słodkości i słabości czyli moje ulubione desery. Znajdziemy tam m.in. chlebek bananowy, sosy na słodko, leniwe z cukrem i tartą bułeczką, gnocchi z owocowym sosem czy kefirowe racuchy z owocami. W książce przepisy są bardzo łatwe i szybkie. Idealne dla zabieganych. Nie są wymyślne i skomplikowane. Są przystępne dla każdego! Oprawa miękka a w środku piękne zdjęcia
Radość kipiąca uśmiechem.kabanosem Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa i szybki sos chrzanowy Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Kolorowa sałatka z cieciorką Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe
Słodkie okruszkiDomowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w pomieszczeniu to szybko wyrastają, jak mamy chłodniej dłużej to trwa. Składniki: 800 g mąki typ 650( bułkowa) mleko 125 ml woda ciepła 1.1/2 szklanki jaja 2 szt masło 100 g oliwa
Różowa kuchniaWspaniałe bułeczki drożdżowe, na słono, doskonały dodatek do barszczu, wspaniała przekąska, długo zachowują świeżość, ciągle mięciutkie, łatwo i szybko się je przyrządza, zobaczcie sami! Składniki: 0,50 kg mąki 1/2 szkl. letniego mleka 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki oleju 1 jajo 1 kostka sera feta 1 szt. średniego pora pół łyżeczki soli, pieprz Wykonanie: Zrobić rozczyn
kgwjanczewomniejsze części, dodajemy cukier i mieszamy. Smażymy około 3 godziny, aż jego wygląd nas zadowoli ;) Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy odwrócone, aż do wystudzenia. Tera tylko jeść!! A że znalazłam w domu świeżą bułeczkę drożdżową... Mniam
Lawendowe NieboDzisiaj bez przepisu żadnego. Tak tylko na szybko chciałem się pochwalić co dzisiaj zrobiłem. Znaczy się na zdjęciu widać co zrobiłem :) 4 bagietki, 12 bułeczek i 6 chlebów. Od 5 rano robiłem i mamy teraz z Madzią spory zapas pieczywa. A wy będziecie mieć sporą porcję nowych przepisów. Ale dopiero za czas jakiś, bo teraz jeszcze inne przepisy w kolejce
Marder&Marder ManufactureBułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam! Potrzebujemy: 195 g mąki pszennej chlebowej Radix-Bis 90 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej Radix-Bis 1 jajko + jajko do posmarowania(...)około 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Odległości między bułeczkami powinny być znaczne, ponieważ te jeszcze urosną i mogą sobie nawzajem przeszkadzać. Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy
MamaOskarkajogurtu kokosowego, soku z cytryny oraz musu kokosowego. Wierzch posypałam natomiast posiekanymi migdałami. Bułeczki z borówkami Z dobrym skutkiem Bułeczki wyszły pyszne, pachnące i niedużo odbiegające w smaku od moich wcześniejszych wyobrażeń o jagodziankach, a o ile zdrowsze! Zniknęły szybko i muszę się przyznać, że to ja je pochłonęłam prawie w całości sama. Dla drugiego degustatora okazały się -jak zawsze(...)samo wspomnienie robi mi się słabo… Wróćmy jednak do tematu. Mój przepis powstał jako lekko zmodyfikowana wersja przepisu na wspomniane Keto Jagodzianki, a wyglądało to mniej więcej tak: Bułeczki z borówkami Pyszne i aromatyczne bułeczki z borówkami na zakończenie letniego sezonu, czyli Paleo wariacja na temat tradycyjnych jagodzianek. Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword bułeczki Porcje 8 sztuk
Modern Cave Girlświeżych drożdży sól Krem 200 gr ricotty 100 gr czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE Bułeczki Pieczenie bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. W małej miseczce należy pokruszyć drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki letniego mleka. Mieszamy szybko do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 10 minut. Do miski wsypać mąkę(...)stopniowo dodajemy resztę składników: cukier, sól, masło, żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 bułeczek. Uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem Czekoladę pokroić
La grande e la piccola cuocamną chodziły i w końcu udało mi się je upiec. Gorzej ze zdjęciami - po każdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę,na wakacje :) Miłego dnia! Ciasto 50 g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 200 g mielonego(...)wodą. Zagotować i gotować aż będą pękać. Podusić jeszcze ok. 5 minut, żeby masa lekko zgęstniała. Porzeczki zmiksować. 5 łyżek masy odłożyć. Pozostałą masę porzeczkową wymieszać z twarożkiem. Bułeczki Ciasto podzielić na 12 kulek. Każdą spłaszczyć, na środek nałożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi formując bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut
Pełny talerzponad 200 g soczewicy, której po ugotowaniu zrobiło się raptem drugie tyle. Przygotowałam zatem kilka przepisów aby ją szybki wykorzystać. Okazuje się, że czarna soczewica beluga, która a propos zawdzięcza swą nazwę kawiorowi beluga świetnie pasuje na nadzienie do drożdżowych bułeczek. Uwielbiam wszelkie bułeczki na słodko i wytrawnie , które z powodzeniem można zapakować do piknikowego koszyka na majówkę. Nadziewane soczewicą
