Niedawno otrzymałyśmy bon zakupowy od firmy mixit.pl , która specjalizuje się w mieszankach musli. Oprócz gotowych zestawów przede wszystkim można samemu wybrać co się chce aby w
Candy PandasKrólowa serników znów wkracza do akcji! Na blogu są już klasyczne , z orzechami , jabłkami , czekoladą , owocami a nawet bezą ! Dziś mam dla Was przepis na kolejną petardę – tym razem zapraszam na genialny Cytrynowy sernik z ricotty na chrupiącym orzechowym crumble, z paloną bezą włoską. Niesamowicie delikatny, wspaniale orzeźwiający, ale nie kwaśny, cudownie kremowy. Sernik, który mogłabym jeść nieustannie(...)tutaj tak jest – nic nie muszę trzymać, podpierać, pilnować. Duża, wbudowana misa o poj. 5,7 l umożliwia.czemu robienie w nim nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu! Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza czas od czasu
Ostra na Słodkojest (ZNÓW) o cieście. Ale jak mawiał komik Dylan Moran, "Cake is the language of love." To porozmawiajmy trochę w języku miłości. Dziś z akcentem szwedzkim. A już niedługo, perskim- bo przepis na perskie ciasto miłości wciąż czeka na chwilę weny. Zacznijmy powściągliwie- jak Szwedzi. A moja przygoda z tym ciastem zaczęła się tak, że w lodówce pewnego sklepu zobaczyłam(...)ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno
les mirabellesRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasiekając nożem na stolnicy. Po jak najdokładniejszym połączeniu powyższych składników dodać jajko i w miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku(...)moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie. Ilość masy serowej przeliczyła moje oczekiwania i było jej zbyt dużo na formę o średnicy 21cm dlatego
Symfonia SmakówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Mania Wypiekaniabiszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet w temperaturze pokojowej, może zacząć się ścinać. Przestrzeń między brzegiem formy(...)Trzeba tylko pamiętać, żeby bezy układać na cieście w dniu podania, inaczej zaczną się rozpuszczać i nie będą już tak ładnie wyglądać.W momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej chwili będą się zastanawiać, jakim cudem udało się ją Wam tam wcisnąć.U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna z wybrednych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniedamy radę przynieść w rękach. To się naprawdę sprawdza. Zauważyłyśmy to w pierwszych miesiącach posiadania psa. Nie chcąc zostawiać psa na długo samego (bo Niunia broiła), chodziłyśmy na szybkie zakupy. Kupowałyśmy tylko to, co niezbędne. Ale odkąd pies przyzwyczaił się do długiego zostawania w domu, my wróciłyśmy do zakupów samochodem. Mimo wszystko - staramy się ograniczyć samochodowe wyjazdy na zakupy(...)owoców w sezonie gdy są tańsze Papryka, cukinia, dynia, pietruszka, włoszczyzna, truskawki, maliny, borówki - z powodzeniem można kupować i mrozić, gdy są tańsze, czyli latem, w sezonie. Może takiej mrożonej papryki nie zjemy na surowo, ale do gulaszu lub innej potrawy sprawdzi się znakomicie. Truskawki i inne owoce mrożone super nadają się do musów, ciast i deserów. Jedynym
dobra gospodyni dom wesołym czyniTort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy
https:KKuchniaMniamowoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve(...)się, że ilości produktów są takie "nieokrągłe":) Jeżeli chcecie przygotować ciasto w robocie kuchennym, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Ja bardzo lubię zagniatać kruche ciasto ręcznie - po co myć potem robota, jak wystarczą miska i nasze dłonie:) Tak więc w przepisie znajdziecie mój sposób na zrobienie ciasta. Dobrze, żeby kruche ciasto przed rozwałkowywaniem postało 5 minut w temperaturze pokojowej. Zrobi się
Chilli Czosnek i OliwaMakaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili to wykwintne danie pod wieloma względami. Krewetki zaliczane są do afrodyzjaków, także samym daniem możemy skraść czyjeś serce. Ponadto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kierunkach lub byle jak, rozrywa się włókienka glutenu, co przyczynia się do niewyrastania ciasta przy pieczeniu.Na koniec dodać resztę mąki i ostudzony cytryniec razem z powstałym syropem. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie można dopuścić aby ciasto ucierane zbyt mocno się napuszyło przez zbyt długie miksowanie, bo urośnie podczas wstępnej fazy(...)ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Nie otwierać bez potrzeby piekarnika podczas pieczenia. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto studzić powoli! Inaczej groźba iż opadnie. Nie wyjmować formy z ciastem zbyt szybko
Grunt to przepis!Krążył kiedyś po sieci taki „łańcuszek”, w którym dziewczyny pokazywały wnętrza swoich torebek. Tak sobie pomyślałam, że może by zrobić to samo z wnętrzami
Ostra na SłodkoCake popsy, czyli w naszym tłumaczeniu „ciasteczkowe lizaki” opanowały czeluści internetów. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy dziecięce, bo robi się je szybko, maluchy je uwielbiają, a do tego rewelacyjnie dekorują stół. Ciasto możesz zrobić na różne sposoby, ja podam Ci dziś ten podstawowy. A dekoracja… i tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Czekolada biała(...)się liczy! Ważna jest dobra zabawa i czas jaki spędziliśmy wspólnie przy ich robieniu. Zresztą, zaraz Ci wszystko prędko opowiem, bo fun był pierwsza klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry
Arbuziaki