Znowu coś serwuję z cyklu "niespodziewani goście" mam parę takich fajnych potraw, które robi się w 5 minut, a goście są zawsze zadowolenie. Dzisiaj robimy moją
Niezły Młynekwymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku(...)milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół) . W między czasie przygotować owoce . Maliny i porzeczki umyć, pozbawiać ogonków i osuszyć na ręczniku papierowym. Porzeczki przełożyć do miski (maliny zostawiamy na później) . Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki
Moja DelicjaNaleśniki z serem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam ten waniliowy farsz. Tym razem urozmaiciłam je truskawkami i utartą czekoladą. Składniki Ciasto naleśnikowe 2 jajka 1,5
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJabłka się u mnie powoli kończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis - miało
Kolorowy PrzepisownikCiasto Trociniak Brzmi niezbyt zachęcająco, prawda? Trociniak? Ale tylko wyglądem i konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem
na moim stole...wanilinowego1 żółtko220g czereśnikruszonka60g mąki pszennej30g masła30g cukru pudru Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić- twaróg zmielić lub rozgnieść na dość(...)następnie zagnieść ciasto, schłodzić- na ostygniętym kruchym spodzie rozsmarować równą warstwę twarogu- na twarogu ułożyć blisko siebie połówki czereśni przecięciem do góry- ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, pokruszyć równomiernie na wierzch ciasta- gotowy placek piec w 180 stopniach przez 40-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ostudzić, następnie kroić w kwadraty Placek można przygotować z innymi owocami, choć
Smakołyki BerenikiPomysł na kokosanki bananowe powstał spontanicznie, z potrzeby chwili- zużycia zalegających składników: białek pozostałych z poprzedniego wypieku oraz bananów, których nikt nie chciał jeść 😉 Jest to
Kuchnia MagdaLenysiekaj dużym nożem, do uzyskania konsystencji mułki tartej, po czym szybko uformuj kulę ciasta i albo schłodź w formie kuli, albo tak jak ja ułatw sobie życie i wylep od razu formę ciastem i tak schowaj do lodówki na 30 minut (zamrażalnik max 15). Schłodzony spód ciasta podpiecz w temp. 200 C przez 15 minut. Krem marcepanowy, to nic innego(...)koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi). Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki. Na lekko przestudzony spód przełóż masę marcepanową i wciśnij w nią pokrojony w kostkę 1 cm rabarbar (który najlepiej obrać delikatnie ze skórki) i owoce. Całość piecz przez około 30 minut w temp
greenscarfTradycją jest, że w moim domu na święta piecze się szarlotki, jabłeczniki. Moi rodzice nie wyobrażają sobie, żeby na stole nie zagościło pyszne ciasto z jabłkami
Ciasta z tradycjamiWitajcie kochani :) byłam ostatnio bardzo zajęta i nie maiłam czasu na bloga ale wreszcie koniec przeprowadzki i pomału będę wracać do blogowania bardzo mi tego
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne
Moje Małe CzarowanieKnedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę... Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie(...)minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami! Składniki na około10 knedli: 140 g grysiku (u mnie orkiszowy) 2 jajka M 500 ml mleka 50 g masła 60 g ksylitolu/cukru 1/2 laski wanilii skórka otarta z cytryny 10 truskawek na omastę: 50g bułki tartej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów
kruche babeczkibudyniową pianką, malinami, brzoskwiniami i borówkami- połączenie idealne. Ciasto to nazywane jest 'owocową chmurką' dzięki swej lekkości. Idealnie nadaje się teraz z wykorzystaniem owoców sezonowych, ale też w środku zimy z mrożonych będzie smaczne. Ciasto kruche: 3,75 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4,5 łyżki cukru pudru 375g zimnego masła 8 żółtek Wykonanie(...)dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło i żółtka (białka zostawiamy do pianki budyniowej). Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą część wykorzystujemy do wylepienia spodu blachy ( wymiary 29 *35 cm), a mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy
Receptura smakuupiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie(...)dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek
Pożeraczka, czyli raz adobrze