posypanych cukrem. Dziś przenosimy się do smaków beztroskiego dzieciństwa, gdzie u wielu z Was rządziły truskawki. Przygotowałem przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami w aromacie wanilii. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Ciasto możecie przygotować na wiosenny piknik lub rodzinne spotkanie. Czas przygotowania: 1h 20 min. Składniki na formę okrągłą o śr. 26 cm Koszt(...)suche składniki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar odsypujemy. Masę na ciasto przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki, osuszamy i przekrawamy na połówki. Tak przygotowane owoce wykładamy na masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy przez około 50-60 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem
kulinarnyJaRacuszki w wersji truskawkowej. Idealne dla truskawkożerców, a z truskawek warto korzystać bo tak szybko odchodzą! :( Całość można posypać również cukrem pudrem - będą jeszcze lepsze
CzarnawisienkaNasze wspólne weekendy z ciastami czyli wydarzenie utworzone przez Ciasto na niedzielę tym razem Ciasto na zimno bez pieczenia [ klik ] bo upał i trzeba się ochłodzić
Moje Małe CzarowanieJest połowa lipca. Kalendarz nie kłamie (choć bardzo bym chciała). Niby nie jest zimno, niby słońce się czasem pokaże, ale... To jednak nie to. Pamiętam, że w lipcu owoce zawsze były słodkie i smakowały słońcem. Można się było wygrzewać w słonku do późnego popołudnia, a wieczorami wkładać sweter tylko dlatego, że komary cięły niemiłosiernie. Letnie burze przychodziły(...)ciepława, teraz kolejna pora roku zawiodła swoim niezdecydowaniem. Zjadłam w tym roku zaledwie jedną naprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były... Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłonego karmelu z czekoladą. Tarty możemy ozdobić owocami lub podać posypane tylko solą w płatkach. Deser proszę podawać w temperaturze pokojowej, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem Składniki na około 5 mini tart: Ciasto: 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao(...)Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z kakao, dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 2. Blat podsypać mąką i wysypać wilgotne okruchy, szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć nim foremki do mini tart ( patrz FILM , użyłam 3 foremek wielkości 6x11cm i 2 foremki o średnicy 10cm). Ciasto
Mała Cukierenkabiałej mąki i białego cukru. Bardzo aromatyczne, przyjemnie kruche. Masa ciasteczkowa nawet na surowo była pyszna; przyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego 100 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie ciemny cukier Muscovado(...)laskowych ( lub innych ulubionych ), z grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie
Opowieści z piekarnikaDelicja brzoskwiniowa 2017-07-24 20:32:37 Porcje 15 Soczyste brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający
Wędrówki po kuchniszybkie ciasto. Może nie wygląda zbytnio apetycznie i nie można go porównać smakiem do ciast z najlepszymi kremami, jednakże jest naprawdę dobre. Co najważniejsze wszystkie składniki zawsze mamy w domu nie trzeba, więc kombinować i chodzić po sklepach. Samo przygotowanie zajmuje maks. 10 minut - później można zająć się przyjemnościami dopóki minutnik nas nie wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto(...)jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat nie mamy świeżych owoców to możemy
Pani domowakremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru pudru Do tego: świeże maliny Sposób przyrządzenia: 1. Ze składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń
Kuchnia w Słońcu Skąpanaporannych rytuałów i rozleniwienia, towarzyszył mi stary przyjaciel: pośpiech . Szybko się umyłam, uczesałam, ubrałam. W biegu wypiłam kilka łyków wczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...? Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie(...)bananowa. Nawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się o to. Do kremu można dodać nieco soku z cytryny - zbalansuje słodycz, a przy okazji zapobiegnie ciemnieniu ciasta, co jest jego jedyną wadą. Cóż, banany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziękuje siostrzyczka, masz smaczne pomysły. Wykonanie ciasta – Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać za pomocą noża. Musi powstać tzw
Kuchnia Pokoleńciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość dna formy, wyłożyć dno formy. Moje ciasto było bardzo sypkie, więc posypałam ciastem dno formy, następnie małym wałeczkiem wałkowałam ciasto(...)mikserem, bardzo krótko, tak aby ją lekko napowietrzyć, (uwaga nie miksować za długo, bo może się zwarzyć). Ubitą śmietankę delikatnie wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć
moj przepis naskładników na ciasto wyrabiamy szybko jednolitą masę ciasta. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut, a nawet dłużej. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy na formę do tarty o śr. 23 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę aby ciasto nam się nie podniosło. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 15 minut(...)temp. 180*C Po tym czasie wyciągamy ciasto, ściągamy fasolę wraz z papierem do pieczenia i podpiekamy ciasto kolejne 10-15 minut do chwili aż się zarumieni. Wyciągamy i lekko studzimy. W międzyczasie myjemy śliwki, pozbawiamy ich pestek. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 4-5 minut. Na podpieczone ciasto wysypujemy i wyrównujemy na cieście wymieszane
W Moim Magicznym Domuszybkie w wykonaniu babeczki. Wspaniale smakują z malinami i porzeczkami lub innymi ulubionymi owocami. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu ok. 0,5 szklanki cukru maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce WYKONANIE(...)ustawienia góra-dół. Blachę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami. Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Do każdej babeczki wrzucamy po parę malinek i porzeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem
Pani na deserMiałam ochotę na ciasto ale że całego sernika nie skonsumuje na raz 🤣 🤔 zrobiłam mini wersje 😎 Składniki 🔸 100 g twarogu 🔸 30 g otrębów gryczanych
Zdrowie i pysznie na talerzuowoców, więc pora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :) Składniki Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru(...)masła, pokrojonego na kawałki 1/4 szklanki maślanki 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mąkę, cukier puder, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło, maślankę i ekstrakt, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Dodatkowo 3 gruszki, niezbyt soczyste 2 łyżki soku z cytryny cynamon 2-3 łyżeczki płynnego miodu Gruszki umyć
Słodkie inspiracjeniego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam duże owoce) 1. Wszystkie(...)zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut. 4. Pół
kruche babeczkiPrzyciskamy lekko drugim płatem ciasta, wkładamy do lodówki do stężenia, na czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe ciasta podawać z sezonowymi drobnymi owocami jagodowymi – truskawkami, malinami, borówkami. Delikatnie kwaskowe świeże owoce świetnie przełamią słodycz kremu. SKŁADNIKI 750ml mleka – dowolnego, może
Karo in the KitchenKolejne ciasto z jednego z moich ulubionych blogów wypróbowane - Arabesko uwielbiam Twoje przepisy. Ciasto idealnie kruche, pianka nie za słodka z delikatną nutą truskawek
Słodka Kraina Wypieków