zawierał cukru, ani produktów w niego bogatych. Musisz pozbyć się m.in. wszystkich słodkości, niezdrowych i przetworzonych produktów żywnościowych, także miodu, surowych batonów owocowo-orzechowych oraz samych owoców! Tak, owoców również! I to nie jest wszystko! Całą listę produktów niedozwolonych znajdziesz w rozdziale czwartym. Tutaj zapoznasz się także z pełnym, rozpisanym planem posiłków, listą potrzebnych składników czy zasadami uważnego(...)zakończeniu programu dowiesz się jak masz postępować dalej, jak się żywić i jaki mieć stosunek do cukru. Zwieńczeniem całej trzytygodniowej pracy są przepyszne, słodkie desery - na koktajl, ciasto i lody. Napiszę tak - warto się troszkę przemęczyć, żeby później móc skosztować bez wyrzutów sumienia choć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :) Bardzo, ale to bardzo polecam
Zdrowie na języku :Pjeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko z naciskiem na warzywa owoce a druga .. najlepiej na słodycz :) musi być w życiu kolorowo. Pierwszą moją propozycją są babeczki owsiane z cynamonem. Płatki owsiane mnóstwo witamin i mikroelementów do tego dają mnóstwo energii(...)ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę
Basia w kuchnigalaretki w kolorze niebieskim i turkusowym posiada w swoim asortymencie firma Wodzisław). Polecam, szybki i bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:) Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto:3 jajka1,5 szklanki maki pszennej2/3 szklanki mleka1 laska waniliiszczypta soli1/2 łyżeczki cukruNadzienie:300 g kremu
Malinowe PocałunkiObiecałam sobie, że będę wykorzystywać krótki sezon truskawkowy zawsze i maksymalnie. Bo owoce w miarę lokalne, tutejsze, wyspowe, sa po prostu o wiele lepsze, niż wszelakie styczniowe importy z Afryki. Dodatkowo zwykle staram się sprawdzać 'mile lotnicze', czyli koszt i emisję dwutlenku węgla transportu danego produktu z kraju pochodzenia - im dalej, tym wyższy. A w tym roku lokalne supermarkety(...)wcześniej makę z proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the housechoć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania(...)rondlu zagotować wodę z cukrem. Cukier musi się rozpuścić. 4. Wrzucamy pokrojoną skórkę i gotujemy ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. W przypadku gdy woda zbyt szybko wyparuje uzupełniamy. 5. Pod koniec gotowania wlewamy sok z połowy limonki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Karmel powstały przy gotowaniu powinien mieć zielono- złocistą barwę a przy zlewaniu być lejący
vaniliowoczekoladowaCukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią, ananasem i kokosen Składniki: okrągła foremka(...)mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie. Wlej skondesowane mleko do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zmniejsz temperturę i gotuj przez 10 minut. Mleko powinno być dosyć gęste. Tak przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta, a następnie posyp kokosowymi
codojedzeniamojego skromnego bloga i czasem korzystacie z przepisów [ kilka osób pochwaliło się co zrobiło..jeśli ktoś coś zrobił wykorzystując przepis zamieszczony na blogu pochwalcie się w galerii ]. Cztery latka szybko przeleciało...zobaczymy jak będzie dalej..ostatnio u mnie trochę "zawirowań" w życiu zawodowym i brak jakiejś motywacji do czegokolwiek...mam nadzieję, że wkrótce to się zmieni..w sumie nie wiem(...)Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Ciasto przełożyć do foremki, a następnie wykałaczką namoczoną w barwniku zrobiłam takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać suszone owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200
Luźna KuchniaSernik ferrero z galaretką. U nas w domu nikt nie przejdzie obojętnie obok sernika. Uwielbiamy zarówno sernik pieczony, jak i sernik na zimno. Dziś ta druga
Słodkie okruszkisłodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka(...)cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka
Marcepanowa kuchniaszaleć to szaleć;) Jak stwierdził mąż, dżem robi mazurka ale to najlepszy mazurek jaki jadł:) Tata też nie marudził, na suchość ciasta. Myślę, że obie opinie najlepiej puentują cały przepis. Drukuj Mazurek kajmakowo-orzechowy Składniki Ciasto 300 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 75 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Słoik kwaskowatego dżemu Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich mielonych 200 ml mleka Masa kajmakowa Puszka masy krówkowej 1 kostka masła Ulubione bakalie Sposób przygotowania Ciasto Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki na 30-60 min. Masa orzechowa Mleko gotujemy. Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Masa kajmakowa Masło ucieramy
Mieszam w GarnkuDzisiaj szybciutko. Krewetki podduszone z papryką, podane z pieczoną dynią bo dynia makaronowa może zastąpić makaron . Lekko, szybko i bardzo smacznie. Dookoła świąteczna atmosfera i staram
Smaczna PyzaMożna było upiec je w formie bułeczek, ale do mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu ( poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli(...)momentu aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki (ok. 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 1,5-2 h. Gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na wymiar blaszki 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy
Cooking Monstermiałam ochotę na sernik na zimno, więc gdy tylko nadarzyła się ku temu okazja postanowiłam od razu wejść w ich posiadanie. Sernik przygotowuje się szybko, najdłużej z tego wszystkiego czeka się na tężenie galaretek. Takie ciasto bez pieczenia jest idealne dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego i przy okazji chcą się nieco ochłodzić. Choć dla mnie najpyszniejsze(...)przez parę godzin. PS. Przed wyłożeniem masy serowej na biszkopty, spróbujcie jej. Jeśli jest dla Was za mało słodka - dodajcie cukru pudru do smaku. Dla mnie słodycz galaretki i owoców była wystarczająca
psgotujemypasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia. Do wyboru mamy 3 rodzaje sera, w zależności od okresu leżakowania i z różnymi naturalnymi dodatkami takimi jak np.: suszone zioła i owoce, czosnek, orzechy lub oliwki, możemy nawet sami skomponować swój serek! Ja właśnie stworzyłam swój rodzaj sera targnięta tęsknotą za słoneczną Italią, konkretniej Sycylią, gdzie podstawą każdej przekąski jest oliwka(...)Sycylię ,ale cały Półwysep Apeniński! Zrobimy sobie coś na szybko. Pizza wymaga trochę poświęcenia, szczególnie czasu, my sobie zrobimy coś a'la pizza. Parę grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach przekąska, którą Sycylijczycy zabierają ze sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa! Składniki - 1 płat gotowego ciasta francuskiego ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia olej z ostropestu
Z Kuchni Do Kuchni