szpinak - 15265 przepisów (strona:448/1018)

Zielone smoothie bowl :) 189

bowl ! I zauważyłam, że nie robiłam jeszcze tej koktajlowej miseczki w wersji zielonej. Dlatego będąc w posiadaniu The Supergreens Formula od marki ZOJO połączyłam ją ze słodkim bananem, świeżym szpinakiem i mlekiem migdałowym, aby stworzyć zieloną "miksturę". Wzbogacając ją od różne dodatki możesz stworzyć pełnowartościowy posiłek, bogaty w węglowodany, białka i tłuszcze, a do tego z mnóstwem cennych składników! Więcej(...)produktach  ZOJO możesz przeczytać  TUTAJ . Składniki: 1 duży, dojrzały mrożony banan 1 duża garść świeżego szpinaku  1 łyżeczka The Supergreens Formula (ZOJO) 125 ml mleka migdałowego  Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, bezgrudkową konsystencję.  Gotowe udekoruj wybranymi dodatkami. U mnie maliny, nasiona chia, nasiona konopi, wiórki kokosowe oraz granola

Zdrowie na języku :P
Zielone tortille z bobem 135

przygotować zielone tortille, które są wspaniałym rozwiązaniem na kolację dla całej rodziny. Potrzebujemy: 4 tortille 2 szklanki ugotowanego bobu 8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 garści świeżego szpinaku serek caprese (typu włoskiego) 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz majonez Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Podsmażamy je z odrobiną soli(...)nich cały sok. Bób należy obrać z osłonek i również dodać na patelnię. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Tortille podgrzewamy, smarujemy niewielką ilością majonezu. Na placku układamy liście szpinaku, plastry serka, dodajemy 1/4 części naszego ciepłego farszu i zawijamy. Wioleta Gargula

MamaOskarka
lazania z makaronem szpinakowym 183

składniki na maskaron szpinakowy: 300 g mąki pszennej 1-2 jajka 70 g świeżych liści szpinaku 1 łyżeczka oleju wykonanie: Mąkę miksujemy ze szpinakiem, dodajemy jajko oraz olej i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy na ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Grillowane francuskie poduszeczki z wołowiną, szpinakiem i mozzarellą 149

przygotowanie, jest nie skomplikowane, więc warto spróbować to grillowe danie. Składniki ok. 18 szt.: 2 krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 garście świeżego szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól do smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy(...)długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części. Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową do pieczenia, przekładamy na nią poduszeczki francuskie

Moniki Smakołyki
Makaron z warzywami na szybki obiad :) 195

porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku  1 duża marchewka 1/2 małej dyni piżmowej  1 ugotowany burak 1 duży ogórek kiszony  2 duże garście świeżego szpinaku  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  1,5 łyżki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit ) 150 g makaronu (u mnie wysokobiałkowy Ostrovit ) sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka  Przygotowanie: Na patelni(...)czasie dodaj pokrojonego drobno buraka i ogórka. Dodaj także przyprawy. Wszystko wymieszaj i duś jeszcze 10 minut.  W międzyczasie ugotuj makaron.  Do warzyw dodaj teraz szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem aż zmniejszy swoją objętość, ok. 5 minut.  Następnie do mieszanki warzywnej dodaj makaron, całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Zielona zupa detox 172

Zielona zupa detox Krok w stronę zdrowia? Najprostsze gotowanie na świecie, bez podsmażania, bez artyzmu. Tylko warzywa, woda, garnek i my! Składniki: 1 młoda cukinia 2 garści szpinaku 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól niskosodowa i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić(...)kostkę, szpinak opłukać, ząbki czosnku obrać, pokroić. Warzywa przełożyć do przygotowanego garnka, dodać sól i pieprz do smaku, tymianek, przykryć wodą. Całość gotować pod przykryciem i na średnim ogniu 20 minut. Na koniec dorzucić bazylię, całość zmiksować.  Na zdrowie

Wino Francja Kuchnia
Kotleciki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy 174

brzuch z kanału Oli Żelazo ) Kotleciki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy Przepis na 8 kotlecików 200 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 2 jajka 200 g szpinaku Pół łyżeczki curry Sól, pieprz + oliwa do smażenia Kaszę przełóż na sito, opłucz zimną wodą i gotuj ok. 15 minut, do czasu aż będzie miękka. Odcedź i odstaw. W drugim garnku(...)wodę, gdy zacznie wrzeć dodaj czerwoną soczewicę i gotuj ok. 10 minut, do czasu aż będzie miękka, odcedź i przełóż do misy malaksera. Do ugotowanej soczewicy dodaj kaszę jaglaną, szpinak, sól, pieprz, curry oraz 2 jajka. Całość dokładnie zmiksuj Na patelni rozgrzej oliwę. Wykładaj niewielkie ilości masy, tak aby wyglądem przypominały kotleciki. Smaż ok. 3 minut z obu stron. Podawaj

