smakowity składnik, który będziemy mogli wykorzystać do przygotowania obiadu. Dziś zapraszam Was na gęsty i aromatyczny wołowy gulasz z grzybami. Wołowina i grzyby, to idealny duet na jesienny pyszny obiad. Idealnie sprawdzi się tu także nieco czerwonego wytrawnego czerwonego wina i gęsta kremowa śmietana. Nasz gulasz możemy podać z ulubioną kaszą lub z ziemniakami. Wołowy gulasz z grzybami Czas(...)mięso będzie miękkie. W szklance mieszamy dokładnie mąkę, śmietanę i odrobinę wody, tak, aby nie było grudek. Wlewamy także 2-3 łyżki sosu z duszenia mięsa, aby śmietanę zahartować. Szybko mieszamy, a następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje, nasze danie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką w towarzystwie kaszy lub ziemniaków
Kulinarne przygody GatitySzarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone
KorniszonkiBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery FajeryJak Emilka była mała to bardzo lubiła ryby. Często robiłam jej to risotto z rybą (jeden z pierwszych przepisów na tym blogu) i do dziś pamiętam
Cooking for Emilytygodnia posadziłam cebulę i czosnek, tak nie można wejść w pole i coś zrobić. Tak napadało, że nogi grzęzną w ziemi. Pomarudziłam, ok. lepiej mi :P Dziś oczywiście na obiad był schabowy :D Jednak to było drugie danie. Na pierwsze podałam zupę z soczewicy na winie. Troszkę odmieniłam sztywne niedzielne menu. Jeśli ktoś lubi soczewicę szczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca(...)patelni, by nadmiar płynu i % odparowały. Dodałam wszystko do zaczynającej wrzeć soczewicy. Chwilkę razem się pogotowało i odstawiłam na kilka minut, by całość ładnie naszła smakiem. Moczona soczewica dość szybko się gotuje, więc trzeba uwijać się z siekaniem, duszeniem. Zupę podawałam posypaną natką pietruszki. A tu kawałeczek mojego ogrodu. Truskawki już pięknie rosną, maliny też :) Po prawo widać
Pieprzyć z Fantazjąsię ukryć, że z glutenem zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też(...)już z dodatkami właśnie bywa gorzej. No bo wiecie, niedziela, najbliższy sklep nieczynny (absolutnie nie mam nic przeciwko temu!), to i człowiek ma motywację, by nie kombinować, tylko na szybko zrobić swoje. Tak właśnie powstały te urocze warkocze, które wyglądają jak zwykłe, choć w smaku mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki. Składniki na 8 sztuk: 500g mąki pszennej
Kuchnia w czekoladziePlacki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prościzna. 18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały(...)dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz
Ugotowane pozamiataneKaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia
Pieguskowa KuchniaWytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty. Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą(...)mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.** Szybko ugnieć ciasto opuszkami palców, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.*** Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOstatnio w naszym domu z powodu braku czasu goszczą obiady pieczone w piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak właśnie powstała pyszna lekko pikantna tarta z dodatkiem mielonego indyczego mięsa i kolorowych serów. Tarta jest niezwykle efektowna w wyglądzie i równie zaskakująca w smaku, Spód zapiekanki to nic innego, jak klasyczne kruche ciasto(...)stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki
Kuchnia od dwojgaSkładniki na 5 sztuk naleśników z farszem: naleśniki pełnoziarniste (przepis: klik ) mrożony szpinak 450 g 2 ząbki czosnku ok. 14 g 1 łyżka masła klarowanego
Vroblewska-fitlifeObiady jednogarnkowe to jedna z moich specjalności. Są rewelacyjne, bo nie trzeba nad nimi stać, jak nad dzieckiem. Każdy je lubi, a w razie czego można podgrzać! Ja mięsko kupuje z jednego źródła, bo na pozostałych się już....zawiodłam! Składniki udka wasze ulubione curry premium czerwony pieprz masę selera naciowego czosnek świeże kłącze imbiru sól u mnie różowa himalajska ziemniaki(...)razie czego na spód. Wyłóż sałatę na talerz. Wyciągnij mięso, ziemniaki. Upraż pestki z dyni. Posyp całość, dodaj 1 łyżeczkę oleju z ostropestu, dosmacz solą jeśli konieczne. I gotowe. Szybkie, zdrowe i do syta
