Pyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka(...)suszone morele i mieszamy. Do innej miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałe mleko (1 szklanka) i olej - miksujemy do połączenia. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy szybko, dodajemy płatki energicznie łączymy. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek. Wciskamy połówki lub ćwiartki świeżych moreli. Pieczemy w 190°C ok 20 minut lub dłużej. Smacznego! Normal 0 21 false false false
Chocolate Muffin BlogDelikatne, puszyste ciasto jogurtowe, bez miksera, szybkie, delikatne i bardzo smaczne. Dziś z dodatkiem bakalii, bajeczne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu; wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis Ciasto jogurtowe z bakaliami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru(...)wanilią 1 łyżka proszku do pieczenia szklanka suszonych owoców, u mnie morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji 1 łyżeczka wanilii bourbon lub kilka kropel aromatu waniliowego, u mnie wanilia cukier puder do posypania Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm. PRZYGOTOWANIE: W głębszej misce
Zasmakuj Kuchnidobre, szybko się kończy - a szkoda. Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy wieczór, lecz nie macie wystarczająco czasu by upiec ciasto czy przyrządzić inny pracochłonny deser - mam dla Was propozycję! Szybkim, prostym deserem na każdą okazję są trufle. Pyszne, na jeden kęs, akurat do lampki wina. Nie są "fit", ale po co w taki wieczór liczyć(...)kalorie? Spróbujcie! :) Składniki: - 250g mascarpone - 200g czekolady deserowej - 50g suszonych buraków (można kupić od razu suszone, wcześniej suszyć je w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców, warzyw i grzybów) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę łączymy z mascarpone
Be Fit Be Strongwodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec(...)minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać owoce, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać
Passions hobbies lifeprzyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty (ok 6x4 cm). 2. Rozmrożone owoce wykładamy na ciasto francuskie. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę. 3. Piekarnik rozgrzewamy, wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciastka, pieczemy ok 12 min. w temp. 200*C. 4. Kiedy ciasteczka będą(...)kolor złoty wyjmujemy je z piekarnika. 5. Czekamy aż wystygną, następnie posypujemy przez sitko cukrem pudrem (żeby nie było żadnych grudek:) Niestety niezdąrzyłam zrobić zdjęc ciasteczek już upieczonych, zbyt szybko się rozeszły
Kuchnia Pełna Pasjimożna je szybko przygotować. Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie nie ma po tym zmywania, robi się samo i wszystkim smakuje. Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła(...)albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki . Lekko
Z Kuchni Do Kuchnigalaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec(...)sobie może stanowić deser. A wariant smakowy zależy od użytych owoców. Najczęściej spotyka się właśnie wersję cytrynową. Zatem cytryny dokładnie szorujemy, w ciepłej wodzie. Następnie je parzymy (zalewamy wrzątkiem na ok. minutę), by mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich wosków i innych paskudztw, które nanoszone są na owoce. Ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Do tego dodajemy
Karczma Honoriettyłyżki kaszy manny do obsypania ciasta po ryżem cukier puder do posypania upieczonego ciasta Mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia przesiewamy do większej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki razem z cukrem. Wszystko razem siekamy dodając po kilku minutach żółtka. Kiedy ciasto zacznie się łączyć szybko je zagniatamy i dzielimy na dwie części(...)nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół). Schłodzone ciasto (większy kawałek) ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko uklepujemy żeby nie było dziur. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 minut. W czasie, kiedy ciasto się podpieka, przygotowujemy śliwki (lub inne owoce). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce
Trzeci talerzPatelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)korpus, o grubości 4 mm, w połączeniu z powłoką mineralną doskonale przewodzi ciepło, szybko i równomiernie się nagrzewa. Warto mieć taką perełkę w swojej kuchni. Na niej właśnie zrobiłam te oto naleśniki. Sprawdziła się znakomicie! Naleśniki ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad
Wanilia i KardamonJagody w lasach i na straganach się pojawiły, czas zająć się tymi naszymi czarnymi kulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać
Moje Małe CzarowaniePłatki jaśminu to bardzo smaczny dodatek, nie tylko do zielonej herbaty :). W czasie popołudniowego spacerku warto zerwać kilka gałązek i urozmaicić sobie kuchnię. Dziś użyjemy ich
Kuchnia PROzdrowotnadodałam zimne masło, posiekałam szybko nożem do momentu, w którym ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodałam żółtka, cukier i szybko zagniotłam ciasto, które potem podzieliłam na 2 części – jedną większą – około 60% i mniejszą 40%, każdą zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Ja tak też zrobiłam, ciasto przygotowałam wieczorem, zamroziłam, rano dokończyłam(...)papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (te 60%), lekko przyklepałam dłonią, na końcu ciasto wyrównałam. Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 190 C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika). Podpiekłam ciasto na lekko złoty kolor, następnie odstawiłam na blat do wystudzenia. Budyniowa pianka
Zasmakuj KuchniDzisiaj zapraszam na ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych
Mieszam w Garnkumąki ziemniaczanej 25g czekolady gorzkiej 2 szklanki jeżyn Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty (25cm). Nakłuć widelcem lub obciążyć fasolą. Piec w 190*C przez 20min. KREM BUDYNIOWY. Z podanej ilości mleka, odlać(...)posiekać i wyłożyć na upieczoną tartę. Wylać na to gorący budyń. Przestudzić i na jeszcze ciepły można położyć świeże jeżyny. Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , SŁODKO , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , czekolada , jeżyny , kremówka , mleko , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniamŚrodek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady
sama złodycz