szpinak - 15265 przepisów (strona:450/1018)

ZIELONY OMLET Z POLEWĄ KAKAOWĄ 263

Składniki: 2 kostki mrożonego szpinaku (ok. 40 g) 2 białka (ok. 60 g) 1 żółtko (ok. 20 g) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej  2,5 płaskiej łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g) 3 łyżki mleka 2 % (ok. 30 g) 1 łyżka erytrytolu, bądź innego słodzika w odpowiedniej proporcji do siły jego słodzenia 100 g jogurtu naturalnego Polewa: 1 łyżka(...)kakao (ok. 8 g), 1/2 łyżeczki miodu (ok. 3 g), 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) Rozmrażamy szpinak, mieszamy z mlekiem, żółtkiem, słodzikiem i mąką. Blendujemy (nie trzeba, można po prostu wymieszać). Białka ubijamy z sodą oczyszczoną. Mieszamy razem dwie masy (jeśli zielona masa jest zbyt gęsta, dodaj najpierw do niej 2-3 łyżki ubitego białka, rozmieszaj i dopiero

Vroblewska-fitlife
Muszle ze szpinakiem w sosie serowym 333

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muszle szpinakowe to danie dla fanów szpinaku, ale również dla osób, które jeszcze nie do końca są do niego przekonani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych(...)myślę, że warto przygotować je na codzienni jak i bardziej okazjonalny obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Muszle ze szpinakiem w sosie serowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
sałatka z truskawkami, rukolą, szpinakiem, fetą i oliwkami 206

składniki: ok. 200 g truskawek bez szypułek 1 garść rukoli 1 garść szpinaku 10 czarnych oliwek ok. 120 g sera feta świeżo zmielony pieprz do smaku wykonanie: Rukolę, szpinak oraz truskawki myjemy i osuszamy, truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na talerzach. Dodajemy oliwki oraz pokrojoną w kostkę fetę . Całość posypujemy pieprzem i polewamy dressingiem. składniki na dressing

Domowy Smak Jedzenia
SAŁATKA ZE SZPINAKU, TRUSKAWEK I AWOKADO 262

Kilka sezonowych składników tworzy pyszną i wyjątkowo zdrową sałatkę, pełną... Artykuł SAŁATKA ZE SZPINAKU, TRUSKAWEK I AWOKADO pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ziołowa frittata z kwiatami cukinii 197

zalążkami owoców też są jadalne, ale ich zerwanie mocno przerzedzi cukiniowe zbiory. By dodatkowo wyeksponować urodę cukiniowych kwiatów zanurzyłam je w zielonej frittacie. Zabarwiłam ją melisą cytrynową, miętą i szpinakiem. Zapraszam do przepisu! Składniki: 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1-2 łyżki mleka 3 kwiaty cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 gałązki melisy, 2 gałązki mięty 2 kostki mrożonego szpinaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aksamitny krem szpinakowy 172

dzieciom pyszną i zdrową zupę. Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką. Składniki: 1l dowolnego bulionu (drobiowy/warzywny) 400-500g szpinaku(świeży lub mrożony) 100ml słodkiej śmietanki łyżka mąki sól, czarny pieprz, lubczyk Sposób przygotowania: Bulion podgrzać i dodać do niego mrożony szpinak. Poczekać aż się rozmrozi i gotować około

Pyry na Gaz
Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 199

się makaron. Nie żałujcie w nim pestek słonecznika. Naprawdę warto je dodać. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu np. typu penne ok. 10 kawałków suszonych pomidorów duuuuża garść szpinaku spora łyżka mascarpone 2 łyżki słonecznika ser dojrzewający do posypania sól pieprz ziołowy W garnku nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie(...)makaronu przygotować "sos": Do małego garnka wlać ok. pół szklanki wody i wrzucić porwane na kawałki suszone pomidory. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gdy pomidory zmiękną, dodać ser mascarpone. Wymieszać. Wrzucić szpinak i gdy tylko zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek z palnika. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto szpinakowo-kokosowe 216

ciasto zachwyca swoim pięknym, zielonym kolorem, a także jest  łatwe i szybkie do przygotowania. Ponadto jest lekko wilgotne, a zarazem lekkie w smaku.  Składniki*: 180 g świeżego szpinaku 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 3/4 szklanki cukru (135 g) 1 szklanka wiórków kokosowych (90 g) 1/3 szklanki oleju (85 g) 1/4 szklanki mleka (60 g) 2 łyżeczki cukru(...)wanilinowego 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g) wiórki kokosowe *forma: mniejsza keksówka lub tortownica o średnicy 18 cm Szpinak umyć, osuszyć i przesypać do kielicha blendera. Wlać 1/4 szklanki wody. Całość ze sobą zmiksować, tworząc jednolitą masę. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wiórki kokosowe, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Następnie wlać

