się w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym kawowym, kremowym smaku. Składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru 300 g margaryny 3 łyżki miodu 2 jaja opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą(...)kawę i cukier podgrzewamy i gotujemy do zgęstnienia ok. 3 minuty. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miksujemy ze śmietaną( uwaga masa szybko tężeje. WYKONANIE: ciasto miodowe* można nasączyć kawą masa jabłkowa truskawkowa ciasto miodowe masa jabłkowa agrestowa ciasto miodowe krem kawowy ciasto miodowe polewa Smacznego
Domowe ciastaSezon na morele dobiega końca. Z ostatnich moreli proponuję zrobić szybkie knedle, bez gotowania ziemniaków. Knedle z dodatkiem twarogu to austriacka specjalność z Doliny Wachau. Dolina Wachau położona nad Dunajem to oprócz winnic najlepsze sady morelowe w Europie. Morele pochodzące z sadów nad Dunajem wpisane zostały na listę produktów chronionych przez Unię Europejską. Delikatne, rozpływające się w ustach to doskonała(...)knedli dołożyłam w miejsce pestki zamiast kostki cukru po kawałeczku słodkiego marcepanu. Danie podałam z dodatkową porcją moreli, morelami karmelizowanymi wraz z pysznym sosikiem jaki się wytworzył podczas smażenia owoców. Polecam! Składniki na 10-12 knedli: 300 g twarogu 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1 jajko 1 łyżka masła/oleju 1/3 łyżeczka soli 10 małych moreli kawałek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiele razy, ale do tych najlepszych doszłam dopiero niedawno metodą prób i błędów. Są banalnie proste w wykonaniu i mogą być szybkim sposobem na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Omlet możesz podać z dowolnym nadzieniem: bitą śmietaną, owocami, nutellą, dżemem, jogurtem, serkiem... Co dusza zapragnie. Od tego, co włożę do omletu, uzależniam ilość cukru - przy słodszym nadzieniu można dać(...)już 3. Za mało mąki - omlet będzie się rozwalał przy odwracaniu. Sprawdzone. ;) Na zdjęciach omlet podany z musem jeżynowo-jogurtowym i rodzynkami. Przepis na mus jest krótki: 1 szklanka owoców + 1-3 łyżki cukru + mały jogurt naturalny. Blendujemy i gotowe! Przy zachodzie słońca smakuje najlepiej. ;) Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2,5 - 3 płaskich łyżek mąki
Anioszek w kuchniminimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy(...)owoce, chrupiące. To warzywo przypomina cykorię i pewnie nią jest. Kupiliśmy 2 sztuki . Uwaga cena za kg 15 euro! Cytryna bez konserwantów. Zapach do dziś czuję z nozdrzach. Przyjemny. Zbawienne dla wątroby karczochy. Ślinka mi na to coś cieknie - niestety nie mam pojęcia jak się owo warzywo nazywa. Broccoli Targowisko
AZgotuj!Gofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i
Kuchcik gotujeKlasyka wśród serników. Wszystkim z pewnością bardzo dobrze znany i przez większość z nas uwielbiany - klasyczny sernik z brzoskwinią pod chmurką w dzisiejszej odsłonie z nutą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBłyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chleb bananowy (ang. Banana bread ) – amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji. Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki(...)jajka i cukier – mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe, lekko oprószone mąką jagody goji i pokrojone na małe kawałki plastry suszonego mango – łączymy składniki. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 75 minut (do suchego patyczka). Upieczony chlebek studzimy na kratce. Chlebek bananowy z mango i jagodami
mojewypiekiinietylkowysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 10 - 15 minut(...)minut (u mnie 10 minut), aż stanie się złocista. Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu. W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 28 x 24 cm. Rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi, świeżymi owocami. W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać
Gospodyni Miejskaupieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała. Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie czy kolację. Polecam(...)daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi owocami. Zalać winem, dodać ciepłej wody tak, żeby przykrywała owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKamili i takim sposobem powstał wieniec Trzech Króli. Napakowany sporą ilością suszonej żurawiny, migdałów i orzechów zniknął na tyle szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć z przekroju. Zdecydowanie do powtórzenia za rok! WIENIEC TRZECH KRÓLI /wg Ogrody Babilonu CIASTO 600 g mąki pszennej tortowej 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka(...)ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu podwojenia objętości. Żurawinę wymieszać z alkoholem, odstawić, aż wchłonie cały alkohol. Dodać posiekane migdały, orzechy i skórkę z pomarańczy, miękkie masło i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60×20 cm. Rozłożyć przygotowane nadzienie zostawiając nieco wolnego ciasta