365 dni dookoła kuchni
Krem pomidorowy z „makaronem” ze szpinakowego naleśnika 139

ostra papryka mielona sól, pieprz, cukier Naleśniki (około 9 sztuk): 1 szkl. mleka 1 szkl. gazowanej wody 3 duże jajka 1,5 szkl. mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku „baby” 1 łyżka oleju szczypta soli Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Do rozdrabniacza lub blendera kielichowego wkładamy oczyszczony szpinak oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy tak długo, aż otrzymamy

Smaki Na Talerzu
Koktajl malinowo - szpinakowy i mini blender 123

Każdy wkłada do swojego kielicha co zechce i jest zadowolony z szybkich efektów. Nawet nasz 4-latek, który domaga się warzywno - owocowych koktajli. Sam wrzuca do kielicha ogórki, szpinak, jarmuż i owoce, pije i mówi, że są pyszne. Mnie to bardzo cieszy, myślę, że każdą mamę cieszyłby taki widok. :) Długo szukałam tego jedynego i padło na Mini blender RONIC Zyle(...)estetyczny wygląd, cieszy oko.  Do stworzenia koktajlu możecie użyć owoców zarówno świeżych, jak i mrożonych. My zazwyczaj je łączymy, otrzymujemy wtedy bardzo orzeźwiające koktajle. Potrzebujemy: garść szpinaku (całe listki) około 20 sztuk malin (u mnie mrożone) 1/2 banana mleko opcjonalnie łyżeczka miodu Wszystko wkładamy do kielicha, zalewamy mlekiem (pamiętając, by nie przekroczyć pozycji max na kielichu), nakładamy noże, później

MamaOskarka
Zielona zupa detox 180

Zielona zupa detox Najprostsze gotowanie na świecie, bez podsmażania, bez artyzmu. Tylko warzywa, woda, garnek i my! Składniki: 1 młoda cukinia 2 garści szpinaku 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól niskosodowa i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, szpinak opłukać, ząbki

Wino Francja Kuchnia
szpinakowa rolada z masą z ricotty 172

macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: żółtka oddziel od białek - ubij pianę z odrobiną soli  - Thermomix czas 4 min/37(...)wyciągnij z naczynia  szpinak rozmróź, zmiksuj z posiekanym czosnkiem, żółtkami i przyprawami - Thermomix czas 3-4 min / obr 3-4 dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą

Gotowanie z pasją
szpinakowa rolada z masą z ricotty 148

macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: żółtka oddziel od białek - ubij pianę z odrobiną soli  - Thermomix czas 4 min/37(...)wyciągnij z naczynia  szpinak rozmróź, zmiksuj z posiekanym czosnkiem, żółtkami i przyprawami - Thermomix czas 3-4 min / obr 3-4 dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą

Gotowanie z pasją
Pierogi z dorszem i szpinakiem 174

Wasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy z wodą do uzyskania elastycznego ciasta. Wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem

Kucharzyca
Placki szpinakowe na śniadanie 139

chia. Dla mnie idealne śniadanie lub deser – podwieczorek. Nie przepadam za wegańskimi potrawami ale placki szpinakowe mogę polecić z czystym sumieniem. Jest to również fajny sposób na przemycenie szpinaku . Kiedy moje dzieci były małe nazywałam te placki Shrek. Jadły aż im się uszy trzęsły. Placki szpinakowe Składniki: 100 g orzechowego masła 150 g banana, jeden duży 50 g owsianych(...)płatków 25 nasion konopi, łuskanych 100 g szpinaku, świeżego 150 ml wody 1 łyżeczka błonnika witalnego ½ łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia Smoothie truskawkowo – jagodowe ½ l migdałowego mleka 250 g truskawek 100 g mrożonych jagód 2 łyżki nasion chia miód do posłodzenia Wszystkie składniki na placki szpinakowe oprócz kokosowego oleju zmiksuj w malakserze na gładką masę. Rozgrzej olej kokosowy

codojedzenia
Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado 165

awokado Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) 1 dojrzałe awokado 1/2  malinowego pomidora 2 duże rzodkiewki 1/4 czerwonej cebuli 2 garści liści szpinaku kiełki rzodkiewki rzeżucha uprażone nasiona słonecznika Dressing: oliwa z oliwek EV sok z cytryny 1/3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie: W szklance dokładnie mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy. Pomidora i rzodkiewki kroimy(...)cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Awokado obieramy i również kroimy w plastry. W misce układamy listki szpinaku, na nich kładziemy komosę, pomidory, rzodkiewki i awokado. Posypujemy cebulą i kiełkami. Na koniec wszystkie składniki polewamy dressingiem. Od raz podajemy

Kulinarne przygody Gatity