szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:198/367)

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką 215

składników na ciasto wyrabiamy szybko jednolitą masę ciasta. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut, a nawet dłużej. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy na formę do tarty o śr. 23 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę aby ciasto nam się nie podniosło. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 15 minut(...)temp. 180*C Po tym czasie wyciągamy ciasto, ściągamy fasolę wraz z papierem do pieczenia i podpiekamy ciasto kolejne 10-15 minut do chwili aż się zarumieni. Wyciągamy i lekko studzimy. W międzyczasie myjemy śliwki, pozbawiamy ich pestek. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 4-5 minut. Na podpieczone ciasto wysypujemy i wyrównujemy na cieście wymieszane

W Moim Magicznym Domu
MUFFINKI Z OWOCAMI LATA 182

szybkie w wykonaniu babeczki. Wspaniale smakują z malinami i porzeczkami lub innymi ulubionymi owocami. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu ok. 0,5 szklanki cukru  maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce WYKONANIE(...)ustawienia góra-dół. Blachę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami. Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Do każdej babeczki wrzucamy po parę malinek i porzeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem

Pani na deser
SERNICZKI Z PATELNI GRYCZANO-KOKOSOWE 210

Miałam ochotę na ciasto ale że całego sernika nie skonsumuje na raz  🤣 🤔  zrobiłam mini wersje  😎 Składniki 🔸 100 g twarogu 🔸 30 g otrębów gryczanych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 173

owoców, więc pora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :) Składniki Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru(...)masła, pokrojonego na kawałki 1/4 szklanki maślanki 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mąkę, cukier puder, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło, maślankę i ekstrakt, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Dodatkowo 3 gruszki, niezbyt soczyste 2 łyżki soku z cytryny cynamon 2-3 łyżeczki płynnego miodu Gruszki umyć

Słodkie inspiracje
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 167

niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam duże owoce) 1. Wszystkie(...)zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut. 4. Pół

kruche babeczki
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 441

Przyciskamy lekko drugim płatem ciasta, wkładamy do lodówki do stężenia, na czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe ciasta podawać z sezonowymi drobnymi owocami jagodowymi – truskawkami, malinami, borówkami. Delikatnie kwaskowe świeże owoce świetnie przełamią słodycz kremu. SKŁADNIKI 750ml mleka – dowolnego, może

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 142

Kolejne ciasto z jednego z moich ulubionych blogów wypróbowane -  Arabesko  uwielbiam Twoje przepisy. Ciasto idealnie kruche, pianka nie za słodka z delikatną nutą truskawek

Słodka Kraina Wypieków
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 3778

budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju  Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy(...)Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Przed

My simple kitchen
Mandarynkowy tort na Walentynki 204

kolację z detalami, u innych nie będzie na to czasu lub chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik(...)Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest porządnie nasączony, łapie też wilgoć z kremu i owoców. Krem jest leciutki, pyszny i niesłodki, a kawałki mandarynek i galaretki urozmaicają całość. Do tego kwaskowy, budyniowy curd, który jest pyszny zaskoczeniem między warstwami bitej śmietany.Na wierzchu krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO CYTRUSOWE 223

Szybkie łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.    Składnikiforma( 25 cm x 10 cm ) Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych  cytrusów, ja użyłam(...)startej skórki z limonki 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy Polewa Szklanka jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny aromat cytrynowy łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów Owoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę  pozostałą po owocach) Ciasto Białka oddzielić od złotek z białek ubić

RAROSSA
Śniadanie na różowo 161

więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy i zdrowy talerz z pysznym jedzeniem? Pisałam już kiedyś o szybkim i smacznym śniadaniu, jakim jest mug cake- idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Jeśli jednak macie trochę więcej czasu i fantazji można tworzyć z niego prawdziwe cuda odpowiednio modyfikując bazowy(...)imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750W Mug cake możemy podawać z masłem orzechowym, serkiem wiejskim i ulubionymi owocami- wszystko świetnie się sprawdzi

peanutbuttermonster
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 259

TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) Walentynki tuż tuż, zatem dziś moja kolejna propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort

Słodko-Słony Świat Ilony
Jagodzianki 323

jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak pyszne, że na 1 jagodziance na pewno się nie skończy ;) Poniższy przepis na jagodzianki jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Z białek, które Wam zostaną po przygotowaniu drożdżówek z jagodami , możecie stworzyć pyszne, małe, domowe bezy , domowe ptasie mleczko lub np. bezę Dakłas . Moje domowe jagodzianki możecie przygotowywać(...)zamiast mrożonych owoców użyć frużelinę jagodową ze słoiczka lub gęsty dżem jagodowy . Bułki z jagodami możecie podawać oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem zwykłym lub królewskim. Szczególnie polecam mój przepis na lukier królewski . Wypróbujcie koniecznie nasz sprawdzony przepis na jagodzianki ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki – Składniki na 16 sztuk: Składniki na zaczyn z drożdży i ciasto

Kulinarne Przeboje
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 163

Dostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole

Kuchnia Pokoleń
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną 219

szybki torcik kakaowy „robiony na kolanie” w 2 godziny. Podstawa to sprawdzony wielokrotnie biszkopt kakaowy , zrobiony na bazie jajek, cukru, mąki pszennej – tortowej, ziemniaczanej i kakao. Krem to ubita śmietana kremówka, z wysoką zawartością tłuszczu, minimum 30%, koniecznie schłodzona. Dodałam też frużelinę wiśniową, aby w torciku były jakieś owocki, możecie dodać dowolny dżem, frużelinę, świeże owoce, czy owoce z syropu. Składniki na torcik o średnicy 20 cm: Składniki na biszkopt: 4 jajka, rozmiar L, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao Składniki na krem: 600 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce przynajmniej przez

moj przepis na
Malinowa tarta 187

mnie bardziej aromatycznych owoców nad maliny. Barwą, smakiem i zapachem kuszą latem, a potem są jego wspomnieniem. Najlepsze świeże, nie przetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon na maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy(...)ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy

mojewypiekiinietylko