Pieguskowa Kuchniasłodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste. Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego(...)rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz gif). Rogi składamy do wewnątrz. Układamy na przygotowanej blaszce. Środek każdego lekko dociskamy
mojewypiekiinietylkoDzisiaj przepis, który doda Waszym kanapkom życia i koloru! :D Przepis na soczyście zieloną pastę z kaszy jaglanej i zielonego groszku. Pasta ma fajny, orzeźwiający smak
HealthyCreationswspaniałym kolorze i wyjątkowym, delikatny smaku. Jest ono proste, bardzo efektowne, szybko się przyrządza, a goście na pewno będą zachwyceni ;) Wcześniej przygotowywałam muffinki na wzór tego ciasta, też fajnie się prezentują. Zdecydujcie sami, co Wam bardziej odpowiada :) Ja polecam oba przepisy ;) Składniki (tortownica o średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki(...)łyżkę cukru pudru. Ciasto dzielimy na trzy części. Wierzchnią rozdrabniamy. Pierwszy blat smarujemy masą, przykładamy drugim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki ciasta, obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy. Wierzch ciasta dekorujemy owocem granatu lub jak w moim przypadku galaretką. Życzę smacznego! Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl
Czerwona Porzeczkawkładamy go do lejka lub na sito, wlewamy orzechy razem z wodą i pulpą, odciskamy pulpę. Pulpy z orzechów nie wyrzucajcie! Można jej z powodzeniem użyć jako dodatek do ciasta (zmniejszając ilość wymaganej mąki na rzecz pulpy- mąki z orzechów), zagęstnik do curry (jest idealna!) albo wkładkę do porannego smoothie lub müsli. Jeśli nie chcecie jej używać teraz, można(...)mleku kokosowym, ryżowym lub sojowym. *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam
Karo in the Kitchenwłasnego ogrodu. Najpierw zajadaliśmy się tymi wspaniałymi owocami, ale postanowiłam też część przeznaczyć do wypieku ciasta. Co by tu upiec? Czy coś co już znamy, czy iść w kierunku nowości? Zaczęłam kombinować ze składnikami jakie miałam w lodówce. Przypomniało mi się, że kiedyś jadłam u koleżanki ciasto niby sernik, niby pianka zrobiona z jogurtów. W lodówce zawsze(...)greckiego, w zamrażarce mam zamrożone białka, wzięłam więc te w ilości 5 sztuk, a resztę składników dodawałam podczas „tworzenia” mojego ciasta. Dlatego też nie zrobiłam zdjęcia składników, bo dodawałam je w trakcie pieczenia Składniki na spód ciasta: 500 g mąki pszennej krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru (ok. ½ szklanki) 125 g margaryny (zimna, z lodówki
Kuchnia u Krysimuffiny. Nie, to nie są babeczki. To są japońskie naleśniki. Naleśniki po japońsku to grube, puszyste i idealnie okrągłe placki smażone w okręgach. Naleśniki przygotowuje się szybko (ok 15 minut). Dodatkowo są pyszne i zachwycą się nimi duzi i mali. W oryginale naleśniki są bez dodatku kakao, ale naleśniki mają to do siebie że można podawać je z różnymi dodatkami(...)jogurt naturalny owoce Dwa jajka, maślankę, cukier, cukier, waniliowy i sól miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty. Dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe Lubella Corn Flakes i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy
Kuchnia w oparachDzisiaj będzie zdrowo i kolorowo. Znów nadeszła akcja „podsumowanie tygodnia”. Co było zrobić… Wyciągnęłam wszystko na stół i powstała sałatka z owocami :). Owoce doskonale łamią lekką goryczkę rukoli. Nie sądziłam, że brzoskwinia i maliny tak dobrze skomponują się z zieleniną. W sałatce są pomidorki, mozzarella i ogórki. Jeśli chcecie trochę mocniejszy smak, dodajcie cebulę czerwoną(...)składnik, dzięki czemu otrzymamy gładki, jedwabisty sosik. Następnym razem dodam awokado albo zrobię z niego dressing, ale to już pomysł na kolejny wpis Lubimy sałatki za to, że są szybkie w przygotowaniu i sycące. Można je jeść jako przystawkę czy z grzankami jako danie na obiad lub kolację. Drukuj Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym window.ajaxurl
Mieszam w Garnku