis!Szarlotka to ciasto niezwykłe, choć bardzo proste i znane od wieków, nadal gości na naszych stołach wiodąc prym pośród rozmaitych deserów. Dla mnie to ciasto na
Przepysznik - BLW i nie tylkotemu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów - było i słodko i wytrawnie). Niestety nasze rośliny miały malutkie owoce (ok. 5-10cm średnicy), więc i tym razem będziemy się musieli posiłkować dyniami ze sklepu. Podejrzewam, że kupimy ich hurtową ilość. Tutaj jeszcze niedojrzała- ale rozmiar nie był(...)mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do pieczenia ciasta wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy łyżką i formujemy z niego kulki. Umieszczamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Przy
les mirabellesJeśli szukasz kremu do przełożenia tortu, wypełnienia rurek lub babeczek, ten będzie do tego idealny Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy włożyć do głębokiego pojemnika
Kulinarne S.O.S.skupienia i odpowiednio dobranej strategii. Ktoś tu chciał za szybko posprzątać! Oprócz świetnej oprawy muzycznej, gra przyciąga także dynamiką i możliwością przejścia poziomów na kilka sposobów. Chociaż kwestiom kulinarnym nie poświęcono tu bliższej uwagi, to nie zapomniano o umieszczeniu kilku grafik przedstawiających potrawy (shake, kawa, ciasto, pieczona ryba, szaszłyki, burger czy pizza) na terenie lokacji, które mamy okazję odwiedzić jako(...)wspólny grill, panie władzo? W tym wpisie zajmiemy się zatem ciastem z mnóstwem frużeliny malinowej – czyż nie odzwierciedla ono w kulinarnie artystyczny sposób warunków, w jakich pracuje się tytułowemu seryjnemu czyścicielowi? Po wymagającej robótce w terenie, taki deser to perfekcyjna nagroda dla profesjonalisty w swoim fachu. Dodatkowo receptura ciasta nawiązuje do typowego “pound cake”, który z kolei świetnie koresponduje
Nerds KitchenMoja mama jest mistrzynią szarlotki, zdecydowanie to ciasto, które wychodzi jej najlepiej i nie ma osoby, której by nie smakowało. Ma kilka różnych przepisów, z których
Przepysznik - BLW i nie tylkoupieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki(...)ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSerniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc. Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc
Gotowanie...to proste !Pomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce, a do tego bardzo lubiane. Cenione są nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem składników
Kuchnia MagdaLenyforemki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło. P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka i Shinju. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Dziewczyn. Kruche babeczki z dżemem Bocconotti calabresi ciasto z tego przepisu na 8 babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki(...)Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na arkusz folii plastikowej, uformuj z niego
Chilli Czosnek i OliwaPoznań W międzyczasie, na scenie głównej, trójka naszych wielkopolskich blogerów : Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycjena szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego, pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakottoczy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności!Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, którepowstawały(...)niedzieli, cały jarmark, odbywał się także TYGIEL, cotygodniowy targ produktów regionalnych,który na co dzień ma swoją siedzibę w okolicach poznańskiego Okrąglaka.W ramach Tygla, można było zakupić pyszne ciasta, robione przez kawiarnie... fot.: Karmel-itka. ... Jak i blogerów. Na przykład Aleksandry z bloga OLA IN THE KITCHEN. fot.: Karmel-itka. I rzecz jasna, wieczorem nie wróciłam
W kuchni Karmel-itkiSernik jabłkowo-cynamonowy Jesień w pełni. Co raz częściej sięgamy po rozgrzewające herbaty z miodem, imbirem czy cynamonem. Dla mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie
na moim stole...Słodka tarta z borówką to obowiązkowe ciasto latem. Moim domownikom najlepiej smakuje z lodami lub sosem waniliowym . To ciasto jest na jedno posiedzenie! Prezentuje się wspaniale i smakuje bosko! Po prostu znika w mgnieniu oka! To dobrze, bo zaraz mogę zrobić następne ciasto! Słodka tarta z borówką Składniki: okrągła i szczelna foremka Kruche ciasto 30 g zmielonych migdałów(...)dodaj mąkę, migdały, żółtka i delikatnie połącz w całość. Kiedy już zrobi się kruszonka dodaj zimną wodę. Zagnieć do połączenia składników. Nie zagniataj zbyt długo, bo wtedy ciasto traci na kruchości. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą aby wyłożyć dno formy. Rozwałkuj między dwoma kawałkami folii. Wyłóż formę po brzegi większym kawałkiem, owiń folią. Drugi placek rozwałkuj również
codojedzeniahakami na gładkie, elastyczne ciasto (ok. 10 minut). Odstawiamy przykryte na 10 minut. Dodajemyn oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Formujemy kulę (u mnie 2, bo ciasto robiłam z podwójnej porcji), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, kładziemy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy od środka, formując pożądany kształt (u mnie blaszka prostokątna i taki nadałam kształt). Następnie ciasto lekko smarujemy oliwą. Mozarellę kroimy w plastry, układamy na cieście. Kładziemy usmażone boczniaki, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie krążki, ponownie mozarellę (tym razem plasterki porwane na kawałki), oprószamy roztartym w dłoniach oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC
mojewypiekiinietylkopudru, który dodatkowo ułatwi też wyrabianie ciasta (patrz niżej). Co do jajek to i tu jest kilka opcji. Po pierwsze, możemy dodać albo jako całe, albo tylko żółtko. Niektórzy są zdania, że białko doda ciastu chrupkości i spójności, a żółtko – delikatności. Jest to zasadniczo prawda, jednak nie przesadzajmy z ilością białek, ponieważ ciasto może nadmiernie stwardnieć. Inną sprawą jest ilość(...)się tym, że w cieście wyląduje kilka pozostałych nam żółtek. I zazwyczaj będzie to zupełnie w porządku. Temperatura i technika wyrabiania Jeśli chodzi o temperaturę składników oraz otoczenia podczas wyrabiania kruchego ciasta, to podejścia są skrajnie różne. Jedni uważają za absolutnie kluczowe, aby składniki były jak najzimniejsze, aby miały minimalny kontakt z ciepłą ręką, a ciasto koniecznie musi trafić
Kulinarna Pokusa