chyba niedojrzałe i było wstrętne więc od razu mi przeszła ochota. Ale bardzo mi smakuje np. w jogurtach toteż postanowiłam zaryzykować jeszcze raz i kupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno(...)ciasto. Odstawić do stężenia. Mango obrać i pokroić na cienkie plasterki. Zwijać je tworząc różyczki i układać na zastygniętej masie. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance wrzątku i zaraz po wystudzeniu wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: galaretka na wierzch nie zawiera żelatyny więc tężeje w godzinę, zaraz po ostudzeniu. Dlatego należy wylać ją szybko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasól, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni- dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- formę wyłożyć papierem do pieczenia- wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić(...)palcami kawałki kruszonki- na podrośnięte ciasto wyłożyć połówki truskawek w lekkich odstępach, przekrojeniem do góry, lekko wciskając je w ciasto- całość posypać obficie kruszonką- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal
Smakołyki Berenikiwierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką. Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie jeszcze szybciej... A w sezonie, kiedy na straganach dostaniemy świeże owoce, śmiało możemy je wrzucić do środka i będzie jeszcze(...)galaretek (np. 2xtruskawkowa, pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa) 800ml jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 200ml słodkiej śmietanki ⅓ szklanki zimnej wody Dodatkowo np. ananasy z puszki lub inne owoce Sposób przygotowania w Tefal Companion Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do misy z założonym motylkiem do ubijania. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na prędkości 7 przez ok 2 minuty
Kuchnia w czekoladziewolnego czasu, bo krem choć szybki w przygotowaniu to wymaga jednak absolutnego poświęcenia mu tych kilku minut. Powolne podgrzewanie połączone z całkowitym zainteresowaniem z naszej strony i ciągłym mieszaniem kremu, pozwoli cieszyć się aksamitną konsystencją, bez przypaleń lub - o zgrozo- zważenia ;) Lemon curd śmiało możesz wykorzystać do wszelkich deserów, a w połączeniu z owocami, lodami czy słodką bezą smakuje(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 cytryny 3 żółtka 1 jajko 120g masła 150g drobnego cukru Sposób przygotowania: Cytryny porządnie myjemy i wyparzamy. Z osuszonych owoców ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. z cytryny Przekładamy całość do rondelka z grubym, nieprzywierającym dnem, dodajemy cukier, jajko oraz żółtka. Mieszamy trzepaczką aż do połączenia składników i rozpuszczenia
Kuchnia w czekoladzieserami. To czas, w którym dobre "tłustsze" i treściwe dania pomagają nam "przetrwać" zimowy klimat - szczególnie tym, którzy ganiają po mieście tu i tam. Dziś przekąska - śniadanie - kolacja - szybkie racuchy z suszoną żurawiną dodatkowo wzbogacone smakiem mleczka kokosowego, miodu gryczanego i oscypka. I to wszystko w wersji na ciepło. Uwielbiam ciepłe przekąski w ciągu dnia i śniadania! Oscypka znajdziecie(...)żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Jest wiele cudownych zdrowotnych właściwości owocu żurawiny. W sezonie możemy zajadać się świeżymi owocami, robiąc z nich dodatki do deserów, serów, dżemy, konfitury, soki, nalewki. Całosezonowo mamy ją w wersji suszonej sprzedawanej w torebkach lub na wagę oraz
Zasmakuj Kuchniwkawiarence.pl życie nie jest idealne, choć w przelocie dostrzegam, przebłyski fantastyczne, których braki u siebie postrzegam. Ładna fryzura, dżinsy które opinają chudy, zgrabny tyłek. Super auto
W KawiarenceDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na Słodkodopaść absolutnie każdego, a wtedy tylko od nas zależy, czy szybko ją przegonimy, czy też zostanie z nami na dłużej. Zatem jak poprawić swoje samopoczucie? Sposobów jest wiele, jednak obojętnie co wybierzecie, kawałek smakowitego drożdżowego ciasta z wiśniami i chrupiącą, słodką kruszonką pomoże przegonić wszelkie smutki w kąt! Do ciasta użyłam kwaśnych, wydrylowanych, mrożonych wiśni. Choć według mnie niezbyt nadają(...)się połączą i zaczną zbijać w grudki. Kruszonka jest gotowa. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę wyrabiamy. Następnie wkładamy je do formy (użyłam kwadratowej o wymiarach 26x26 cm – można użyć większej jednak wtedy ciasto nie będzie tak puszyste i wysokie), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozkładamy wiśnie (jeśli używacie mrożonych tak jak ja, dobrze jest
MyCookBook.plwprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych(...)mleka ryżowego i miodu od lokalnego pszczelarza . Nie trzeba regularnie odwiedzać sklepów ze zdrową żywnością - większość produktów można kupić w marketach czy na lokalnych bazarkach. Pamiętaj też, że owoce i warzywa, szczególnie sezonowe, są znacznie tańsze niż pizza, chipsy czy słodycze . Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj zrobienie kalkulacji wydatków. Podlicz wszystkie pieniądze wydawane na jedzenie (łącznie z posiłkami
Powiedz dietom nieTrwa sezon na wiśnie. Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni. Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście. Teraz przyszedł
IzaGotujeJak już sama nazwa wskazuje, "Malinowa chmurka" - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą
Świat Ciastaktóra tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej(...)Efekt mnie nie rozczarował - ciasto jest mięciutkie i puszyste, z delikatną karmelową nutą, orzechy chrupią, a gruszki są cudownie słodkie od syropu. To zdecydowanie od teraz jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Polecam Wam je ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie
W kuchni wieczoremsól i żółtka, szybko zagnieść ciasto- ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce (jeśli ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde)- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia(...)podsypywania mąką- placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałek i wyłożyć go na ciasto, tworząc wyższy brzeg (na około 1cm)- ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (nie wyjmować ciasta od razu z formy, gdyż jest dość delikatne) - białą czekoladę, 40ml śmietanki
Smakołyki BerenikiTym razem przychodzę do Was nie tylko z przepisem, ale również z opisem bardzo funkcjonalnego urządzenia, jakim jest blender N’OVEEN Sport Mix & Fit
Via Gusto