dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek również i te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale przechowane w szczelnie zamkniętym pojemniku następnego dnia smakują równie dobrze. Bułeczki można opiekać w tosterze co dodaje im wspaniałego smaku i delikatnej chrupkości. Print Bułki z makiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm
SprawdzonaKuchnia.plZupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub chlebkiem. Super pomysł dla maluchów, ale oczywiście bez chili. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki, korzeń pietruszki, czosnek, ziemniaki i imbir. Chili możecie dodać z pestkami, jeśli chcecie
Kuchnia Pokoleńżółtek jajek, zawsze później się zastanawiam co by tu zrobić z białkami jajek. Fajnym pomysłem jest omlet, który jest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe: Naleśniki z jogurtu greckiego Jajecznica według Gordona Ramsaya Bułeczki ze szczypiorkiem Muffinki z porem i kiełbasą Gofry Kokosowa kaszka manna Koktajl z mango i banana Zapiekane białka jajek Domowy
Delusional Trineśliwki i świeżą natka pietruszki dodają dodatkowego charakterystycznego smaku sałatce. Jeśli szukacie przepisu na śledzika to polecam - sałatka zawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek i masełka czosnkowego (lub ziołowego). W powstałym pysznym sosie " z charakterem " można maczać bułeczki. Przekąska idealna! Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w skośne dowolnej grubości paski
Zasmakuj Kuchnitowarzystwem. Mogę rozwinąć wówczas swoje śniadaniowe horyzonty, żeby nie skończyło się na nudnej (ale nadal pysznej) jajecznicy. Musi być smacznie, szybko i ze składników, które mam pod ręką. Nie ma mowy o tym, że wyskoczę do piekarni po chrupiące bułeczki bo jest niedziela (piekarnia zamknięta a ja obchodzę niedzielę- leniwa niedzielę! Nie będę jeździła nie wiadomo gdzie!)Padło więc
Wielki apetytW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie EwyBułeczki są mięciutkie i pyszne. Dobrze się kroją, są smaczne również na drugi dzień. Przepis zapożyczony od moje wypieki Składniki: 90 g masła, roztopionego, 8 g drożdży suchych lub 16 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki letniej wody, 1 łyżka miodu lub cukru, 3 szklanki mąki pszennej (+ na podsypywanie), 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki maślanki, dodatkowo: około 6 łyżek roztopionego masła(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. Jak szybko złapią kolor, przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika posmarować roztopionym masłem. Studzić na kratce. Z podwójnej porcji wyszło mi 16 bułeczek
Państwo Wojtczuk gotujązrobić z dyni – Proste ciasteczka dyniowe. To jeden z moich pomysłów na szybki i smaczny deser Myślę, że ciasteczka do deser, którym mało kto pogardzi Są bardzo uniwersalne, bo z łatwością można je zakapować i zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Z ciastem jest już trudniej, bo czasem nie tylko ciężko je zapakować, ale także trudno zjeść w każdych warunkach(...)proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość zagniataj dokładnie do czasu aż powstanie jednolita i zwarta masa. Gotowe ciasto podziel na 12 części. Z każdej z nich formuj mini bułeczki i układaj je na blasze. Ciasteczka piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu możesz je udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Co zrobić
365 dni dookoła kuchnitworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami i poziomkami, jest tak szybki i łatwy, że każdy będzie je chciał upiec. Do tego zawijana drożdżówka pięknie się prezentuje na stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułki gryczane idealne na śniadanie czy do pracy albo szkoły. Robi się szybko tylko trzeba czekać na efekt. Sami jednak ustalcie sobie godziny dojrzewania ciasta a
Moje Małe CzarowanieTe szafranowe bułeczki to typowy szwedzki wypiek adwentowy, najbardziej kojarzony jest z dniem Św. Łucji przypadającym na 13 grudnia (stąd też nazwa Koty Łucji). W
Szybko Tanio SmacznieZapach aromatycznych bułeczek to jeden ze zwiastunów pysznego śniadania. Chyba tylko fakt, że śniadanie przy świecach zdarza się bardzo rzadko sprawił, że jeszcze nie ma
Szybko Tanio Smaczniemorelowym smakiem komponuje. Należy też pamiętać, że drożdżowe na maślance jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość; choć oczywiście, najlepsze i tak jest zaraz po upieczeniu. Słodkie, owocowe, drożdżowe bułeczki z pewnością wzbudzą wiele achów . Przepis bazowy znalazłam u Doroty , po czym nieco go zmodyfikowałam według własnego widzi mi się . Drożdżówki z morelowym twarożkiem Składniki: (na 12sztuk) 765 g mąki(...)gładki mus. Dodać serek, masło, żółtko, skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x30 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie złożyć w poziomie trzy razy. Przekroić na 12 kawałków. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skręcając każdą na środku. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj jeden z przepisów, do których przymierzaliśmy się od bardzo dawna, ale ciągle coś nie pozwalało się za niego zabrać. W końcu się udało i tak oto powstały fantastyczne bułeczki razowe z mocno czosnkowym akcentem. CIASTO: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1/2 paczki suchych drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła(...)jeszcze łyżkę lub dwie oliwy. Zależy to od wielkości użytych ząbków czosnku i ilości zieleniny. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej robimy walec i ściskamy na końcach. Radełkiem lub ostrym nożem nacinamy środek, spłaszczamy. Bułeczka powinna przypominać łódeczkę. Nakładamy po łyżeczce czosnkowej pasty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, aby podrosły przez
Kuchnia od dwojganiemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy.Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe minuty
Słodka StronaDzień dobry 😊 Co powiecie na pyszne bułeczki z cebulką i kabanosami z serem? Są proste w wykonaniu, można zabrać je do szkoły lub pracy. Idealne na szybkie śniadanie. Chciałam Wam polecić przepyszne, cieniutkie kabanosy z serem od firmy Duda, Zapraszam również na ich stronę. Składniki: 120 g kabanosów z serem Duda 200 ml ciepłej wody około
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne śniadanie, soczysty obiad, jedzcie je kiedy chcecie, są pyszne i pożywne. Wyglądają zjawiskowo, smakują rewelacyjne, nic tylko zrobić. Napisze tak: zaczynamy prace na trzy patelnie
Moje Małe CzarowanieTe pyszne kanapki rozgrzeją brzuchy i nakarmią je do syta a przy okazji odżywią organizm. Możecie tutaj użyć fasoli białej, jak i czerwonej. Skórka z cytryny
Moje Małe Czarowanierozczynu – zimne mleko, wszytko do garnka i na lekki ogień. Najważniejsze jednak, że drożdże zaczęły pięknie pracować i szybko podwoiły swoją objętość. Chyba sama muszę popracować z tym przepisem i zrobić kolejne jagodzianki z kruszonką lub inne drożdżowe bułeczki np. z borówkami. Udostępnij Jagodzianki z kruszonką – składniki Rozczyn: 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka w temperaturze pokojowej
niecodziennikparyTo był dobry pomysł aby zrobić takie połączenie smaków i aromatów. Jajecznica jest delikatna i pachnąca a ser pleśniowy podkręca te aromaty, polecam do wypróbowania. Lubicie
Moje Małe CzarowanieBułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia
Blog z ApetytemPożywna i pyszna kanapka dziś na stole. Polecam na obiad, śniadanie czy wczesną kolację, idealna kanapka. Jeśli zapakujecie do pracy czy szkoły wszyscy będą zadowoleni. Indyjska
Moje Małe CzarowanieDrożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania. Wykonując je
peggiwkuchniPrzełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze
babka w formiepasta najczęściej gości na moim stole. Szybka i prosta do przygotowania a do tego bardzo smaczna. Szczególnie lubię z kromką razowego chleba lub ze świeżą chrupiącą bułeczką. Składniki: 1 makrela wędzona 3 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 0,5 łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie
Ala piecze i gotujesię ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży 10 dkg cukru
Moje domowe kucharzenieMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam
Roślinna - blog wegańskirównych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc jest szansa, że ucieszy się z wizyty-niespodzianki
Pożeraczka, czyli raz adobrze