Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Dlaczego własnoręcznie
Z Kuchni Do KuchniMoje propozycje postanowiłem podzielić na dwie części. Dlaczego? Bo właśnie tego dnia najważniejsze są śniadanie i obiad. Dzisiaj pokazuję wam poranny posiłek. Z tydzień zobaczycie co zrobić właśnie na obiad. Każdy przepis staram się scharakteryzować po jednym akapicie i dołączam do niego film i zdjęcie. Śniadanie – przepisy na Wielkanoc 1. Suflet z jajka – na ciepło To danie(...)zrobi jajka faszerowane lub gotowane z majonezem. Nie zapominajcie, że z jajek robi się także świetne pasty. W tym przypadku jest to pasta z suszonymi pomidorami. Bardzo szybka w przygotowaniu. Zobacz tutaj szczegółowy przepis. Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 4. Twarożek z fetą i rozmarynem – na zimno Teraz coś dla tych, którzy będą mieli dość już jajek
Kuchennyviral.plPolecam przygotowanie tej bardzo dobrej zupy, smakuje każdemu kto tylko spróbuje. Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1
chleba naszegoSiedzę na trawie, a słońce ogrzewa miło moją skórę. Dookoła uspokajający szum lasu i pokrzepiające głosy cykad. Miesiąc stażu za mną, czeka mnie kolejny, a ja
Gawron w rosoleCzerwiec miną mi tak szybko, że nawet nie wiem kiedy. Dużo roboty w ogrodzie miałam. W pierwszym tygodniu chodziłam do kwiaciarni do pracy, fajnie było ale widocznie tak miało być. W drugi tydzień mieliśmy jechać w góry, ale niestety nie byliśmy w komplecie to pojechaliśmy na następny weekend. Ten wolny tydzień robiłam jak najwięcej w ogrodzie m. in. malowanie(...)odpuściłam sobie malowanie, szycie i inne. Te kilka dni to katorga była, nie dość, że ból to roboty tyle a tu robić nie mogę. Jakoś dałam radę ugotować obiad ( spaghetti jeną ręką da się zrobić ;) ) z nudów chodziłam ze dwa trzy razy dziennie na spacerki z moim psem do męża w pole, bo już żniwa się zaczęły. Zapalenie trochę
Misz-masz by DomiMule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w
gutfutlubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy rodzinny obiad. Jako, że tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka Jako krem - 2 budynie waniliowe owoce do przybrania Sposób przygotowania Ze składników szybko zagniatamy ciasto kruche. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30-60 min. Ciasto wałkujemy, wyklejamy blaszkę, nakłuwamy widelcem. Obciążamy ciasto np grochem, ryżem czy fasolą rozłożonymi
Mieszam w Garnkuokrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy(...)korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje kanapki nawet te warzywa, które zwykle odsuwają :) SMACZNEGO! #pita #kolacja #drożdżowe #jakzrobićpitę
I tu będę miała takie teZiemniaki. Swojskie i lubiane chyba przez wszystkich, a przy tym bardzo odżywcze, jak na tak niepozorne bulwy. Węglowodany, białko, witaminy (C!), minerały, nawet antyoksydanty - kto by
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPolędwiczki kojarzą mi się zawsze z częścią wieprzowiny tej bardziej wykwintnej,lepszej, delikatniejszej. Może też ze względu na swoją cenę. Warto zaserwować ją na stole ze
Kubki smakuZ racji tego, że dopadł mnie straszny głód i jeszcze większy leń, postanowiłam zrobić coś, co nie będzie wymagać zbyt wiele czasu. Miałam kawałek schabu
The Sweet DamselSoczysta, kremowa, niesamowicie smaczna tarta ze szpinakiem z dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak
Rozpustne gotowaniePolędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest(...)odlewamy i kroimy na małe części (zalewę zachowujemy!!!). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista, dodajemy kolejną łyżkę masła i mąkę. Szybko mieszamy, czekamy aż mieszanina zacznie skwierczeć i wlewamy 1/3 zalewy grzybowej. Energicznie mieszamy, aż mieszanina będzie jednolita i gęsta. Dodajemy stopniowo resztę zalewy, ciągle mieszając. Dodajemy grzyby i rozmaryn
Poezja smakuNiektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy do momentu, aż powstaną małe okruszki - odstawiamy na później. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło
Słodkie Przyjemnościbiszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet w temperaturze pokojowej, może zacząć się ścinać. Przestrzeń między brzegiem formy(...)wcisnąć. U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna z wybrednych koleżanek C. zjadła całą porcję. Efekt jest taki, że nie mam zdjęcia środka - w czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem, a później nie było już czemu robić zdjęć... Sernik z truskawkową niespodzianką (na zimno) Składniki: (na formę o średnicy 24 cm) biszkopt: 2 jajka 80 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżych ziół i szczypta parmezanu podkręciła smak zupy. Spróbujcie koniecznie! Print Zupa jogurtowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Kremowa, gęsta bardzo pożywna zupa. Course Obiady Cuisine Polska Keyword jogutr naturalny, kasza gryczana Prep Time 10 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 35 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 1,5 l wody(...)wymieszać jogurt naturalny z żółtkiem, a następnie zahartować gorącym wywarem, gorący wywar dolewać porcjami do jogurtu jednocześnie energicznie mieszając, aby zapobiec rozwarstwieniu się jogurtu. Jogurt dolać do zupy szybko wymieszać, aby płyny połączyły się, zagotować ciągle mieszając i zaraz zdjąć z ognia, zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać porcje zupy na talerz posypać siekaną zieleniną oraz
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Truskawkowe Love Coś dla miłośników truskawek i serników na zimno, pyszny deserek naładowany truskawkami. Jeżeli nie macie truskawek świeżych możecie użyć tych z kompotu, tylko
moj przepis naBuliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych
Moja Delicjamojprzepisna.pl | Truskawkowe Love Coś dla miłośników truskawek i serników na zimno, pyszny deserek naładowany truskawkami. Jeżeli nie macie truskawek świeżych możecie użyć tych z kompotu, tylko
moj przepis naProsta zapiekanka z ziemniaków jest idealnym dodatkiem do obiadu. Jeśli znudziły wam się tradycyjne ziemniaki z wody czy w formie puree, to musicie wypróbować ten przepis. Takie serowe ziemniaczki są pysznie kremowe i aromatyczne. Świetnie pasują do różnego rodzaju mięs, jajka sadzonego czy smażonej ryby. Można je również podać jako samodzielne danie lub w towarzystwie bukietu surówek. Składniki na prostą(...)attachment_8392" align="aligncenter" width="685"] Prosta zapiekanka z ziemniaków[/caption] Zobacz przepisy na inne zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Z Ziemniakami I Kalafiorem Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Prosta Zapiekanka Ziemniaczana Artykuł Prosta zapiekanka z ziemniaków pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePrzepyszna zupa krem serowa z grzankami. Idealna na obiad. Do tego grzanki z nutą czosnku i oregano. Mniam ! Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1-2 marchewki 1 por 3 łyżki masła 150g sera żółtego 200g sera topionego śmietankowego 300ml śmietany kremówki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa koperek do posypania GRZANKI: oregano czosnek granulowany 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)Wrzucamy pokrojone. Doprawiamy czosnkiem granulowanym i oregano. Smażymy cały czas mieszając aż będą chrupiące. Podajemy zupę z tak przygotowanymi grzankami oraz z posypanym koperkiem. Grzanki polecam dodawać stopniowo, bo szybki stają się miękkie
Gotuj z Mąkąpodzielić! Szczególnie, że nie ma problemu ze zrobieniem zdjęć ciasta - ja sobie robię, podczas gdy moje Głodomorrry pałaszują obok swój kawałek. Zawsze łatwiej mi z ciastami, niż z obiadem, bo porcji więcej, nie stygnie, itd. Zapraszam po przepis na obłędne w smaku, bardzo efektowne brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami , które w przygotowaniu jest bardzo proste. Polecam(...)krótko miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, masło również (ja roztapiałam osobno, ale można też w jednej misce), gorące wlewamy do masy, jednocześnie cały czas miksując - robimy to szybko i krótko, by jak najmniej napowietrzyć całość. Masę wylewamy na blaszkę (28x19 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180% na około 25-30 minut. Krem
Kolorowy PrzepisownikWitajcie kochani! Dziś przedstawimy danie które zachwyci podniebienie wszystkich wybitnych mięsożerców :) Będzie to stek wołowy podany ze szpinakiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Wołowina stanowi dla naszej diety
Wspólne smakiSezon grzybowy w pełni więc korzystajcie, zbierajcie i gotujcie. Dziś danie bardzo kojące i rozgrzewające - kremowe risotto z grzybami leśnymi i boczkiem, aromatyzowane natką pietruszki, z
Smaczny zeszytZostała Wam z obiadu resztka ziemniaków z którą zastanawiacie się co począć. To idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków nawet następnego dnia. Wystarczy ze wstawicie je do lodówki a nazajutrz dodacie kilka dodatków, ser feta i gotowe Robiłam już jakiś czas temu podobne placki z gotowanych ziemniaków , wykorzystując do nich suszone pomidory i podając ze szpinakiem. Polecam Wam serdecznie również tamten(...)ziemniaków. Upewnij się że ziemniaki są już chłodne, zanim dodasz kolejne składniki – jajo, mąkę, rozgnieciony widelcem ser feta, sól i pieprz. Dodaj je jednocześnie a dopiero później wyrób szybko ciasto za pomocą dłoni. Nie można ciasta wyrabiać zbyt długo ponieważ zacznie się kleić. Blat podsyp odrobiną mąki. Wyjmij porcję ciasta i zrób gruby wałek. Za pomocą noża podziel
