Dzisiaj zapraszam na zastrzyk energii - zielony koktajl warzywno-owocowy. 2 szklanki szpinaku kiwi 100 ml soku jabłkowego mętnego sok z połowy cytryny Szpinak umyć, pokroić. Obrać kiwi i pokroić. Wycisnąć cytrynę. Warzywa, owoce i soki połączyć i zblendować
Humanistka w kuchniSKŁADNIKI (4 porcje) warstwa mięsna 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (można więcej) pieprz sól warstwa szpinakowa 400g szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego 2-3 ząbki czosnku pieprz sól warstwa ziemniaczana 4-5 dużych ziemniaków 100 ml mleka 1 łyżka masła 50g sera grana padano lub parmezanu ( można(...)czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kilka minut. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Świeży, opłukany szpinak ( jeśli używamy mrożonego, wcześniej należy go rozmrozić i odlać wodę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki
DefinicjaSmakukoktajl to prawdziwa bomba witaminowa. Świeży szpinak i młody jęczmień dostarczaja naszemu organizmowi mnóstwo mikroelementów, a jęczmień dodatkowo poprawia trawienie. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do owocowo- warzywnych koktajli, zawsze wybierałam te owocowe w obawie, że warzywa zepsują mi ten cudowny smak. Nic bardziej mylnego odpowiednio dobrane warzywa i ich proporcje nie zmieniają smaku koktajlu, a jedynie podwyższają(...)jego atraktcyjność dla naszego organizmu :) Polecam :) SKŁADNIKI (1 porcja) 1 nieduży banan 1 nieduża pomarańcza 1 duża garść szpinaku 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia 150 ml dowolnego mleka roślinnego (użyłam migdałowego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Banana i pomarańcza obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. W blenderze umieszczamy kawałlki owoców oraz pozostałe składniki i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy
DefinicjaSmakuskładniki: 40 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże kiwi 2 cm imbiru 1 łyżeczka miodu 70 g kostek lodu 120 g wody wykonanie: Szpinak płuczemy, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane kiwi i imbir. Wlewamy wodę, dodajemy kostki lodu i miksujemy na największych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy od razu
Domowy Smak JedzeniaMłoda kapusta nie wymaga za wiele obróbki cieplnej aby była pyszna, zresztą na surowo też jest obłędna. Dzisiaj dołożyłam do niej szpinak, który uwielbiam i w rezultacie pyszne placki, prawie kotlety cieszyły nasze brzuchy. Zróbcie sobie koniecznie, wszystkim zasmakuje. Placuszki z młodej kapusty ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszpinakowy robiłam do placków ziemniaczanych. Równie dobrze nadaje się do makaronu i drobiu. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 200 g śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować na małym ogniu
Mama Gotujeznowu zagościły szparagi ale tym razem w połączeniu z makaronem Polecamy fanom i makaronu i szparag Składniki: - 140 g makaronu spaghetti szpinakowego - 220 g białych szparag - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 1 suszony pomidor - 1 cebula - 2 łyżki masła - 1 filet z kurczaka - pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - gałka muszkatołowa prymat - tymianek - 100 g śmietanki 12% 2 porcje Najpierw(...)kostkę – delikatnie solimy, pieprzymy i dajemy przyprawę do kurczaka. Gdy kurczak zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi. Potem dodajemy pomidora drobno pokrojonego i wrzucamy kostkę szpinaku. Wszystko razem dusimy a następnie dodajemy gałkę muszkatołową i tymianek i mieszamy. Na końcu wlewamy śmietankę i chwilę wszystko dusimy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy
Kuchenne Wariacjenaszą kolejną odsłonę dania z makaronem w roli głównej Smaczny, syty i kolorowy Składniki: - 150 g makaronu Rigatoni (Barilla) - 280 g dyni - 90 g brokułów - 4 suszone pomidory - garść szpinaku - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie (1/4 szklanki) - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki masła - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 1 szklanka wody Porcja na 2 osoby W rondelku(...)pomidory. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszej potrawy, dokładnie mieszamy i dodajemy ser. Gdy całość nam się dokładnie połączy na koniec dorzucamy szpinak. Smacznego
Kuchenne Wariacjenadal walczymy z anemią, tak więc w naszym jadłospisie króluje pietruszka, szpinak i witamina C. Ale nie powiem - nie narzekamy jest smacznie. Jako, że pogoda w domu jest śliczna i ciepła, chętnie pijemy soki i koktajle. Owocowo-warzywne, żeby ograniczyć spożycie cukru. Ten z awokado ściągnęłam z małej knajpki na starówce w Olsztynie. Składniki: 1/2 awokado 1 kiwi 2 garście(...)szpinaku 1 garść natki pietruszki 1/2 gruszki (opcjonalnie) 200 ml wody źródlanej Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić na blendera i zmiksować na gładko. Pić krótko po przygotowaniu, bo inaczej traci składniki odżywcze. Smacznego :) Mniam Skomentuj
MamaOskarkaowoców i potem kroić, siekać i przetwarzać wszystko tak aby wszystkim smakowało. Radośćć mojego czarowania. Roladę szpinakową wymyśliłam jak w lodówce została już tylko część botwinki i sporo szpinaku, polecam bo naprawdę jest pyszna. Pokrzywę urwałam do chleba ale jeszcze sporo mi zostało i dlatego wylądowała w szpinaku. Rolada szpinakowa z botwiną i pokrzywą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejednej osoby... czas około25-30 minut... Na obiad, kolację..smacznie i zdrowo - Makaron bavette lub inny 80 g (waga suchego makaronu, przed ugotowaniem) - 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 1/3 szklanki sosu pomidorowego lub 2 średnie, dojrzałe pomidory - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 50 g sera feta - szczypta pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i jeden liść laurowy - 2 łyżki oleju(...)następnie gdy woda zawrze,posól ją i wrzuć makaron. Gotuj w/g przepisu na opakowaniu. W między czasie : Podsmaż na dwóch łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj szpinak, jeżeli masz mrożony , odciśnij go najpierw z wody. Po 5 minutach dodaj drobno posiekany czosnek. Posmaż kolejne 5 minut dodaj przyprawy i sos pomidorowy lub dwa sparzone i drobno pokrojone
Pasje Jolkimąka pszenna – 1 szkl * olej Kujawski – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada(...)cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową. Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników
Ostra na Słodkoszklanki oleju roślinnego - u mnie kujawski z bazylią i cytryną 1 szklanka ciepłej wody ok 100 g świeżego szpinaku przygotowanie Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia . Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki ( Używam końcówki z nożem tnącym) . Dodać szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką. Dodać
Stare GaryDzień dobry, Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji(...)mąki 1 jajko 100 g bułki tartej 4 łyżki parmezanu sól do smaku oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki
Chilli Czosnek i Oliwaobiadku. Składniki: /4 porcje/ 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/ 1 mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego parmezanu 80 g sera mascarpone lub gorgonzoli sól i pieprz(...)koniec gotowania zwrócić uwagę na konsystencję dania /po przełożeniu na talerze risotto powinno się lekko rozlewać/. -Ok.5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone liście szpinaku, odrobinę ostrej papryczki, wymieszać . -Gotowe risotto zdjąć z ognia, dodać masło , starty parmezan, mascarpone/ lub gorgonzolę/, doprawić do smaku. -Wymieszać, odstawić na chwilę, by ryż odpoczął i przełożyć
Zakamarki mojej kuchni