Z Kuchni Do KuchniBezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych
Calzonella.comŻeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno
Ogrodnik w podróżyWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki 3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki(...)smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimy aż mięso będzie miękkie . W około 1 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBędąc na warsztatach w ramach Festiwalu Owsianki, przy okazji stałam się posiadaczką książki. Oczywiście, z autografami i dedykacjami autorów ;) Nie mogło być inaczej. Książka nosi tytuł
Codzienna kuchnia niecodziennaKto z nas nie lubi potrawki z kurczaka? Dzieci i dorośli uwielbiają ją. Dlatego polecam kremową wersję potrawki- myślę że będziecie zachwyceni. :) Delikatny smak, kremowa
Smaki Edytyaromatycznych donic. Nie jakieś pyrdki z marketu, które usychają po 2 dniach. Pachnąca i kwitnąca bazylia z ogrodu mojej mamy. Tak samo jak cukinia i pomidorki koktajlowe. Po tym obiedzie mam już "tylko" 4 donice bazylii i 2 kabaczki. Ach ta mama, zawsze pysznie nakarmi, da na wynos i jeszcze obsypie produktami z własnej grządki. Czasem się zastanawiam "Czy mój(...)choć będę się starać najlepiej jak umiem, wyjdzie z tego wszystkiego "jakiś Trynkiewicz" czy inny dziad, bo przecież oni też skądś się biorą. Tym czasem do garów. Dziś będzie szybko. Potrzebujesz: 1 cukinię kilka pomidorków koktajlowych makaron wstążki NA PESTO 1 dużą doniczkę bazylii 5-6 garści łuskanego słonecznika 1/3 trójkącika sera Parmigiano-Reggiano oliwę
Matka ŻywicielkaKnedle ze śliwkami to potrawa znana chyba w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji bez białego cukru, jednocześnie nie pozbawiając słodyczy, z której knedle
Moja DelicjaJak już mamy pastrami , obowiązkową pozycją do przygotowania powinna być kultowa kanapka Reuben. Dziecko patrzyło na mnie zdziwionym wzrokiem jak sięgałam po kapustę kiszoną, nie przepada
Blondynka GotujePisząc o wczorajszej wieczornej imprezie, miałam na myśli panieński mojej przyjaciółki. Była to impreza niespodzianka i moim zdaniem wypadła rewelacyjnie. Miejmy nadzieje, że przeszłej Pannie młodej
Be Fit Be StrongDanie dla sportowców czy miłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i
SMYKWKUCHNIDzisiejsza wytrawna tarta to dobry pomysł na kolację we dwoje przy lampce wina. Wykorzystany ser Gorgonzola to źródło
Życie na widelcuwołowy. 5. Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę na słono. Do tego dania polecam wykorzystać bardzo duże pieczarki, ponieważ będą dobre do faszerowania. Taka przekąska jest lekka, szybka i bardzo prosta do przygotowania. 6. Jeżeli nie macie pomysłu na słone przekąski to zachęcam do przyrządzenia bagietek faszerowanych serkiem wiejskim, szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem . 7. Rolada serowa(...)lnianym. Wbrew pozorom poniższe parówki w cieście drożdżowym są łatwe i proste do przygotowania. 11. Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Piersi w cieście francuskim możecie również pociąć na mniejsze kawałki i podać jako przekąskę, np. na domówce. 12. Domowy longer, czyli miękka, puszysta
UgotowaćWitajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml sosu przecierowego słodko-kwaśnego 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku(...)temperaturze to blaszkę można przykryć np : folią aluminiową. Mój przepis na kluski jest taki że najczęściej robię je z ziemniaków z poprzedniego dnia które mi zostały z obiadu. Ziemniaki wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam w kulę i dzielę ją na 4 części , czwartą część odsuwam i to miejsce zasypuję mąką ziemniaczaną, dodaję jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz odłożonymi
Sama słodycz i szczypta chili