codojedzeniajego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy hamburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy. Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe
Słodka StronaTakie śniadanie, czy obiad, czy wczesna kolacja to idealny sposób na pyszne jedzenie. Wybieramy ulubioną bułkę, wbijamy jajo i do piekarnika. W międzyczasie robimy sobie herbatkę
Moje Małe Czarowanieszybkość i łatwość w wykonaniu. Kiedy naprawdę nie mam czasu, wystarczy że mam w lodówce mięso, ulubione warzywa i bułeczki, a obiad gotowy . Często wykorzystuję je do domowego fast fooda, ale równie dobrze smakują z smażon Artykuł Szybkie „Pomidorowe kąski z kurczaka” pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Cynamonki to pyszne, aromatyczne „ciasteczko- bułeczki”. Z tego co się orientuję, są bardzo popularne w Stanach. Ja przygotowałam swoją polską wersję. Robią się szybko, bo ciacho drożdżowe wyrabiam mikserem, a nadzienie to mieszanka 2-óch składników. Są miękkie, ale jednocześnie momentami kruche dzięki cukrowemu nadzieniu. Idealne do herbatki, smak naprawdę niepowtarzalny, a wszyscy amatorzy cynamonu i szarlotkowicze- będą bardzo zadowoleni
Domowe ciastaSą pyszne, pożywne i aromatyczne, te kanapki są po prostu doskonałe. Amerykańskie dodatki w postaci kalifornijskiej marynowanej papryki i szynki pastrami z pieprzem nadają im jedynego
Moje Małe Czarowaniewspaniale wzbogaca smak tego prostego dania z patelni. Szakszuka z kindziukiem i miksem sałat, to doskonała propozycja na syte i szybkie śniadanie (choć i nie tylko). Pomidorki, jajka, kindziuk i miks sałat. Do tego opcjonalnie domowe pieczywo np. bułeczki. I nic już więcej nie potrzeba. Pamiętajcie, że nie jest to oryginalna szakszuka. Ale w kuchni warto eksperymentować. Tu ogranicza
Słodkie okruszkiNazwa jest adekwatna do potrawy. Koszyczki z chleba tostowego są chrupiące a w środku mega pyszna sałatka. Ja tutaj użyłam mięsa z kurczaka, możecie użyć swojego
Moje Małe CzarowanieKanapki, mnóstwo wariantów i dużo możliwości. Układamy nasze ulubione produkty na pełnoziarnistym chlebie najlepiej i potem zajadamy ze smakiem. Dziś proponuję tuńczyka, szynkę i ogórki, połączenie
Moje Małe CzarowanieJakie pyszne śniadanie miałam kilka dni temu na talerzu. Idealne śniadanie było u mnie, jednak pudding może królować na talerzu jako deser czy obiad. Przypomniało mi
Moje Małe CzarowanieGrzanki, tosty, ciepłe kanapki to wszystko po to aby nasze brzuchy były syte, odżywione a organizm pełen energii. Dziś propozycja bardzo smakowita, kolorowa i pyszna. Polecam
Moje Małe Czarowaniekremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Puree z dyni to po prostu podgrzana, zmiksowana dynia – jak prosto
CiastkozercyWśród wielu różnych chlebów czasochłonnych które ostatnio upiekłam dziś proponuję coś szybkiego i pysznego. Chleb jest pieczony w garnku żeliwnym i dzięki temu ma chrupiącą skórkę
Moje Małe Czarowaniemacie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdży 70 g cukru pół łyżeczki soli
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie :) zapraszam dzisiaj na przepyszne pączusie serowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Zainteresowanych zapraszam do sklepu online http://
Sama słodycz i szczypta chilikurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu otrybować. Tak powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii. Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry
Wanilia i Kardamonbułeczek rano okazało się niewykonalne z powodu braku masła. Ciasto dopiero zaczęło wyrastać zatem szanse na porządne światło po upieczeniu bułeczek są nikłe. Taka mała złośliwość losu i nauczka, żeby lepiej się zorganizować następnym razem. Niestety trudno tak szybko przestawić się z myślenia wielkomiejskiego, gdzie wejście do sklepu jest dokładnie naprzeciw wyjścia z bloku, na myślenie małomiasteczkowe, gdzie zakupy wiążą
Przepysznik - BLW i nie tylkododatkowe 5 minut). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub wcześniej przygotowanym lukrem Bułeczki mają pyszny czekoladowo-cynamonowy smak więc polecamy spróbować je zrobić tylko miejcie na uwadze, że bardzo szybko znikają http://kuchennewariacje.pl/?p=4770
Kuchenne WariacjePyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce. Składniki: ½ kg wiśni bez pestek 4 suche bułeczki 3 jajka 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki namoczyć w mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka
Tradycyjna Kuchniaciepłe bułeczki i każda posypać orzechami. Smacznego :) WYDAJE SIE ,ŻE DUZO ROBOTY ,ALE TO TYLKO WRAŻENIE...Robia sie bardzo szybko... Bagel
w mojej kuchni