Przyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał
Cooking Monsterdwunastu godzinach mieszania, wałkowania i pieczenia, do domu wracam pełna energii i chęci do działania. Przygotowuję wtedy zapasy granoli na najbliższy tydzień, zagniatam ciasto na drożdżówki z owocami lub odkurzam i myję podłogi, nie zważając na psie protesty. Ostatnio w kwestii chcenia i niechcenia największe znaczenie ma pogoda. Po pierwsze, dni zrobiły się dłuższe i nie mam wrażenia(...)chyba nie znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać... I wiecie co...? Dzięki nim już niemal poczułam wiosnę! Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, wygląda ślicznie, a smakuje wprost obłędnie. Częstowałam nią sąsiadów, i nikt
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem wstawiamy do lodówki(...)ocet balsamiczny, likier owocowy oraz płatki chili lub chili w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewą delikatnie oblewamy powierzchnię serniczków - wedle upodobań. Serniczki można posypać okruszkami ze skruszonej cześci ciasta, owocami, świeżą miętą lub melisą - po prostu skomponować je z tym co lubimy najbardziej. Bardzo polecam wypróbować
Symfonia SmakówKolejna propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem , czekoladowych babeczkach z rabarbarem , buchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na
Rozpustne gotowanieWyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który(...)taki sposób, aby przy obu końcach parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
mojewypiekiinietylkoWyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który(...)taki sposób, aby przy obu końcach parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
mojewypiekiinietylkodzisiejszy przepis dedykuję wszystkim. Tym którzy lubią jeść racuchy i tym, którzy lubią je smażyć. Jest to przepis łatwy, nie wymaga żadnej wprawy. Szybko się robi, ale trzeba trochę poczekać, kiedy ciasto wyrasta. A potem to już z .... górki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki(...)olej. Ma być gorący. Ale nie za bardzo, żeby racuchy się nie przypaliły. Łyżkę zanurzyłam w gorącej wodzie, nabrałam na łyżkę ciasto i rozłożyłam go na patelni. Ponownie zanurzyłam łyżkę w wodzie (gorącej) i nabrałam ciasto i ... tak ułożyłam na patelni kilka racuszków. Racuchy podczas smażenia lekko rosną i pęcznieją. Smażyć je należy na średnim ogniu. Kiedy nabiorą
Kuchnia u Krysicałość będzie smaczniejsza. Pierogi z jagodami Pierogi z jagodami Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej (może być ciut więcej) 3/4 szkl. bardzo ciepłej wody (prawie gorącej) 5 łyżek oleju rzepakowego Nadzienie: 1 litr jagód 3 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jagody są kwaśne) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy olej i połowę wody. Łyżką(...)tego zależy ile wody pochłonie). Gdy ciasto będzie wymieszane zaczynamy wyrabianie ręczne i obserwujemy ile jeszcze wody potrzeba - ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Nadzienie: Gdy ciasto odpoczywa, w misce mieszamy jagody z kaszą manną (pochłonie nadmiar soku z owoców) i opcjonalnie cukrem. Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość około
Kolorowy PrzepisownikIdealne ciasto na niedziele. Szybka, prosta babka kawowo- bananowa. I moja kolejna nieśmiała próba upieczenia babki, tym razem wyszła rewelacyjnie i smacznie. Zachęcam zrobienie takiej babki dzieciom bo smak bananów w środku spowoduje ,że każde dziecko pokocha tą babkę. Składniki: 4 jajka 250 g cukru ( jeżeli ktoś nie lubi za słodkich wypieków polecam mniejszą ilość) 80 ml oleju 5 łyżek(...)się nie stanie. Dużą formę na babkę z kominem wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy i wkładamy do piekarnika na 50 minut na 160*C Gotową babkę od razu wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem lub kandyzowanymi owocami :) *** Tymczasem w moim karmniku .... ... drugie śniadanie
W Moim Magicznym DomuJeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim blogu(...)sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu. Masło i smalec muszą być twarde i schłodzone - prosto z lodówki. Składniki posiekać drobno szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka
Grunt to przepis!szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodycz19.01 .2019 Magda Gdy raz zrobicie te mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie
Smaczna StronaMuffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników. Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same
Healthy food explorerUpiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce
ciastkarnia na kruchym spodziemniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę na podpieczony spód. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Masa serowa musi być ścięta i sprężysta przy dotyku - szczególnie(...)napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- nie gotować! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na ciasto z musem. Pozostawić do całkowitego stężenia. Udekorować owocami -Smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk