Uwielbiamy na śniadanie ciepłe kanapki, nawet latem. Taki chleb zrobiony w błyskawicznym tempie jest do takich kanapek idealny. Zachęcam do wypróbowania przepisu a potem piszcie jak
Moje Małe CzarowanieNaan to chlebek kuchni hinduskiej, podawany z warzywami, mięsem, albo z jednym i drugim. Ja dziś z lenistwa nie spryskałam chlebków aby się rozwarstwiły i napuchły
Moje Małe CzarowanieDrożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą również
Słodkie okruszkiSezon na jagody zawsze rozpoczynam jagodziankami. Uwielbiam te puszyste bułeczki nafaszerowane soczystym fioletowym nadzieniem, po którym trzeba przez 10 minut szorować zęby ;) Przedstawiam Wam wersję na mące orkiszowej. Znikają tak samo szybko, jak tradycyjne. 12 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie
Mienta blogDomowe chrupiące bułeczki nadziewane farszem jajecznym z papryką, szynką, aromatyczną cebulką z wyrazistym czosnkiem, zapieczone serem i posypane świeżym szczypiorkiem to doskonały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Składniki: 4 bagietki (długość 25cm) 4 jajka 100ml mleka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 150g szynki 1 czerwona papryka 200g żółtego sera gouda 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinycytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko chcemy przygotować makowce, strucle czy inne smakołyki z makiem. Ja używam jej nie po raz pierwszy i jeszcze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ułożyć na blacie obsypanym mąką, i zostawić na 15 minut. Następnie uformować z każdej części okrągłą bułeczkę, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezjemy ze smakiem i podamy rodzinie. Jak smakowite bułeczki śniadaniowe Agaty, która zaznacza, że te smakołyki można zrobić także w wersji z jagodami, serem, czekoladą czy kruszonką. Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko Składniki na 10-15 bułek: 3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g) jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy nieco więcej mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. na słonecznym parapecie, wówczas ciasto bardzo szybko nam wyrośnie w około 15 minut. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, celem jego odpowietrzenia i dzielimy na 10-15 bułek. Z każdego kawałka formujemy podłużną, owalną bułeczkę, którą umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
KulinarneImpresje.plBułki są pulchniutkie, aromatyczne i znowu za szybko znikają. Polecam gorąco wszystkim smakoszom drożdżówek, tych bułek nie obchodzi się szerokim łukiem tylko zajada i delektuje. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 12 bułek i taką opcję podaję w składnikach, lekko zmienioną względem oryginału. Przepis z książki Erica Lanlarda - "Czekolada". Bułeczki drożdżowe czekoladowo - cynamonowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie znalazłam tam >klik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie(...)ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennamnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich, jak o bułkach śniadaniowych, bo możecie przygotować ciasto wieczorem, a rano wystarczy wam kilkanaście minut, by bułki wyrosły i już(...)wyrośnięcia. Jak ustawiam miskę na garnku, w którym wcześniej zagotowałam wodę, więc ciasto rośnie bardzo szybko. Po wyrośnięciu zagniatamy je ponownie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Rano nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (razem z blachą). Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy z niego bułeczki. W zależności od ich rozmiaru i waszych preferencji otrzymacie od 12 do 16 bułeczek. Układamy
Dieta bez mlekaWitajcie :) tak mnie dzisiaj naszło coś na bułeczki z mąką kukurydzianą .Moim zdaniem wyszły pyszne i pulchne :) ale oceńcie sami :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 2 0 o g mąki kukurydzianej 4 00 g mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 3o g drożdży 1 kopiasta łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 2 jajka Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę(...)odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Ja zawsze stawiam przy grzejniku i szybko mi wyrasta :) Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę ja nie podsypuję już mąką tylko smaruję ręce oliwą i robię z niego wałek. Wałek dzielimy na 8 części formując bułeczki.Formę wykładamy papierem do pieczenia i ciasno układamy jeszcze surowe bułeczki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chiliłeczki.Około 30 -40 minut i bułeczki gotowe do jedzenia. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml letniej wody 150 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. . [ Wszystkie składniki umieścić
Moje domowe kucharzenieBabeczki cytrynowe z owocami Szybkie, proste i przepyszne babeczki. Bardzo wilgotne, mięciutkie, obłędnie cytrynowe i rozpływające się w ustach. Palce lizać! Składniki: 120g masła
Blog z ApetytemDziś przedstawiam chleb, prosty i bardzo pyszny. Polecam do zrobienia bo chleb robi się szybko, tylko chwilę trzeba poczekać aż dojrzeje - wyrośnie. Chleb zrobiłam według formuły
Moje Małe Czarowanie