przynajmniej takim się zawsze wydaje. Nigdy nie zdążę nacieszyć się choćby truskawkami, nie najem się do syta, zawsze jest miejsce na jeszcze odrobinę. Przepisy na smakołyki z sezonowymi owocami ciągną się w nieskończoność; co roku, zamiast skracać, lista się wydłuża. Znacznie. I kiedy wszyscy już mają w głowie i ustach tylko truskawki, w mojej kuchni nadal króluje rabarbar(...)wycieczki do najdalszych nawet sklepów, żeby zakupić jeszcze tylko kilka łodyg, na ostatnie już ciasto... Albo i nie.Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
królestwo garównią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;) Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiDodatkowo :porzeczkibudyń waniliowy + mleko(...)mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy je przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa
charlotte gotujeWiadomo, że dżem pasuje do naleśników. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem
Anioszek w kuchnisię zapamiętać wymienionych składników, to omijam. Ciasta i desery staram się przygotowywać w domu, gdyż te ze sklepu przestały mi już smakować, po prostu są zbyt słodkie. Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to wybieram owoce, które zaspokajają mój apetyt na słodycze. Przypomnę tylko, że owoce zawierają cukier i najlepiej jeść je do południa, kiedy organizm może(...)nasz organizm potrzebuje co najmniej 1,5 - 2 litry płynów dziennie i to nie tych słodzonych i sztucznie barwionych. W moim domu zmiany były powolne, o ile ja dość szybko zaczęłam pić wodę i niesłodzone własnej produkcji soki, to domownikom zajęło to dużo więcej czasu. Teraz mogę powiedzieć, że w tej kwestii jest sukces i napoje sztucznie barwione i słodzone
Kuchcik gotujesól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz- na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta- kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut- podpieczone ciasto ostudzićMASA JABŁKOWA- starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić(...)żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę.Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę owoców, konieczne może być zmniejszenie ilości cukru dodanego do masy jabłkowej
Smakołyki BerenikiCzas przyrządzania: 60 minut Ilość porcji: forma 22 cm Drukuj Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami By Piotr 31 sierpnia 2018 Składniki: masło - 170g cukier - 190g cukier
Pogotujmy.plszybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli(...)skorzystać tylko z obręczy i użyć talerza, będzie łatwiej przy podawaniu). Następnie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane banany w formie zmniejszających się okręgów, w razie potrzeby docinamy. Owoce przykrywamy drugą połową kremu. Na całość wykładamy warstwę śmietanową. Umieszczamy ciasto w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Najlepiej smakuje drugiego dnia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumalin szerszym końcem do dołu. Na owoce wykładamy 1/3 kremu czekoladowego tak, by wypełnił przestrzenie pomiędzy owocami. (Ja używam do tego szprycy, by zachować ładne ułożenie malin i dokładnie wypełnić przestrzenie między nimi.) Na kremie układamy środkowy blat ciasta i lekko dociskamy. Rozsmarowujemy na nim resztę konfitury, układamy pozostałe maliny i wykładamy kolejną porcję kremu. Przykrywamy ostatnim, dolnym(...)jako, że tort był na urodziny, to również stosownym napisem), wciskając dekoracje lekko w krem. Trzymały się zaskakująco dobrze, a krem był sztywny, ładnie trzymał kształt i bardzo szybko zastygł. Z tego tortu byłam bardzo dumna i na samo wspomnienie buźka mi się uśmiecha. W sumie jak tu się nie uśmiechać na widok tak kolorowego, wiosennego tortu? :) I co, znajdą
Ratunku obiadwpadł mi w ręce. Kaki jest słodkawe w smaku. Im dłużej potrzymamy je w temperaturze pokojowej tym słodszy będzie mieć smak. Owoc kaki bardzo fajnie skomponował się z masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy(...)Ciasto wylewamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi. Piana z białek i kokosa powinna zostać przygotowana w momencie gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy
mecooksmojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany
moj przepis naBiszkopt z podanej ilości składników najlepiej piec w niedużej tortownicy, max do 18 cm. U nas w domu znaleźliśmy tylko taką o 24 cm, przez co ciasto wyszło dość niskie. SKŁADNIKI NA CIASTO: KREM: POLEWA: 175 g prawdziwego masła 1/2 l śmietany 30 lub 36 % 1 tabliczka gorzkiej czekolady 175 g cukru 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka(...)stopniach z termoobiegiem lub 200 stopniach - funkcja góra/dół przez 30 min. Jeśli ciasto nie będzie rumiane wydłużamy czas, kontrolując, by się nie spalił. Kiedy biszkopt będzie upieczony, wykładamy go na kratkę, aby równomiernie stygł. Kroimy na pół już zimne ciasto. Śmietanę ubijamy, najlepiej zrobić to ręcznie, żeby jej nie przebić. Pod koniec dodajemy cukier, dzięki czemu
Kuchnia od dwojgaOd kiedy pracuję na gotowanie i bloga mam coraz mniej czasu i niestety sił. Moje wczesne wstawanie i dojazdy dają czasami o sobie znać i
Szybko Tanio Smaczniezagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek(...)pizzę? A calzone? Ano właśnie. Spróbujcie, bo warto! Po drugie: jest kolejnym przepisem z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Geniusz tkwi w prostocie! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Podobnie jak w przypadku pizzy – powyższy przepis ma nieskończoną ilość możliwości konfiguracji. Mięso, owoce, warzywa, różne sosy – kombinowanie pozostawiam już
Proste-przepisy.plmamy ochotę na coś ciepłego nie tylko na kolację, ale i na śniadanie, dlatego też przygotowałam dla Was 40 propozycji śniadaniowych , na ciepło od tostów, po omlety, owsianki i szybkie pieczywo z patelni. Najchętniej nowy dzień rozpoczynam od ciepłej kanapki, ale też owsianki u mnie często zobaczycie na śniadaniu. Zachęcam do wypróbowania śniadaniowych propozycji, jedliście już chlebek z patelni(...)Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchnia