Cake popsy, czyli w naszym tłumaczeniu „ciasteczkowe lizaki” opanowały czeluści internetów. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy dziecięce, bo robi się je szybko, maluchy je uwielbiają, a do tego rewelacyjnie dekorują stół. Ciasto możesz zrobić na różne sposoby, ja podam Ci dziś ten podstawowy. A dekoracja… i tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Czekolada biała(...)się liczy! Ważna jest dobra zabawa i czas jaki spędziliśmy wspólnie przy ich robieniu. Zresztą, zaraz Ci wszystko prędko opowiem, bo fun był pierwsza klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry
ArbuziakiWitajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej
Symfonia Smakówciepłym miejscu np. koło kuchenki. Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto. Do odmierzonej mąki (nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę wody z mlekiem (płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. FARSZ: - ananas(...)blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i podpiekamy (bez dodatków) przez 15 minut. Wyciągamy na chwilę ciasto. Wykładamy ser żółty w plastrach, wysypujemy składniki, dajemy kleksy z keczupu. Robimy to szybko, bo inaczej ciasto opadnie. Wstawiamy znów
Wypisz Wymalujzapłacić odrobinę drożej, ale mieć sprzęt, który posłuży nam długie lata, niż tracić nerwy na ewentualne reklamacje. Kupiliśmy najmniejszy dostępny model - sterowany manualnie wolnowar Crock-Pot ® 2,4 l . Szybko się okazało, że dla nas jest on idealny do zup i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka(...)piekarnikach. Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć i zapiekać. Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się(...)ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto. PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą warstwą, zostawiamy 2-2,5cm wolnego ciasta
Karo in the KitchenCiasto truskawkowo – chałwowe to taki mój nowy wymysł. Bez pieczenia bo coś ostatnio wolę robić przetwory niż piec ciasta, w końcu sezon owocowy w pełni
Relaxtimeracuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem, szybki chiński wrap, paella z kurczakiem , chorizo i wiele innych. III – dania(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Na samym końcu dowiemy się jak wykorzystać pyszne owoce np. przygotowując 1 minutowe lody w gałkach ! Z tej książki możemy zdobyć nie tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego
noteskulinarnyfigaszybko i krótko, aby nie ogrzewać go ciepłem dłoni. Najlepiej jest posiekać ciasto nożem lub też narzędziem do ugniatania ciasta kruchego. Do słodkiego ciasta kruchego najlepiej używać cukru drobnego lub cukru pudru gdyż kryształ może się nie rozpuścić w cieście. Po zagnieceniu należy rozwinąć je folią spożywczą aby nie wyschło i schłodzić przez minimum 30 minut. Ciasto najlepiej rozwałkować zmrożonym(...)wałkiem do ciasta (ciasto chodzimy w lodówce, a w tym czasie wałek w zamrażalce). Dzięki temu trikowi ciasto nie będzie się przyklejać do wałka. Aby przenieść rozwałkowane ciasto do formy możemy je rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim przenieść do formy lub też ciasto nawinąć na wałek i na nim przełożyć do przygotowanej formy. Nadmiar odcinamy. Spód
Pyry na GazSernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową to świetna
Szalona Kuchnia Ewelinymąkę, dodać sól, cukier, jajko i zaczyn. Wymieszać, dodać odrobinę stopionego masła i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy masło się wchłonie, to ponownie go dolać nadal wyrabiając. Jeżeli wyrobione ciasto po zużyciu całego masła będzie nadal zbyt lepkie, to dosypać łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut. Zetrzeć na tarce(...)wałek. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Krótko zagnieść, po czym dodać skórki z wanilią oraz bakalie i orzechy wraz z rumem. Zagnieść wszystko razem, tak aby nic nie wypadało z ciasta. Następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie na kształt owalu. Na środku umieścić wałek z marcepanu. Z obu stron wałka zrolować ciasto, tak aby znalazło
Passions hobbies lifeDla mnie ten przepis na szarlotkę z cukinią był naprawdę odkryciem. Ktoś, kto nie będzie przyglądał się zawartości ciasta, nigdy w smaku nie rozpozna cukinii. Ja
Mieszam w GarnkuSzybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie o wym. 39cm x 30 cm). Najwygodniej jest robić to układając rozpłaszczoną porcję ciasta (lub pokrojone plastry ciasta) między dwa arkusze papieru do pieczenia lub maty. Możemy ciasto wałkować(...)Wyrównujemy powierzchnię. Kładziemy drugi blat ciasta półkruchego (nie przejmujcie się jeżeli się połamie, poskładajcie go na cieście). Wykładamy drugą połowę masy, równamy powierzchnię i kładziemy trzeci blat ciasta. Na wierzch kładziemy arkusz papieru do pieczenia (wykorzystujemy ten, na którym było pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja użyłam trzech 1,5 litrowych kartonów z mlekiem). Ciasto zostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy
mojewypiekiinietylkoCiasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez(...)remonty, były korki i podróż przedłużona o ponad 2 godziny. Polecam trasę Hradec Karlove – Ołomuniec - Frydek-Mistek (nasza powrotna). Mimo, że mały odcinek trasy pokonuje się autostradami, droga mija szybko, są też fragmenty ekspresowej, a odcinki dróg zwykłych przez wsie i miasteczka były praktycznie puste. W Ostrawie wzbudzaliśmy żywe zainteresowanie robiąc zdjęcia, szczególnie poza centrum, a w Pradze ciężko było
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio wymyśliłam sobie mały remont w domu. " Fejsbukowicze " i " Instagramowicze " w tym temacie są na bieżąco, wiedzą już jak poradziłam sobie ze starą farbą na
Blondynka Gotujesposób, bo w zimie będziemy za tym tęsknić i nawet mrożonki nam tych owoców prosto z drzew i krzaczków nie zastąpią! Poprosiłam Męża, aby zerwał mi trochę malin i upiekłam malinową rozpustę (przepis wkrótce na blogu), bo u mnie w domu wszyscy się tym ciastem rozkoszują odkąd upiekłam po raz pierwszy. I ja się nie dziwię - też(...)pomocą wykałaczki tworzymy wzorki - serduszka, esy-floresy lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez
Kolorowy Przepisownik