szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodycz19.01 .2019 Magda Gdy raz zrobicie te mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie
Smaczna StronaMuffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników. Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same
Healthy food explorerUpiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce
ciastkarnia na kruchym spodziemniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę na podpieczony spód. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Masa serowa musi być ścięta i sprężysta przy dotyku - szczególnie(...)napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- nie gotować! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na ciasto z musem. Pozostawić do całkowitego stężenia. Udekorować owocami -Smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukudane. Po ósme..Podpisuj słoiki Robisz dziesiątki słoików przetworów. Wiadomo, odróżnisz ogórki od keczupu czy dżemu. Ale czy dżem śliwkowy odróżnisz od wiśniowego w ciemnej piwnicy, a dżem z owoców leśnych od dżemu z jagód? Może być ciężko. Dlatego warto robić etykietki i przytwierdzać je do słoika za pomocą gumki czy taśmy. Jesteś leniwy? Napisz na kawałku plastra(...)stopni. Do środka piekarnika włóż 2 ręczniczki lub ścierki do naczyń, na nich postaw słoiki. I gotowe! Po dziesiąte….Kompletuj Ja niestety długi czas robiłam ten błąd, że szybko myłam słoiki, nakrętki i potem dziwnym trafem jakoś zapominałam je kompletować. Kiedy nadchodził czas przetworów, okazywało się często, że mimo ogromnej ilości posiadanych słoików i stosów nakrętek, nie mam zestawów
Mieszam w Garnkuprostu zjeść... Wtedy przypomniałam sobie o truskawkach, które leżakują w najciemniejszych zakamarkach zamrażarki (no przecież teraz sezon na świeże, kto by o mrożonych myślał?), i w głowie szybko to razem zmiksowałam. Do tego trochę mleka, i jedno z ostatnich ciasteczek, które się jakimś cudem uchowały. I już! Pyszne przedśniadanie gotowe. I choć jest to połączenie, które wszyscy znają, i pewnie(...)jest. Nic mi więcej nie potrzeba.Ja koktajlu nie dosładzałam, banan nadaje wystarczającej słodyczy. Ale jeśli lubicie, można wsypać łyżeczkę cukru. Albo dodać odrobinę soku z cytryny. Albo inne owoce, jogurt zamiast mleka - cokolwiek. Połączeń jest z tysiąc, a każde tak samo pyszne!Ciasteczko dodałam dlatego, że leżało. Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki(...)lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek Mini serniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały
Smakołyki Berenikibiałek obowiązkowo musi być sztywna. Moje dziecko uwielbia parówki w cieście , dlatego wpadłam na pomysł, aby dzień rozpoczął z uśmiechem na twarzy. Czy tak się stało? Dowiecie się na koniec! :) Śniadanie dla dzieci powinno być urozmaicone, powinny znaleźć się w nim warzywa, czy owoce, albo nawet warzywa i owoce. Mój omlet z warzywami zawierał cebulę i pomidora. Cebula(...)lekko ubitych jaj łyżkę mąki, sól i pieprz i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlewamy ostrożnie na warzywa. Źródło ciepła powinno być duże, żeby jajka szybko się ścięły i nie wylały poza ramkę. W razie konieczności możecie pomóc sobie wykałaczkami, żeby spiąć ramkę. Kiedy jaja zetną się na tyle, że nie będą mogły się już rozlać
MamaOskarkaDoszłam ostatnio do wniosku, że nie umiem wrócić do pracy stopniowo, powoli i bez przytupu. Od razu wpadam w wir wydarzeń i w krótkim czasie staram
W mojej kuchniprzygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania na nie, kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek(...)kilka łyżek wrzątku * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru. Do mąki wlej zaczyn, rozpuszczone i wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie
Food Squarepieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ). Gdy ciasto jest upieczone, wyłączam nagrzewanie piekarnika i pozostawiam chwilę ( ok. 3-5 min. ) przy uchylonych drzwiczkach . Następnie wyjmuję z piekarnika i zrzucam na podłogę. Podnoszę i pozostawiam na szafce do wystygnięcia(...)wierzch, boki i dekorację ) Na patelni rozpuszczamy trochę masła i dodajemy płatki migdałowe , podsmażamy je, ciągle mieszając , bo szybko się palą. Gdy się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu. Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance
Pysznosci Babci BasiUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki AsiKruche ciasto dyniowe ze śliwkami wydaje się być klasycznym ciastem, które co sezon króluje w naszych domach. Zapewniam Was jednak, że dodatek dyni nadaje temu wypiekowi
Smakołyki BerenikiWitam moi Kochani! Na wstępie, szybko się usprawiedliwię z mojej trzy dniowej nieobecności… byłem w szkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki(...)szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy do miski, zacznijcie od mąki, w jej środek dodajcie żółtka. Białka zostawiamy na bezę. Przysypcie je cukrem, a na koniec na to wszystko masło. Łatwiej się wyrabia i mniej się klei do rąk. Gdy nasze ciasto nie będzie się kleić, to owijamy folią spożywczą i wkładamy
Kuba Gotuje