Poprzednie ciastka zrobiły furorę w szkole, więc musiałam na szybko coś upiec dla mojej Miśki. Przypadkiem zagryzając daktyle i popijając je woda wpadłam na pomysł aby
greenscarfardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo owocu to ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne. Na 12 drożdżówek 400 g mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 100 ml oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki drożdży Masa serowa(...)szklanki rodzynek Drożdże rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dokładnie (najlepiej ręką) wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny. Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i rodzynkami. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat lub stolnice wysypaną obficie mąką (ciasto będzie trochę luźne, ale dzięki temu drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości
Jadło i czytadłoszybko się je robi, tak i szybko znika :) Ale to tylko może oznaczać jedno - jest pyszne! Idealne dla osób na diecie i zdrowo odżywiających się, a po spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki(...)banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez 25 minut, a następnie w 150*C przez 10 minut. Gruszki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj owoce i cynamon, Duś do miękkości, tak aby owoce
Zdrowie na języku :PCiasto urodzinowe mojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż
Pasja SmakuZ szafy wyjęłam panterkowe kalosze, czyli jesień zaczęła się już na dobre. A skoro jest już jesień to trzeba wykorzystać śliwki, które dzięki
sama złodyczTarta z rabarbarem i budyniem Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w
na moim stole...Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKICiasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody (może być gazowana)2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąkiszczypta solimasło do
Moje Kuchenne Rewelacjejeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie(...)promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami zjadamy. To zapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było
Wędrówki po kuchniBardzo proste ciasto, a jak wiadomo żeby zrobić pyszny jabłecznik wystarczy kruche ciasto i pyszne jabłka, więc...zabieramy się do pracy :). W płatki migdałów i rodzynki
Apetyczna babeczkaOrzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną Uwielbiam domowy kisiel, w szczególności truskawkowy. Choć najczęściej sięgam po niego jesienią lub zimą, to i latem nie stronię od
Słodkie okruszkiNa majówkę u mnie ciasto z rabarbarem. Rabarbar dość okazały urósł w ogrodzie więc nie mogłam mu się oprzeć i zrobiłam ciasto. Obowiązkowo również ugotowałam
Kolorowa kuchnia Elkiowocami jakie ostatnio jadłam. Z całą pewnością jest to w dużej mierze zasługa pianki, która jest fantastyczna i niepowtarzalna. Malin użyłam mrożonych i żałuję, że w sklepie nie było dostępnych tych najbardziej znanej firmy;) Po otwarciu opakowania, okazało się bowiem, że te moje są niestety masakrycznie pokruszone, co niekorzystnie wpłynęło na odbiór wizualny. Za to w smaku pychota:) Ciasto(...)pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem do momentu gdy ciasto przypominać będzie kruszonkę. Następnie dodajemy cukier puder, ponownie siekamy. Formujemy kopczyk z wgłębieniem na środku. Do wgłębienia tego dodajemy żółtka – zagniatamy szybko, do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Oba kawałki owijamy
Smaki Na Talerzukwiaty kwitnących jabłoni - ten zapach jak klucz otwiera drzwi do wspomnień o jeszcze gorącej szarlotce, kompocie z papierówek i o pierwszym łapczywym kęsie w soczystą krągłość rumianych owoców. Za szybko. Chciałabym, żeby maj zwolnił. Najlepiej, żeby po prostu był. Ale on nie słucha. Nic nie dzieje się wystarczająco wolno. Uparcie więc zwalniam ja. Wstaję(...)późnego wieczora, gdy księżyc wyjdzie zza najwyższej góry i srebrzystym okiem mrugnie mi na dobranoc. Zasypiam z myślami wędrującymi już po porannym targu. Koszyk zapełnia się ... za szybko. Jadę po botwinkę, jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam
KUCHARNIAPyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto
Słodkości i nie tylkoBardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie w formie tarty, dlatego wiedziałam, że taka szarlotka przypadnie mi do gustu. Waniliowy budyń i jabłka jest to jak najbardziej udane połączenie. Ciasto należy do tych bardzo tradycyjnych, i nie jednemu jego smak skojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjny jabłecznik z budyniem Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej(...)wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier, cynamon
Mania Gotowania