ponownie zagniatamy. CAŁOŚĆ: Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach. Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ). Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko! DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO” SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * żelatyna(...)cukier – 4 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy. Owoce zasypujemy cukrem, podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczać sok. Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą, mieszamy, zdejmujemy. Wrzucamy masę żelatynową, ponownie stawiamy na palnik i energicznie mieszamy ( uwaga! Nie możemy zagotować żelatyny! ). Studzimy
Ostra na SłodkoDomowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z
Apetyczna babeczkapowiedzieli, a z przyjemnością coś by się przegryzło słodkiego do kawy. Mam jednak sprawdzony, szybki i prosty przepis na ciasteczka zbożowe, których głównym składnikiem jest musli, a tego u mnie w domu nigdy nie brakuje. Mam też spore zapasy otrąb granulowanych z owocami: truskawkami, czy też śliwkami. Otręby te są doskonałym dodatkiem do tych ciasteczek. Ciasteczka zbożowe nie mają(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i najlepszy(...)znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie. Aby go przyrządzić, wystarczy zmiksować szklankę mleka lub kefiru z garścią truskawek lub malin, a następnie podać w wysokiej szklance ze słomką. W upalne dni warto dorzucić kilka
Kuchcik gotujesłodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję. Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni . Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia, że buzia zaczyna się uśmiechać, w brzuchu słychać ciche pomruki, a ślinka zaczyna cieknąć... Dyniowe pancakes przygotujecie bardzo szybko, o ile wcześniej zrobicie dyniowe purre. Jak zrobić(...)smażenia miód banan lub inne owoce Przygotowanie dyniowych pancakes 1. Do miski wlać maślankę, dodać jajka i pure z dyni - wymieszać. 2. Mąkę jaglaną połączyć z proszkiem do pieczenia. 3. Sypkie składniki dodać do mokrych - dokładnie wymieszać lub zmiksować. 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Kłaść porcję ( 1 łyżka ) ciasta, formując kształtny placuszek. Smażyć na małym ogniu około
kolorowotorcikowoNastępnie dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Do małej foremki – u mnie papierowa 16 cm średnica 3,5 cm wysoka – wykładamy większą połowę ciasta (wcześniej warto większy kawałek ciasta spłaszczyć np. w dłoniach) ugniatając palcami wylepiamy dno, a następnie boki foremki. Resztę ciasta wkładamy z powrotem do lodówki. Gruszki(...)jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i innych niejadalnych części. Kroimy i układamy w środku wylepionej ciastem formy. Owoce posypujemy cynamonem, a następnie cukrem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na funkcji góra-dół. Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na wierzch rwiemy w rękach resztę ciasta tworząc a la łaty. Ciasto wkładamy
Słodkie okruszkijest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką i obłędne brzoskwinie i jagody pod kruszonką . Desery doskonałe na lato
karmelowyPuszysty biszkopt kakaowy...tym razem z patelni;-) Smakuje, jak najlepsze ciasto, a robi się naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą(...)śmietaną i sosem truskawkowym. Świetnie będą pasowały także jagody i maliny. Poza sezonem omlet podaję bez świeżych owoców, a sos przygotowuję z owoców mrożonych. Sos truskawkowy i bitą śmietaną należy przygotować w pierwszej kolejności, gdyż smażenie omletu zajmuje nie więcej niż 10 minut. SKŁADNIKI / 2 porcje OMLET 3 jajka w temp. pokojowej 3 łyżki mąki pszennej
cool and mintyrobić szybko, ale niezbyt energicznie.) Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem - zostawiając odrobinę do posmarowania wierzchu i boków. Przygotować ganache. Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance. (Nie gotować, bo się zważy.) Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać. Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta. (Późnij w lodówce(...)stężeje.) Tort udekorować wg uznania. (Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej
Di gotujesię jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!Przepis na 12 szt.Składniki:200 ml śmietanki(...)łyżki cukru pudrupół porcji sosu żurawinowegoKruche ciasto100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajkaSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.Foremki wstawiamy
Słodkie Przyjemnościszybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto(...)wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tleprzesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21 x 30 i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C. Białka ubijać ze szczyptą(...)piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :) Wystudzone ciasto można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta
https:KKuchniaMniamzachęcić je do dalszej przygody z gotowaniem. Zamiast truskawek możemy również użyć inne owoce najlepiej te które w danym sezonie są świeże a całość możemy podać z bitą śmietaną oraz lodami oraz różnego rodzaju posypkami. Warto dodać też że sam przepis robi się niezwykle szybko i możemy wykonać nawet w 10 minut! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego dwa jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą aby uzyskać równomierną konsystencję . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony
CookMagZastanawiasz się jak tylko z 3 składników zrobić pyszne babeczki? Tak to możliwe! Są idealne na szybką przekąskę lub zdrowy deser :) Są świetne bo ich przygotowanie
Tradycyjna KuchniaApatyczny, znudzona, bez chęci do życia... Tak możesz się czuć gdy zabraknie w Twojej diecie zestawu żelaza wraz z witaminą C. Pękające kąciki ust czy też
Kuchnia PROzdrowotna