tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone do zdrowego budyniu(...)przez organizm.Nasiona choc moczone 15 minut szybko pecznieja,lecz pozostaja bardzo twarde i trudne sa do miksowania i dalszej obrobki.Po kilkugodzinnym i dluzszym moczeniu staja sie miekkie i bardziej przyjazne do wspolpracy.Na zdrowie!P.S Przygotowalam budyn czekoladowy z daktylami i nasionami chia-pyszny,bardzo nam smakowal.Zrobilam rowniez koktajl z cudownymi nasionkami oraz owocem mango i dodatkiem szpinaku.Rownie smakowity.Przepisy umieszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szarlotka to ciasto, które chyba lubi każdy. Jej smak zazwyczaj kojarzy nam się z dzieciństwem. Robiłam już różne wersje szarlotek, ale ta zdecydowanie jest moją ulubioną
Mania GotowaniaOstatnio chodził za mną jabłecznik a że przywiozłam świeże jabłuszka z działki to od razu zabrałam się za pieczenie. Wyszedł pyszny a kiedy go kroiłam
Sama słodycz i szczypta chilisię w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka(...)mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem lekko wyciśniętym w dłoniach, posypać
moj przepis naTymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku. Zacznę od przepisu na muffinki z rabarbarem - proste i szybkie, w kuchni nawet nie zdąży się zrobić gorąco. Poza tym idealnie nadadzą się(...)rabarbar, połączyć. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Lodówkę mam zapełnioną owocami, i to nimi głównie się teraz żywię. Pycha! W upały sprawdzają się idealnie, są też sprzymierzeńcami letniej sylwetki. Zaczynam nawet rozważać możliwość zrobienia własnej lemoniady. Mam nadzieję, że upały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo
Mała Cukierenkawiórków kokosowych, miodu i masła orzechowego idealnie komponuje się z kremową kaszą jaglaną z mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :) Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają(...)niej mleko kokosowe i miód wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub położyć na wierzch owoce. Smacznego
zdrowa vege kuchniaPostanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny sernik, idealny do kawy.Składniki:- 25 dag malin świeżych bądź mrożonychCiasto:- 1/2 kostki masła- 1 i 1/3
Zainspirowana w kuchniBył pleśniak - musi być i szarlotka! Obowiązkowo! :) U mnie w domu tą szarlotkę robi się już od dawna. Z oryginalnego przepisu jeszcze upiekę i wrzucę, a
Kolorowy PrzepisownikZ rabarbarem jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz nienawidzą! Ja zdecydowanie należę do jego fanów i z utęsknieniem wypatruję sezonu rabarbarowego na krakowskim
Ostra na SłodkoCzasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji blogowej nie ma już mowy 😃 Warto i tutaj je pokazać zwłaszcza, że poniższe brownie robi od niedawna furorę. Dajcie znać czy jakiś przepis z IG Wam przypadł do gustu i czy kontynuować(...)suchych składników i wymieszać (najlepiej ręką w rękawiczce jednorazowej lub mikserem na małych obrotach). 5. Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 170°C przez 30-45 minut do względnie suchego patyczka. Można też przed upieczeniem na górę masy dodać ulubione owoce np. gruszki, wiśnie, maliny itp. Ciasto morelowe proteinowe Składniki: - 60g płatków owsianych - 40g mąki kokosowej - 60g białka
Candy PandasNagle znika, tak samo szybko jak przychodzi. Lato oczywiście. Znalazłam w tym pewną zaletę. Dla osoby, która, tak jak ja, lubi pieczenie niezwykle ważną. Gdy spada temperatura, łatwiej grzać się w kuchni i przy piekarniku. Dobrze grzać się już od rana. Słuchałam kiedyś porad dietetyczki rozprawiającej nad przewagą ciepłych posiłków na śniadanie, szczególnie dzieciom nakazywała(...)mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami podaję ze słodkim sosikiem z cukru i śmietany oraz ze świeżymi borówkami. Są cudowne
I tu będę miała takie tePrzez te wszystkie przygotowania do świąt totalnie nie miałam ochoty znowu piec. Po ostatniej demolce jaką urządziłam barwnikami i piernikami w kuchni wszystko idealnie posprzątałam z
ciastkarnia na kruchym spodzieDuże, podzielne i dość słodkie ciacho. Z tym ostatnim nie zgadzali się pozostali domownicy, ale …. ja i tak wiem swoje;) Jeśli nie lubicie zbyt słodkich
Smaki Na Talerzusię w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym kawowym, kremowym smaku. Składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru 300 g margaryny 3 łyżki miodu 2 jaja opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą(...)kawę i cukier podgrzewamy i gotujemy do zgęstnienia ok. 3 minuty. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miksujemy ze śmietaną( uwaga masa szybko tężeje. WYKONANIE: ciasto miodowe* można nasączyć kawą masa jabłkowa truskawkowa ciasto miodowe masa jabłkowa agrestowa ciasto miodowe krem kawowy ciasto miodowe polewa Smacznego
Domowe ciasta