nietylkopasta.plpizze zrobimy ekspresowe, nie musi ona wyrastać, nie trzeba długo jej zagniatać, sosu nie musimy przygotowywać, wystarczy mieć naszykowane dodatki i ciepła kolacja lub obiad gotowy. Pizza ta ma jeszcze jeden plus, zawiera moją ulubioną kukurydze konserwową Bonduelle , a więc pełnia szczęścia w jednym daniu, w dodatku jest na ciepło, bo wtedy smakuje jeszcze lepiej ;) Ps. na dole postu ciekawostka(...)patelniach). 3. Patelnię smarujemy oliwa, włączamy grzanie i wykładamy ciasto. Smażymy je aż do zrumienienia spodu. 4. Kiedy jedna strona jest zrumieniona, przekręcamy pizze na druga stronę, smarujemy ją szybko ketchupem, majonezem (mieszając oba składniki) posypujemy przyprawami, szynką, serem, przykrywami i smażymy aż ser się rozpuści a spód się zrumieni, ale uważajmy aby z pizzy nie stał się sucharek
Gotowanie...to proste !kuchnię nasionami chia, młodym jęczmieniem, herbatą matcha i topinamburem, a potem i tak stwierdzić że „nie mam co jeść” Blender To takie sprytne urządzenie, dzięki któremu można szybko spożyć porcję warzyw czy owoców. Blendowanie zajmuje chwilkę, a my mamy zdrowy posiłek bez większego wysiłku. Zwykłe blendery kielichowe, które poradzą sobie z miękkimi produktami, można kupić już(...)Zawsze podkreślam, że zdrowa kuchnia to między innymi różnorodna kuchnia. Oczywiście, jest w tym sporo prawdy ALE to nie oznacza że jeśli zjemy na śniadanie kaszę jaglaną to na obiad koniecznie musi być makaron czy ryż Dietę dla osoby zapracowanej trzeba zbilansować tak, żeby była nie tylko różnorodna, ale też wygodna. Jeśli gotujesz kaszę rano, ugotuj więcej. Tak, żeby można
Powiedz dietom nieniedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką(...)solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką octu jabłkowego, można też doprawić odrobiną soli, ewentualnie
Quinoa Raz!Delikatne pierożki że śliwkami z nutą rozgrzewającego imbiru na obiad w chłodny deszczowy dzień jak dzisiaj...Miodzioo. Dosłownie, bo całość polana ciepłym, miodowo-maślanym sosem. Ciasto na ok 25-30 pierożków: 35 dkg mąki 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka kopiata łyżka miękkiego masła szczypta soli Do nadzienia(...)trzeci, skleić dwa boki i zamknąć kopertę. Dobrze skleić. Gotować ok. 5-6 min. w lekko osolonej wodzie. (Rozwałkowane ciasto przykryć w trakcie klejenia, bo jest cieniutkie i szybko wysycha). Masło roztopić z miodem w rondelku, dodać szczyptę soli morskiej. Polać pierożki. Smacznego
Maślane ciasteczkoNie znoszę wszelkiej maści fixów, kostek rosołowych i innych chemicznych dobrodziejstwo tak namiętnie wciskanych ludziom przez media. Zwłaszcza, że to wierutna bzdura, że nie da się
Życie zamknięte w smakuDzisiaj będzie dość szybko, bo spieszę się nieco. Sporo się u nas dzisiaj dzieje. Od świtu bladego pracy sporo miałem, potem Madzia wymyśliła przemeblowanie (ona wymyśliła, ja musiałem przemeblowywać, wiecie jak to jest), potem zmywanie tony naczyń, bo zmywarka padła (majster miał być dzisiaj, ale przełożył na jutro), a zaraz lecę jeszcze nalewki robić. Bo ostatnio taką zajawkę(...)razem to za kolejnym. Nie poddam się. Więc w przyszłym roku (albo jeszcze w tym) mam nadzieję dać wam parę fajnych przepisów. A dzisiaj mamy przepis na naprawdę smaczny obiad. Schab z szynką serrano. Jakby co, to podejrzewam, że szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy
Marder&Marder ManufactureChcę Wam dziś zaproponować klasyczną surówkę z twistem. Odkąd zrezygnowałam ze śmietany do surówek na rzecz jogurtu, nie mogłam znaleźć tego właściwego smaku. Surówka z jogurtem
MamaOskarkabardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły, ale może skusicie się na gęsinę na noworoczny obiad? Gorąco polecam, bo danie jest pyszne, a wszystko robi się samo. Chwila smażenia, potem wszystko przykrywamy i do piekarnika. A tam pod przykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się(...)solą, pieprzem, połową majeranku i jałowcem (można również użyć tłuczka). Przyprawami natrzeć mięso, przykryć folią i odstawić na min. 2 godziny. Kapustę odcisnąć (jeżeli jest bardzo kwaśna najpierw szybko przepłukać zimną wodą), pokroić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Nogi gęsie położyć na zimnej suchej patelni, podsmażyć z obu stron na rumiano (wytopi się tłuszcz). 2 łyżki gęsiego tłuszczu przelać
Pełny talerz