szybko posuwa do przodu że ja jak nigdy dotąd nie nadążam. Zdawałoby się że dopiero zaczynałam rok i zaraz potem urodził się mój wnusio Tymek. Potem było jeszcze szybciej i odeszła ode mnie moja mama, był kwiecień. Maj przeleciał mi koło nosa, niewiele pamiętam. 7 rocznica bloga i czerwiec, czas na zmiany, mam całkiem nowego bloga, choć(...)razową, bo myślałam że mam a nie było, została jednak razowa orkiszowa, sprawdziła się znakomicie. Bułeczki polecam wszystkim małym i dużym, dodam jeszcze że piecze się je szybko. Orkiszowe, razowe, bułeczki z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś szybkie śniadanie ale jakże smaczne i pożywne. Lubicie pumpernikiel? ja uwielbiam ten jego kwaskowaty smak, jeśli nie lubicie weźcie inny chleb, ulubiony i też będzie
Moje Małe CzarowanieWypiekanie na śniadanie w tym tygodniu to szybkie i pyszne bułeczki Jamie'go Olivera. Bułki znikają w błyskawicznym tempie. Mój wnusio zajadał aż Mu się uszy trzęsły, a i córce i zięciowi posmakowały. Robi się je błyskawicznie, można zamieniać mąki, można dodać zioła, albo ulubione przyprawy. Ja będę kombinowała jeszcze na różne sposoby, potem Wam opiszę jak wyszło. Można
Moje Małe Czarowaniedoczekały do jajecznicy. Tak smakowały mężowi, że zjadł je bez dodatków.... Podzielił się mini z bratem i swoimi rodzicami i im też . Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki:6 szklanek mąki pszennej;20 g drożdży;1 łyżka cukru;1 łyżka soli;posiekany pęczek szczypiorku
MiksturownikDoda Ci energii, odżywi. Owsianka na szybko jest również świetna opcja na 2-gie śniadanie. Szybko przygotowujesz + wykładasz do pojemniczka + zabierasz do pracy = lepsza/ zdrowsza alternatywa la słodkich bułeczek kupionych "na szybko)"w drodze do pracy :) SKŁADNIKI: - płatki owsiane - 3łyżki - żurawina suszona - 1 łyżka - rodzynki suszone - 1 łyżka - orzechy arachidowe - 1 łyżka - odżywka białkowa (opcjonalnie) - 1 miarka - banan
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasprzestało odchodzić od rąk. Autor podaje także aby posmarować wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem. Ja użyłem całego jajka. Zwróćcie uwagę, że po posmarowaniu płynem delikatne, wyrośnięte i puszyste bułeczki, surowe jeszcze pieczywo może szybko opaść. Tak czy siak - bułeczki maślane są przepyszne. Delikatne, słodziutkie! Zamiast dużych bułek można zrobić malutkie kuleczki, które podamy w koszyku jako ciepłe czekadełko na domowej
Right Behind The KitchenLaski rabarbaru kroimy na mniejsze kawałki i układamy na bułeczkach, posypujemy kruszonką. PRZEPIS NA KRUSZONKĘ: - 45 g masła - 80 g mąki tortowej - 50 g cukru Zagniatamy szybko w dłoniach. BUŁECZKI PIEKŁAM W TEMPERATURZE 170 STOPNI C, PRZEZ 35 MINUT. Ostatnie 10 minut z termoobiegiem. Bułeczki pieczemy na złoty kolor (pamiętaj każdy piekarnik piecze troszkę inaczej) Pozostaw komentarz
SMYKWKUCHNIDziś szybkie i pyszne śniadanie, jeśli takie lubicie i jadacie. U nas śniadania są raz na słodko raz na ostro, lub jaki mamy nastrój. Takie śniadanie
Moje Małe CzarowanieSconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać
Moja Delicjasię Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :) Bułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 ml mleka 50 ml wody 30 g masła 1 jajko 1/2 opakowania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać
Moja Delicjapóźniej. Kroję na pół, smaruję oliwą, nadziewam szynką, pomidorami, bazylią, czosnkiem i mozarellą. Składam tą dużą kanapkę i opiekam na grillu. Powstaje okrągła, chrupka panini, która znika równie szybko jak małe bułeczki. I co najważniejsze smakuje tak, jak powinna, tak jak lubię, tak jak pamiętam! A zatem wróciły smaki i ja wracam do kuchni. Nareszcie! Jeśli macie ochotę
KUCHARNIAfolię z długim terminem przydatności do spożycia. Naprawdę warto sobie odpuścić takie pieczywo i samemu zrobić bułeczki do hamburgerów. Mamy dla Was super prosty i bardzo szybki przepis na zrobienie bułeczek. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia na długi czas. Wystarczy 10 minut. Tyle samo trwa pieczenie bułeczek. Ciasto można zrobić w mąki pełnoziarnistej, wtedy będzie zdrowsze
Niedzielny kucharzCudowne bułeczki we włoskim stylu. Bardzo lekkie, mięciutkie i delikatne. Idealne do kanapek. Lubiane także przez dzieci. Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ale jeśli chcecie, śmiało użyjcie zwykłej mąki pszennej (najlepiej chlebowej) lub mieszanki obu mąk. Do zrobienia ciabattek potrzebujecie trzech zaledwie podstawowych składników: mąki, wody i drożdży oraz miksera ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto jest bardzo(...)dzieży i owinąć się wokół haka. Wciąż jednak będzie bardzo luźne i nie da się z niego uformować kuli. Tak ma być. Dzięki temu ciasto jest lekkie i szybko wyrasta, a bułeczki po upieczeniu są mocno napuszone i prawie nic nie ważą. SKŁADNIKI / 6-8 bułek 300 g/ 2 szklanki mąki orkiszowej Typ 630 ( lub mąki pszennej
cool and mintyBułeczki w zajączki szybko się zmieniają, oczkami z ziaren słonecznika do nas mrugają, uszka wesoło im odstają i do zjedzenia zapraszają. Takie zajączki do koszyczka wielkanocnego się nadają, a u mnie często do szkoły z dziećmi kicają. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, ponadto(...)dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. W zależności od potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka. W każdy otwór wkładamy po jednym ziarenku słonecznika. Nożyczkami nacinamy ciasto w dwóch miejscach, (nad oczkami) będą to uszy
Moniki Smakołyki