delikatnie serowe, puszyste i pyszne. Do tego naprawdę szybko sie je robi, więc .... do kuchni marsz!!! 👍👍👍 Składniki: 500 g mielonego twarogu (u mnie wiaderkowy z Piątnicy) 3 całe jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód(...)120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na sod każdej nakładamy po łyżeczce utartych z masłem herbatników, ugniatamy
Walijskie PichcenieSzybkie, nieskomplikowane ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzone ksylitolem. Idealne nie tylko dla diabetyków. Polecam 😉 SKŁADNIKI: 2 duże jajka 5 dag ksylitolu 8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 3/4 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka domowego aromatu cytrynowego 2,5 łyżki oleju o neutralnym smaku 20 dag truskawek WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)Truskawki opłukać, dokładnie osączyć i oderwać szypułki. Większe owoce pokroić na 2-4 części. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem na jasną pianę. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych obrotach. Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Od razu
Kuchenne zapiski Edytymigdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję(...)Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem - mogłabym
Zasmakuj Kuchniszybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić. Masę podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto(...)kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa. Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Cukiernia Pychotkisię, że można nie tylko zdrowo, ale i szybko wykonać tortillę w domu. Domową tortillę robi się szybko z trzech składników – mąki, wody i oliwy z oliwek. Z dwóch szklanek przesianej mąki, 2/3 szklanki wody i 3 łyżki oliwy zagniatamy ciasto, które dzielimy na 7-8 kawałków. Pojedyncze kawałki wałkujemy cienko i smażymy na suchej patelni(...)sekund z każdej strony. Czym wypełnimy placki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można zrobić klasyczne ślimaczki z białego serka i łososia, nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego
Kucharzycażeby dość często zmieniać filtr na słoiku (butelce), ponieważ cukier z nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno
Walijskie Pichcenieteż zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. Trzeba było wracać do domu. Za chwilę przyjadą chłopcy, mocno wygłodniali(...)dwutygodniowym obozie, musiałam więc coś dobrego dla nich przygotować. Od rana pieczołowicie krzątałam się po kuchni, a cały dom wypełnił się zapachem drożdżowego ciasta i czosnku. Bo oprócz uwielbianych przez chłopców jagodzianek przygotowałam też krem z kurek z pikantnymi grzankami. Dla mnie wyszedł przepyszny. Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam, że dobrym dodatkiem do niego będą
Wiem co jemmazurka położysz krem czekoladowy. Gruszki po ostudzeniu układać na kremie czekoladowym. Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko. 3. Zagnieć szybko ciasto. 4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
KreatywnePinywyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa: Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do masy serowej - można dodawać ciepłą żelatynę i szybko miksować - nic się z masą nie stanie. I potem zaczyna się(...)zabawa: na spód nałożyć 1/2 sera i na 20 minut do lodówki, aż trochę stężeje. Do pozostałej połowy sera dodać dowolne zblendowane owoce (ja dodałam lekko ugniecione jagody, nie blendowałam ich, wolę jak trafi się gdzieniegdzie cały owoc) i wyłożyć na wcześniejszą warstwę. Schłodzić min. 2 godziny w lodówce i... smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i skórkami z owoców.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto kroimy na 10 - 12 równych kawałków.Plastry ustawiamy na posmarowanej(...)tłuszczem tortownicy, delikatnie dociskamy dłonią posypujemy pistacjami. Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki
Qchnia po prostuCzy pomyśleliście kiedyś żeby masło w cieście zastąpić twarogiem? Ja bym na to nigdy nie wpadła, gdyby nie przepis, który podpatrzyłam u swojej cioci. Pyszne
Szybko Tanio SmacznieI kolejne fantastyczne ciacho – tym razem brzoskwiniowiec. Brzoskwiniowiec to sernik z brzoskwiniami i galaretką. Możemy go zrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach
Ostra na SłodkoNiespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma. -1 szklanka cukru półtorej szklanki maki
Z Kuchni Do Kuchnizimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 30min. Ciasto maślane podpiec w piekarniku, nagrzanym do 190*C przez 10min, najlepiej(...)mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na podpieczony spód, ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na tarce jarzynowej zetrzeć ciasto czekoladowe, równomiernie rozkładając na śliwkach. Piec w 180*C przez ok50min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: marcepan , śliwki
https:KKuchniaMniamJeżeli ciasto to tylko czekoladowe. Takie mój Małż lubi najbardziej. A jako, że to ciacho imieninowe, w porze śniadaniowej to dodałam do niego kawy. Taka
