szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:188/367)

Malinowa chmurka 11450

być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C(...)piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód

Kulinarne Przeboje
Pierogi z truskawkami 201

posypanych cukrem, ponieważ zostały za szybko zjedzone :) Składniki na pierogi z truskawkami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: truskawki około 400 g cukier mały jogurt naturalny Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli, jajko. Wyrabiać stopniowo, dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić(...)minut pod przykryciem.Truskawki oczyścić i pokroić wedle uznania na połówki lub ćwiartki. Zasypać obficie cukrem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo owoców, pamiętając, by zostało na tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia pierogów. Zalać jogurtem i posypać cukrem

Karola gotuje
Ciasto owsiane z wiśniami 170

Nie mogło być inaczej! Dzień oficjalnej premiery bloga WISZNIÓWKA uczcimy ciastem owsianym z WIŚNIAMI:)   To jest ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis wyszukałam parę lat temu

Wiszniówka
Ciasteczka pierożki 206

Malutkie, niezbyt słodkie ciasteczka, z ulubionymi owocami. W sam raz na jeden kęs, bardzo szybko znikają z talerza. Przepis jak zwykle niezawodny od mojej mamy. Bardzo nam posmakowały te ciasteczka pierożki. U nas wersja z jabłkami, ale równie dobrze smakują z innymi owocami np. śliwką czy brzoskwinią. 2 kostki masła 60 dag. mąki pszennej 7 żółtek(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło posiekać i zagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką  kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kluski kładzione 279

łyżeczki na wrzącą wodę. Po szybkim wrzuceniu kilkunastu kluseczków delikatnie mieszamy wodę, aby kluski odczepiły się od dna (jeśli opadły) i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy kluski i wkładamy na chwilę do lodowatej wody (dzięki temu nie skleją się), a następnie przekładamy do miski. Gotujemy następne sztuki i tak do wyczerpania ciasta. Możemy podawać jako dodatek(...)mięs w sosie, gulaszy i smażonych warzyw, możemy je odgrzać na patelni wraz z cebulką lub skwarkami, a także jeść na słodko w towarzystwie owoców, cukru, śmietanki i cynamonu. Post Kluski kładzione pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe na śmietanie 209

  Przepis na ciasto dostałam od koleżanki z Tajlandii, ale jest to normalny czekoladowy wypiek. Nie ma tu ani grama egzotyki. Dzięki dużej ilości kakao ciasto

Szybko Tanio Smacznie
Tort "Number cake" 189

wanilii  / cukru wanilinowego Przygotowanie: Ciasto: Z wyżej wymienionych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować szablony z cyframi (czcionka Arial Black, rozmiar największy możliwy, który się zmieści na kartce A4) - wydrukować i wyciąć nożyczkami.  Po ok. godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, przełożyć(...)ciasto poprzekłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie piec w temp. 180*C ok. 15 minut. Tak samo przygotować trzy kolejne blaty. Krem: Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnego kremu. Tak przygotowany krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaty z kruchego ciasta

Malinowo w kuchni
Brzoskwiniowe mini torciki 195

Dziś mam dla Was ekspresowe mini torciki z bitą śmietaną i brzoskwinią. Znalazłam w zamrażarce jeden blat biszkoptowy bo czasami tak mam, że jak upiekę to

Ewa w kuchni
Sernikowy tort z malinami 471

Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)delikatnie wymieszać łyżką. 8. Masę serową wylać na spód w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż masa serowa stężeje. 9. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy . Ozdobić je bitą śmietaną i owocami, posypać pistacjami. Udanych wypieków :)     Related Images: [ See image gallery at www.malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Tarta z brzoskwiniami 192

Wszystkie podane składniki szybko zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjąć jedną połowę ciasta i rozwałkować na kształt koła. Za pomocą wałka delikatnie przenieść ciasto do formy i delikatnie docisnąć. Brzegi "obciąć" za pomocą wałka. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć(...)ponownie do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie : Brzoskwinie obrać (można też je sparzyć i ściągnąć skórkę), wyjąć pestkę i pokroić w grube plastry. Do pokrojonych owoców wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie całość wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Wyłożyć na nie nadzienie brzoskwiniowe i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować

My simple kitchen
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 216

Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce,  i z przygodami, nie dziwcie się więc lekkiemu zakalcowi na zdjęciach...  Przepis wypatrzyłam w magazynie KUCHNIA nr.07/2017.  Bułki okazały się łatwe w przygotowaniu, delikatne, niezbyt słodkie, bardzo smaczne!  Pamiętajcie jednak, że gdy pieczecie je z mrożonymi owocami czas jaki muszą spędzić(...)zdecydowanie się wydłuża!!! ja nie wpadłam na to by wykonać test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony.  Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowe placki z truskawkami 203

Placki jogurtowe z truskawkami. Bardzo Wam polecam, bo są delikatne, smaczne i bardzo szybkie do zrobienia. Podawać można ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Teraz zaczyna się sezon na truskawki, dlatego wykorzystajmy ten wspaniały czas. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na dania z tymi smacznymi owocami. Składniki 780 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka cukier według smaku 1 łyżeczka(...)pszennej 1 szklanka truskawek olej do smażenia Truskawki pokroić na plasterki. Jogurt wymieszać z cukrem i jajkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Wszystko zależy od gęstości jogurtu jakiego użyjemy. Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto, a na wierzchu układać plasterki truskawek. Smażyć z dwóch stron na rumiano

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z wiśniami i lukrem 307

łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 18% słoik litrowy wiśni do ciast,(lub dżem,jagody) 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce

Swojskie jedzonko
“Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem” – recenzja 195

grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa,   Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”?   Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska(...)kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło Wydawnictwo: Wydawnictwo Zwierciadło, 2016   Artykuł “Jedz i pracuj

Ugotowane pozamiatane
Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem 221

choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem.  Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła   60 g kakao   150 ml wody   1 łyżeczka cynamonu   ½ łyżeczki mielonego imbiru(...)łyżeczka sody oczyszczonej   ½ łyżeczki soli Lukier 200 g serka śmietankowego do smarowania   45 g cukru pudru laska wanilii    1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 owoc granatu  Przygotowanie: 1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy masłem 2. Rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Kiedy się rozpuści dodajemy kakao i przypraw, mieszamy do uzyskania gładkiej

Słodki Kompromis
PANCAKES Z MAŚLANKĄ 189

Kanadzie spowodowało szybkie uzależnienie od syropu klonowego.   Dzisiaj jest dodatkiem do pysznych pancakes z owocami. Składniki: 150 g  mąki mehl bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli  1 jajko  2 łyżki roztopionego masła 200 ml maślanki  3 łyżki cukru  masło do smażenia  owoce do podania(...)proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.  Następnie dodaj jajko, maślankę, masło, cukier i zmiksuj na gładką masę ( konsystencja gęstej śmietany.)  Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i smaż ciasto z dwóch stron na średnim ogniu.  Podawaj z owocami i syropem klonowym. Smacznego

Kukuleczki
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 226

Kolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami.  Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)papieru do pieczenia, szczelnie zawinąć, żeby czekolada się nie wylała, odciąć czubek rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :) Porcja:  forma do tarty około 18-20 cm Składniki: Kruche ciasto pistacjowe   75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji

SzczyptaSmaQ
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 247

soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła. Gdy nasza kasza będzie miękka miksujemy ją z wiśniami, miodem i masłem i skórką(...)przekładamy masą jaglaną i zajadamy ze smakiem Smacznego!!! Moje sugestie: Tak przygotowana kasza jaglana smakuje jakby czekoladowo! Można podkręcić jej smak dodatkowymi składnikami: bakaliami, orzechami, kremem czekoladowym lub świeżymi owocami- co tylko podsunie nam nasza fantazja

sierotka maRysia w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 201

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)śliwek 2 łyżeczki cynamonu  3 białka jajek 1/3 szklanki cukru + do posypania śliwek     Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.  Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut

ChilliJemy
Mini tarty ze śliwkami. 202

zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty ze śliwkami na 5 sztuk 250 g ciasta francuskiego śliwki cukier płatki migdałów      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy(...)równych części i układamy je na wyłożonej papierem blasze. Brzegi zakładamy do środka, tworząc około 5 mm rant. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce ciasno układamy na przygotowanych spodach (skórką do dołu), posypujemy cukrem (ja użyłam 1,5 łyżeczki cukru nierafinowanego), płatkami migdałowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Gdy tarty

Rozpustne gotowanie
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 183

słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie, mocno owocowe ciasto doskonałe na letnie, upalne popołudnie. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtko. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć

maniapieczenia