niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam również do odwiedzenia sklepu MoyEco, ponieważ czeka tam na Was mnóstwo produktów(...)namoczonych truskawkach. Całość wymieszaj i zostaw do lekkiego zastygnięcia (5 – 10 minut). Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na truskawki i równomiernie rozprowadź. Zostaw do stężenia. Agaranta bardzo szybko tężeje – wystarczy około 15 minut. Do garnka daj pozostałe 150 ml wody po truskawkach, pozostałą połowę musu i 1 opakowanie agaranty. Całość wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Następnie
Via Gustosmaku i w kolorze. Ciasto z galaretką to hit lata! Przyrządzam je na ogół spontanicznie bez okazji. Po prostu jako letni deser…ale wczoraj był szczególny dzień, bo mój syn obchodził swoje 25 urodziny. To jedno z ciast, które było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce. Tym razem przyrządziłam ciasto z truskawkową galaretką. Jest(...)smaku i kolorze ale ciasto i tak jest pyszne! No cóż dla mnie istnieje tylko jeden gatunek truskawki, który uważam za najsmaczniejszy, czyli truskawka murzynka, słodko kwaśna i mocno czerwona. Ciasto z galaretką to taki polski przysmak . W Szwecji rzadko kiedy można trafić na jakieś tortowe ciasto z galaretką. Kiedy więc zapraszam na to ciasto koleżanki z pracy to zawsze
codojedzeniazarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać ok. 150 ml wody(...)przez Miki Waltariego w "Egipcjaninie Sinuhe"). W książce brak jednak napięcia, zwłaszcza że po drodze bohaterów czeka mnóstwo przygód i trudności. Każda z nich jest jednak pokonywana w sposób szybki i banalny. I wszystko dzięki "niesamowitemu" geniuszowi Taity, który jest człowiekiem-ideałem. Piękny, dobrze zbudowany, wiecznie młody i silny, choć wiekowy. Doskonały strateg znający się wyśmienicie na taktyce wojskowej, choć
Weekendy w domu i ogrodzieW ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i
Moja Delicjaskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaSKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru Dodatkowo : 100 g czekolady garść orzechów arachidowych (niesolonych) * ja użyłam oleju rafinowanego(...)przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości ok 2-3 cm, w sporych odległościach od siebie (u mnie kółeczka były ciut
Kto ugości moich gości?jego treść wkradły się małe chochliki, które to pozamieniały gramy na dekagramy, pomieszały cyferki i zrobiły nieco zamieszania. Ale "mistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka(...)talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE! Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie
kolorowotorcikowoSezon na rabarbar trwa, a ja dzięki cioci i kuzynce od których otrzymałam rabarbar mogłam zrobić placuszek. Kruche ciasto z nutą kwaśnego środka i słodkiej kruszonki
Kubki smakuPierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony(...)było już przyjemnością. Obsługa przepraszała, przejmowała się i... zapraszała na degustację win. Przesympatyczny pan opowiadał zabawne anegdotki ze swojego życia oraz przybliżał specyfikę rozlewanych do kubeczków alkoholi. Czas płynął szybko, a samo miejsce wkrótce się znalazło. Gdy jeden z gości wyszedł znudzony oczekiwaniem na zamówienie, zaraz ktoś za nim wybiegł, zapytał o powody opuszczenia lokalu i w ramach przeprosin wręczył
Życie zamknięte w smakudużo łatwiejsze. Tempura to nic innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie sushi w tempurze wydaje się być proste i nieskomplikowane, tymczasem osobom początkującym może nastręczać wielu trudności(...)Warszawie serwowane w najlepszych lokalnych „suszarniach”. Woda do tempury powinna być bardzo zimna – im niższa temperatura, tym lepiej. Ciasto powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się zanurzyć do połowy oraz zaraz wypłynąć. Sushi maki z pieczonym łososiem
Tradycyjna Kuchniaformowania Peppy z upieczonego już biszkoptu, tuż przed przekładaniem masą i owocami. Od początku wiedziałam (tu nie musiało być żadnych przemyśleń), jaki ma być smak tortu i jakie owoce mają się w nim pojawić - postawiłam na czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki(...)ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję go w taki sam sposób jak biszkopt jasny, dodając tylko dodatkowo kakao. Biszkopty spryskuję syropem z kwiatów czarnego bzu (syrop przelewam do buteleczki z atomizerem i dokładnie nawilżam blaty ciasta
Wielopokoleniowopołowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele . Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana
królestwo garówOkrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście w formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30 cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika(...)pozostałego musu i wymieszać dokładnie. Mus wylać równomiernie na piankę truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki. Zapraszam Was do korzystania z innych moich przepisów na ciasta z wykorzystaniem truskawek: * KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ * DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ * TRUSKAWKOWA POEZJA
Zrób to smacznieMięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na
Rozpustne gotowaniePani Walewska (Ciasto Pychotka) – to ciasto, które kojarzy mi się bardzo z moją Mamą :) Odkąd pamiętam to ciasto było u nas HITem każdych świąt, czy
Kulinarne Przeboje