Na przepis trafiłam w jednym z ostatnich numerów "Życia na gorąco" i od razu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta
Pasja Smakublogu panoszy się cisza. I bynajmniej nie jest to tak, że u mnie w kuchni nic się nie dzieje. Wiadomo - obiad musi być, i ciasto się zdarza... ale to wszystko w pośpiechu... szybki obiad, kawa, szybkie zdjęcia... często niedopracowane. A ja nie lubię "niedopieszczonych" rzeczy, wykonywanych, że się brzydko wyrażę - "na odwal". Poniekąd jestem perfekcjonistką i lubię kiedy wszystko jest(...)jabłko plasterek cytryny 2-3 listki mięty W garnku zagotować wodę. Następnie wsypać cukier i dodać rabarbar, jabłko i cytrynę. Gotować przez parę minut na średnim ogniu aż owoce zmiękną. Pod koniec gotowania dodać miętę. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jeśli ktoś nie lubi całych kawałków owoców może swój kompot przecedzić
My simple kitchenSkładniki: – 400 g mąki tortowej – 4 jajka – 1 szklanka jogurtu naturalnego – 1/2 szklanki oleju – 3\4 szklanki cukru – cukier wanilinowy
I LOVE LIFEKolejna propozycja przepysznej sałatki, która oczywiście idealnie będzie pasowała również na święta. Przyznam się, że sałatkom nie umiem zrobić ładnych zdjęć,😕 bo nie lubię robić warstwowych
Zdrowie i pysznie na talerzuNaszła mnie ochota na przygotowanie rolady. Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można
Niezły MłynekWracając od mamy dostałam trochę rabarbaru i tak zastanawiałam się, szukałam inspiracji w internecie i na blogu Eksperymentalnie znalazłam przepis na takie ciasto i
Motylkowa KuchniaMagda Wolny od codziennej bieganiny dzień zawsze motywuje mnie do zrobienia coś super na śniadanie. Najlepiej jak jest to coś pysznego i szybkiego do zrobienia. Dla mnie obowiązkowo też musi być na słodko – porcja cukru rano to coś co budzi mnie lepiej niż kawa. Pancakes’y na śniadanie to zawsze dobra propozycja – puszyste, słodkie placki smakują dobrze(...)czarnego bzu – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy syrop kwiatowy. Mieszamy i odstawiamy, aby truskawki puściły sok. Przygotowujemy ciasto na pancakes’y – do miski przekładamy serek grani, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier
Smaczna StronaIdealna propozycja na letni obiad. Takie placuszki można też zrobić na kolację lub podwieczorek. Zajadają się nimi i starsi i dzieci. Bardzo lubię takie dania "na
Pobite gary Barbaryoddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry mąką i wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką. WYKONANIE CIASTA ZWYKŁEGO: wykonujemy identycznie jak ciasto bezglutenowe, z tym, że płyny(...)wody, ale po chwili łapią odpowiednią - nazwijmy to - konsystencję. Faktura ciasta odrobinę różni się od ciasta 'zwykłego' - mogą pojawiać się malutkie grudki, ale... uwierzcie nam, że smak i tak się obroni! :) W ekstremalnych warunkach robiłyśmy te bezglutenowe pierogi... butelką po winie. Za farsz robiły wtedy m. in owoce, więc zlepianie ich było jeszcze trudniejsze niż zwykle ale... WYSZŁY
Wypisz Wymalujoddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry mąką i wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką.WYKONANIE CIASTA ZWYKŁEGO:wykonujemy identycznie jak ciasto bezglutenowe, z tym, że płyny(...)wody, ale po chwili łapią odpowiednią - nazwijmy to - konsystencję.Faktura ciasta odrobinę różni się od ciasta 'zwykłego' - mogą pojawiać się malutkie grudki, ale... uwierzcie nam, że smak i tak się obroni! :)W ekstremalnych warunkach robiłyśmy te bezglutenowe pierogi... butelką po winie. Za farsz robiły wtedy m. in owoce, więc zlepianie ich było jeszcze trudniejsze niż zwykle ale... WYSZŁY
Wypisz Wymalujskubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając(...)wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru migdały w płatkach 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo ciasto robiłam już jakiś czas temu..i całkiem o nim zapomniałam [ znów nazbierało się sporo przepisów do opublikowania].. 25 dkg maki 0,5 kostki margaryny
Moje domowe kucharzenieZnakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki
babka w formiekostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty(...)najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić
Czerwień i błękitSłodkie i szybkie jak to muffinki. Tym razem z jabłkami i orzechową kruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer. Składniki na 12 sztuk: ( inspiracja: " Kuchnia z jadalnią ") 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)wmieszać je w masę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić w 3/4 ciastem, a wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudzić na kratce
Simply Food