Szybko Tanio SmacznieBustrengo to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu. To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding. Jest bardzo sycące
potrawyregionalneMoje największe uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy
Niezły Młynekpamiętam, czy robiłam kiedyś pierogi na słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił(...)wanilinowego Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól i olej. Powoli partiami wlej wodę, mieszając łyżką. Wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Samo będzie odchodzić od rąk. Przykryj miskę z ciastem ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na jakieś 30 minut, by odpoczęło. W misce utrzyj drewnianą łyżką żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii
Anioszek w kuchniPrzepis na naleśniki, które nie mogą się nie udać! :D W dodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ponieważ w składzie jest budyń są one idealne w słodkiej wersji. Ja przygotowałam je na śniadanie. Naleśniki nafaszerowałam twarożkiem z czereśniami i podałam z sezonowymi owocami. Bajka! SŁODKIE NALEŚNIKI BEZ CUKRU Z OWOCOWYM SERKIEM 2 jajka Łyżka mąki ryżowej Łyżka mąki(...)pszennej Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru Woda Serek naturalny Mrożone czereśnie Jajka roztrzepać i połączyć z mąkami i budyniem Dodać wodę żeby uzyskać odpowiednią konsystencje ciasta (konsystencja płynnego jogurtu) Usmażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu Mrożone czereśnie zblendować z serkiem naturalnym, ewentualnie dosłodzić miodem
HealthyCreationswariacki przepis na wykorzystanie rabarbaru... Są takie dni, że nachodzi mnie smak na kwaśne i orzeźwiające owoce. Mamy sezon na rabarbar, który uwielbiam. Mój kupiony w pierwszym rzucie przeleżał kilka dni na kuchennym parapecie, bo nie miałam czasu by zrobić ciasto. Zrobiło mi się go szkoda i wieczorem naszła mnie dosyć nietypowa myśl na jego przetworzenie. Umyłam(...)obcięłam zdrewniałe końce , następnie pokroiłam w niewielkie plastry.Początkowo wsypując dwie łyżki cukru i zalewając wodą, pomyślałam: Będzie kompot do obiadu..., ale jak to u mnie, szybko zmieniłam zdanie. Ostatnio bowiem robiąc zakupy, zaopatrzyłam się w ekologiczną 100% herbatkę hibiskusową. Postanowiłam dodać do gotującego się rabarbaru 3 sztuki tego suszu i bingo... Zamiast kompotu wymyśliłam, że przestudzę mieszankę, przecedzę przez
vaniliowoczekoladowaciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i polewą. Owoce jakby “tworzą fale” w dwukolorowym biszkopcie Oczywiście po latach musiałam odtworzyć to przepis, ale w wersji roślinnej. I ciasto wychodzi wyśmienite! Najstarszy syn daje mu maksymalną liczbę punktów w naszej wewnętrznej skali. Najmłodszy synek jeszcze nie za dużo mówi(...)zjada je z wielkim smakiem pomrukując od czasu do czasu i wołając o jeszcze. A Mąż twierdzi, że ten placek jest przepyszny, ale ma jedną wadę: zdecydowanie za szybko się kończy. Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam zwykle typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej 1 łyżeczka
Lamarida.plmaślane. Możemy je upiec nawet tydzień wcześniej, a potem dowolnie wypełnić czym tylko dusza (a raczej nasze apetyt) zapragnie. W sezonie letnim może to być śmietana z dowolnymi owocami, pysznie smakują z kremem czekoladowym przystrojone kandyzowanymi wiśniami, albo moja ostatnia wersja: śmietankowy budyń + kajmak. Oczywiście w kwestii wypełnienia ich pozostawiam Was całkowicie wolną rękę 👍 Składniki na babeczki(...)mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej
Walijskie Pichcenieprzekąskę lub deser do kawy. Robi się szybko a znika jeszcze szybciej. Z powodzeniem możemy wykorzystać też inne owoce sezonowe, choć migdały najlepiej komponują się właśnie z wiśniami. Składniki: wiśnie około 4 szklanek 100g miękkiego masła 60g zmielonych migdałów 4 łyżki płatków migdałów około 3/4 szklanki cukru mąka Sposób przygotowania: Owoce myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach(...)Przygotowujemy kruszonkę: Mielimy na mąkę migdały. Dodajemy miękkie masło oraz cukier i mąkę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję kruszącego się ciasta. Owoce przykrywamy kruszonką oraz płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut (do zarumienienia kruszonki). Serwujmy z gałką lodów waniliowych
Pyry na Gazręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu ( klik ) a nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem(...)pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością kruszonki. Owoce z kruszonką lekko docisnąć. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
My simple kitchenmąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem i wysypujemy mąką. Cienką warstwą ciasta wylepiamy dno i boki formy. Ciasto dziurkujemy kilkukrotnie widelcem i obciążamy (u mnie papier i kamyczki(...)Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka z grubym dnem wlewamy
ladykitchenSzybkie i proste ciacho na zimno do którego można wykorzystać mrożone truskawki. Oczywiście w sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka(...)mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko
Ze smakiem i z pasją