ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną dużą i jedną małą. Do małej części dodajemy 1 łyżkę kakao i wyrabiamy, aż je całe wchłonie. Wkładamy oba ciasta do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160° z termoobiegiem). Wyjmujemy z lodówki duże ciasto(...)papieru do pieczenia). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Ja dodatkowo przed pieczeniem obciążam ciasto – wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie
Poezja smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu
Marta GotujeŁosoś i gnocchi w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Szafran (czyli suszone słupki krokusa) to najdroższa przyprawa świata – na 1 kg potrzeba aż
Poezja smakuzdecydowaliśmy się z C. na kupno domu, przeglądając ogłoszenia szybko stwierdziliśmy, że musimy ustalić jakieś kryteria. Ogłoszeń bowiem jest cała masa; większość zupełnie nas nie interesowała, nie było więc sensu tracić na nie czasu. Tym sposobem stworzyliśmy dość długą listę naszych wymagań; niektóre z domów, które zdecydowaliśmy się obejrzeć, nie spełniały ich wszystkich, ale miały w sobie coś czarującego(...)niczym innym; no może z ciepłem piekarnika, gdy w środku piecze się cynamonowe ciasto ze śliwkami... Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ten na figi powoli się kończy. W międzyczasie zobaczyłam u Komarki przepis na bajecznie proste i niesamowicie kuszące ciasto z letnimi owocami. Przerobiłam go więc po swojemu, dodałam nieco cynamonu, żeby nabrało bardziej jesiennego charakteru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZamiast kanapki. Do lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i
Karo in the KitchenIdę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam robić takie torciki na zimno. Czasami ich smak przypomina mi lody. Robiłam już różne torciki a ten powstał z mieszanki różnych składników i przepisów Podaję
Kuchenne Wariacjekońcu po wyrobieniu ciasta, zanim uporaliśmy się wykrawaniem mijało sporo czasu do momentu pieczenia! A potem jeszcze je "sklejaliśmy" jeśli to były ciastka z dżemem lub napełnialiśmy kremem i owocami jeśli kruche babeczki, więc to był cały wieczór, kiedy nie plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze w kaflowym piecu. Z pewnością większość z Was zna taki(...)coś mamy robić to mi odpowiednie do tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały człowiek w domu też
Kolorowy PrzepisownikStrucle z jabłkami to pyszne kruche ciastka wielkości dłoni, wypełnione jabłkami, smażone na oleju. Z nazwy podobne do strudla z jabłkami, ale to
Rozpustne gotowanieDzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko tyle
PatiGotujepłot... Ale kto by się na moim miejscu nie oparł...? Poprzednio poziomki w przyzwoitej ilości, czyli kiedy można nacieszyć się ich smakiem, a nie tylko tylko poczuć szybko ulatujące z języka muśnięcie poziomkowego smaku, jadłam na wakacjach we Włoszech. Gdy na straganie zobaczyłam ostatnie już pudełeczko, nie potrafiłam się oprzeć. Dostałam je w dodatku za pół ceny. A smakowały(...)tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszeroko dostępne w Europie, jednak w Polce się z nimi nie spotkałam. Jednak nie stanowi to żadnego problemu, ponieważ produkty można zamówić w sklepie internetowym , gdzie na prawdę bardzo szybko (nie pamiętam już dokładnie, ale czekałam chyba dwa dni), wprost z Holandii, gdzie marka ma swój magazyn otrzymujesz paczkę do ręki :) CUKRU nie należy się bać tylko(...)cukru we krwi i masę ciała nie powoduje próchnicy zębów jest do 300 razy słodsza od cukru białego świetnie smakuje Innym naturalnym słodzikiem jest ERYTROL , który występuje w owocach i żywności fermentowanej. Zalicza się go do alkoholi cukrowych. Wygląda i smakuje prawie tak samo jak cukier, ale jest bardzo niskokaloryczny. Jego zalety to : słodzik naturalny jedynie 6% kalorii
Zdrowie na języku :Pinnym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)Cytryny w syropie – do herbaty W zimowy wieczór nie ma nic lepszego do herbaty niż cytrynka. Jeśli macie ekologiczne cytryny i boicie się, że się zmarnują (niewoskowane owoce bardzo szybko się psują), warto zatrzymać ich smak na dłużej i przy okazji przygotować piękne prezenty. Do cytryn w syropie potrzebujemy: 6 dużych, ekologicznych cytryn (1 kg), 1,5 szklanki
Poezja smakusklepach można dostać produkty, które są bardzo zdrowe i przy tym pyszne. A przygotowane w domu słodkie przekąski są jeszcze lepsze. Zdrowe słodkości będą przede wszystkim bazowały na owocach, które z natury są bardzo słodkie. Będą też miały mniejszą zawartość cukru dodanego. Warto postawić również na takie dodatki jak kakao, orzechy czy bakalie. Z tych składników można przygotować naprawdę(...)łyżki masła orzechowego, 2-3 łyżki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, jedno jajko i orzechy bądź bakalie do dekoracji. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać tak, aby tworzyły zwartą masę. Należy formować z niej małe kulki, które układa się na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że ciastka nieco urosną, dlatego
codojedzenia