6 15-20 min Łatwe Tanie Szybki i sycący deser idealny do każdej kawy i nie tylko. Kwas pomarańczy w połączeniu ze słodyczą reszty składników nadaje
PysiaGotuje.plposzukiwaniu zdrowych słodkości, zazwyczaj idziemy prostą drogą i wybieramy ciastka owsiane. Szybki i łatwe w przygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne. W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią(...)rozmącić, dodając sól. W misce wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć na blat/stolnicę podsypany mąką, uformować rulon średnicy około 4-5 cm. Ciasno owinąć folią spożywczą i włożyć
kolorowotorcikowoZwykle piekę je na Wielkanoc ale tym razem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :))) Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można użyć mrożonych owoców
Smakołyki AsiPierwszy i drugi dzień to koszmar. Zaczyna się gdy otwieram mu drzwi do auta. Jestem twarda, nie ulegam i nie płaczę. Mówię stanowczo, że jedziemy. Sprint Na miejscu szybka akcja: rozebrać ucałować przekazać w ręce Pań uciekać Serce boli, ale przecież nie będę jak pozostali rodzice się rozczulać i pogarszać swojej i jego sytuacji. Na dobre(...)Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy na 6 kawałków lub więcej po rozwałkowaniu. Ja podzieliłam na kółka (użyłam do tego szklanki :)) Z ciasta zrobiłam takie miseczki, foremki. Ciasto wypełniamy pokrojonymi w drobną kosteczkę owocami
ClauditteMissCookingkuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują wspomnienia lata :) Każdy czerwony wyraz(...)było grudek. Na końcu wmiksowałam skórki kandyzowane. Smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, oczywiście na patelni :) Na końcu odsączyłam na papierowych ręcznikach. Placuszki trochę rosną, ale smażą się szybko. Z podanych proporcji wyszło mi ok.18 szt niedużych placuszków. Z czym podałam? Zmiksowałam mascarpone z odrobiną kremówki. Nie dodawałam cukru, bo placki są słodkie. Na wierzchu ułożyłam owoce
Blondynka Gotujeśniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki: 250 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g rozpuszczonego(...)masłem wlać do miski z mąką. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka
Ze smakiem i z pasjąGdy dostałam 3 litry jagód od Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać
Cooking MonsterNominację do Liebster Blog Award otrzymałam od Angeliki prowadzącej blog Radość z pieczenia . Serdecznie dziękuję za tak miłe i niespodziewane wyróżnienie :) Z
Kuchcik gotujebardzo szybko). Gotowe ciasto odstawiamy w natłuszczonej misce na około godzinę, by odpoczęło. Wierzch zabezpieczamy folią. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy do nich 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Gdy ciasto odpocznie możemy zabrać się za rozciąganie. Na stole rozkładamy duży obrus i hojnie posypujemy go mąką. Na środku układamy ciasto(...)całą powierzchnię obrusa. Rozciąganie zajmuje parę dobrych minut, ale im cieńsze ciasto, tym lepszy strudel, dlatego naprawdę warto się w to pobawić. Dobrze rozciągnięte ciasto powinno być tak cienkie, że da się przez nie przeczytać gazetę. Jeśli na brzegach zostaną wam grubsze kawałki ciasta trzeba je obciąć. Jeśli w cieście zrobią wam się gdzieś dziury to nie przejmujcie się tym. Można
Dieta bez mlekaowoców czy warzyw. Mimo, że jest on nazywany odpadem, to tak naprawdę nie zasługuje na takie miano. Smaczna i pożywna pulpa zawiera dużo błonnika i nada się na szybkie w przygotowaniu muffinki. Dodatek mąki pełnoziarnistej uczyni z nich jeszcze zdrowszą przekąskę. Pulpa sprawia, że babeczki zachowują przyjemną wilgotność, dzięki czemu dobrze smakują również na drugi dzień Przepis pochodzi(...)oprószenia Przygotowanie: W jednej misce łączymy wszystkie składniki płynne, w drugiej sypkie. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy, na koniec dodajemy pulpę z owoców i marchewki. Papilotki do babeczek napełniamy ciastem do ¾ wysokości, na wierzch układamy orzechy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. Upieczone i wystudzone, można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Artykuł Babeczki z pulpy
Kierunekuchniamiksujemy na gładka masę, lecz nie za długo, by zbytnio jej nie napowietrzać. Następnie dokładamy owoce, pianę z białek i delikatnie mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy około 40 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, delikatnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy (w foremce(...)Teraz przyszedł czas na piankę. Wodę wlewamy do miseczki, dosypujemy suchą galaretkę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Studzimy (można w lodówce, lecz trzeba pilnować bo ona naprawdę szybko gęstnieje). Jeśli chcemy, żeby śmietana nam się dobrze ubiła musi być ona naprawdę dobrze schłodzona. Ja godzinę przed ubijaniem wyjmuję ją z lodówki, przelewam do wąskiej, wysokiej miski i razem z miską
Rozpustne gotowanielato, to koniecznie rabarbar a wraz z nim placuszki. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy i tak właśnie jest z rabarbarem. Może jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego będzie(...)szklanki cukru wodaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Owoce umyć, obrać pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka i dusić 3 min z łyżą cukru i 2 łyżkami wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone
pieprzny smaczekchipsach, a wiadomo, że jak piekarnik nie używany prawie całe wakacje i też lubiący robić psikusy, lepiej nie ryzykować. Znalazłam w "internetach" bardzo fajną, a przede wszystkim szybką i łatwą alternatywę. CIASTO Z KASZY MANNY Z BRZOSKWINIAMI /źródło: Kuchnia na Obcasach;/ na blaszkę 23x30 cm 2-3 paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru(...)zalewy (jeśli są świeże, obieram) i kroję w ósemki. Układam na wystudzonej kaszy i zalewam odrobiną galaretki. Wstawiam do lodówki, a gdy ta stężeje, wlewam resztę (dzięki temu owoce nie wypłyną na powierzchnię. Trzymam w lodówce około 2 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki…soczysta …lekka …niskokaloryczna …pełna witamin Świetny zdrowy deser dla dzieci i dorosłych Jest idealna na wzmocnienie odporności. Zrobienie takiej sałatki jest
Kulinarny S.O.S.Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru
królestwo garów