Ugotować
QUICHE Z KARCZOCHAMI I SZPINAKIEM 234

najlepiej zjeść na lunch w ciepły dzień? Naszym zdaniem... Artykuł QUICHE Z KARCZOCHAMI I SZPINAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Curry z łososia ze szpinakiem 316

Aromatyczny sos z delikatnym ryżem Składniki 400 g łososia 1 szklanka ryży białego 200 g mrożonego szpinaku w brykiecie 1 puszka mleczka kokosowego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 2 … Czytaj dalej Curry z łososia ze szpinakiem

czarrna od kuchni
Zapiekanka z makaronem, tuńczykiem, szpinakiem i pieczarkami, pod parmezanem 227

jednej osoby  około 500 kcal. - 70 g makaronu suchego pełnoziarnistego - 150 g szpinaku - 5 sztuk pieczarek średnich - 2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie własnym - łyżka masła - sól, gałka muszkatołowa i pieprz do przyprawienia - pół szklanki tartego parmezanu Włącz piekarnik na 180 °C. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ugotuj makaron al dente. Odsącz po ugotowaniu i przełóż do naczynia. Dodaj(...)obrane i pokrojone pieczarki w plastry, szpinak ( jeżeli mrożony to odsącz z wody), dwie łyżki tuńczyka, również odsączone.  Dopraw szczyptą  soli, gałki muszkatołowej i pieprzu. Wymieszaj. Zapiekaj 20 minut w 180°C. Po tym czasie posyp wszystko serem parmezan i zapiekaj jeszcze 5 minut. Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i szparagami 209

będzie udany! Pamiętaj śniadanie to podstawa. Chyba teraz każdy to powtarza ale to prawda. Składniki:  1 mała cebula 3 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki duża garść świeżego szpinaku 5 zielonych szparagów 5 jajek sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła klarygowanego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Patelnię rozgrzej i dodaj masło.Cebulę posiekaj z czosnkiem i obsmaż(...)dodaj paprykę posiekaną w drobną kostkę. Następnie wszystko dopraw solą i pieprzem i przeżuć do miski. Szpinak spłucz wrzątkiem, tak aby się skurczył, następnie odsącz i dodaj do miski. W osobnym naczyniu zbełtaj jajka i dodaj do miski. Wszystko starannie wymieszaj i wlej na patelnię, na wierzch połóż umyte szparagi. Całą mieszankę jajeczną smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem

Niezły Młynek
SAŁATKA Z QUINOA, SZPINAKIEM, BAKŁAŻANEM I FETĄ 230

Ciepła SAŁATKA Z QUINOA w wersji z duszonym bakłażanem, czosnkowym... Artykuł SAŁATKA Z QUINOA, SZPINAKIEM, BAKŁAŻANEM I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sałatka owocowa z komosą ryżową - quinoa 231

witaminowa w postaci przepysznej sałatki owocowej. Jest pięknie i kolorowo, smacznie i zdrowo! I wiosennie oczywiście. :) Składniki: 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 szklanka wody 50 gramów młodego szpinaku 6-8 truskawek 50 gramów borówki amerykańskiej 1 brzoskwinia 1-2 mandarynki mieszanka orzechów do sałatki lub pestki dyni sól Wykonanie: Komosę wsyp na sitko, opłucz dokładnie strumieniem zimnej wody(...)minut. Następnie wyłącz gaz i zostaw do napęcznienia na kolejne 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia.  W tym czasie przygotuj pozostałe składniki sałatki. Opłucz i pozbaw ogonków szpinak, obierz ze skóry i wyfiletuj mandarynki. Pokrój truskawki oraz brzoskwinię. Włóż wszystkie składniki do miski, dodaj komosę, lekko wymieszaj całość.  Przygotuj ulubiony dressing, posyp całość mieszanką orzechów.  Smacznego

Garniec Magalie
Zapiekanka ze szpinakiem, kurczakiem i bakłażanem 192

Szpinakowa zapiekana, ostra dzięki chilli i niesamowicie pyszna. Możemy ją przygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Składniki: 300g makaronu muszelki 200g szpinaku (waga zamrożonego) 1 pierś z kurczaka podwójna 100g żółtego sera 1 łyżka mąki 150ml mleka 2 ząbki czosnku pasta z bakłażana (użyłam gotowej, zdrowej od Proeco ) pieprz, sól, chili oliwa do smażenia Makaronu(...)gotujemy al dente. Szpinak rozmrażamy na patelni z dodatkiem soli, wyciśniętego czosnku i połowy mleka. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku. Kurczaka kroimy w kostkę/płatki, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Smażymy na złoto. Usmażonego mieszamy z bakłażanem. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki kurczaka, następnie makaron, starty żółty ser i sos szpinakowy. Całość

Gotowanie i blogowanie