dość charakterystyczny aromat i zapewne ma wielu przeciwników, ale z kurczakiem tworzy duet idealny. Naprawdę warto spróbować! 3 porcje 1 pierś z kurczaka (podwójna) garść szpinaku 200 -300 ml śmietany do sosów * 3 ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz Do podania makaron(...)minut, aż sos się nieco zredukuje i będzie miał kremową konsystencję. Sprawdzamy jeszcze raz czy nie trzeba dania doprawić. Na pół minuty przed końcem duszenia wrzucamy szpinak. I gotowe. Podaję danie zazwyczaj z makaronem i posypane parmezanem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish
Simple Dishorganizm, naszpikowany witaminami i zdrowymi tłuszczami powinien na stałe trafić do Waszego menu :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 i 1/2 szklanki wody kokosowej 100 g umytego szpinaku 3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej garść migdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka(...)Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Wersja na thermomix Składniki: 300 g wody kokosowej 100 g umytego szpinaku 100 g kaszy jaglanej ugotowanej garść migdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu
SzczyptaSmaQWiedzą o tym najlepiej osoby, które z powodu insulinooporności stosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek. 2 porcje garść szpinaku baby garść rukoli pół niedużej sałaty masłowej pół grejpfruta 3 mandarynki (w tym jedna do dressingu) 4 łyżki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej dressing sok wyciśnięty z 1 mandarynki(...)łyżeczka innej jeśli nie zależy nam na niskim IG) po szczypcie soli i pieprzu (do smaku) Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem. Sałatka jest banalnie
Simple Dishdziałania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry! 2 porcje 4 jajka łyżeczka masła 2 szalotki (ewentulanie mała biała cebula) 8 -10 pomidorków koktajlowych garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek do posypania Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podduszamy na nim drobno pokrojoną szalotkę przez około minutą, a następnie dodajemy(...)pokrojone na pół pomidorki. Smażymy razem przez chwilę, aż cebula będzie szklista, ale nie przypalona, a pomidorki zaczną puszczać sok. Wrzucamy na patelnię szpinak i gdy tylko się zetnie wlewamy roztrzepane jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony
Simple DishDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Szybki, smaczny omlet dla każdego ze świeżymi listkami szpinaku. Tak szybki, tak dobry. Doskonałe rozpoczęcie dnia. Porcja dla jednej osoby: 2 jajka garść liści świeżego szpinaku kilka wiórków marchewki – cieniutkie plasterki kilka krążków papryki czerwonej słodkiej spiczastej 2 łyżki kefiru sól, pieprz, chili do smaku szczypiorek do posypania kawałek... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcungredients ) Ciasto ( Dough ) 500g mąki ( 500g of flour ) 150ml gorącej wody ( 150ml of hot water ) 1 jajko ( 1 egg ) szczypta soli ( a pinch of salt ) Farsz ( Filling ) 500g świeżego szpinaku ( 500g of fresh spinach ) 100g sera feta ( 100g of feta cheese ) 1 cebula (1 onion ) 1 ząbek czosnku ( 1 clove of garlic ) 2 łyżki oliwy ( 1tbs of olive oil ) Przygotowanie(...)your hand. When it’s done, cover it and leave for a moment. Posiekany drobno czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie i doprawiamy solą. Dodajemy pokrojony szpinak i podduszamy, aż woda całkowicie odparuje. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku pieprzem. Chopped garlic and onion fry on olive oil and season it with a pinch
Jacob TastesSkładniki: 4 tortille 100 g serka śmietankowego 4 duże plastry szynki babuni garść świeżych liści szpinaku Składniki na sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżki miodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na desce układamy pierwszą tortillę, smarujemy 1/4 śmietankowego serka. Kładziemy plaster szynki babuni, smarujemy 1/4 przygotowanego sosu(...)Układamy kilka listków szpinaku. Zawijamy ciasno, kroimy na równe kawałki; w każdy kawałek wbijamy wykałaczkę i układamy na dużym talerzu. Czynność powtarzamy z pozostałymi tortillami. Smacznego
My Culinary Artmarca obchodzimy Dzień św. Patryka, tak więc musi być dziś zielono :-) Zamiast piwa koloru zielonego proponuję zdrowy koktajl ze szpinaku, kiwi i soku pomarańczowego. W ogóle nic nie czuć szpinaku! Jest zdrowy i smaczny :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :) Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem) 2-3 suszone pomidory Garść pokruszonej fety 1/2 jajka lub 1 malutkie 1/2 cebuli 1 malutki ząbek czosnku 1 łyżka oleju z pomidorów Pieprz Najpierw przygotowujemy farsz(...)patelnie wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Pół cebuli siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory oraz szpinak. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają dorzucamy fetę oraz doprawiamy pieprzem. Feta powinna zapewnić ciasto odpowiednią słoność. Kosztujemy całość i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy jajko i po minucie zestawimy z ognia. Ciasto francuskie rozpakowujemy i składamy
Kolizje Smakówszpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru pudru 50g drożdży Farsz: 500g mięsa mielonego 500g mrożonego szpinaku 300g pieczarek 200g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule olej sól, pieprz + sezam do posypania + jajko do posmarowania 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy(...)kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia. 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy farsz
Szefowa kuchniSzpinak to cenne źródło żelaza dla naszego organizmu, a w kompozycji z pieczarkami i ziołami stanowi bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć. Składniki : 300g makaronu spaghetti 250g świeżego szpinaku 200g pieczarek 100g różyczek brokuła 1/2 małego pora 1 duża cebula 4 ząbki
zobacz ich smakKrólowa jesieni dynia w akcji. Dziś wylądowała w całkiem wschodnim daniu czyli pilawie. Danie jest znakomite i bardzo pyszne, polecam serdecznie, dodatek szpinaku i grzybów zwiększa jeszcze walory smakowe dyni. Jesienny pilaw z dynią, szpinakiem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół(...)wodę z cukrem i solą, do której włożyć na 5 minut brukselkę,aby nie była gorzka (po tym zabiegu odcedzić i dodać 3/4 główek do bulionu). Do warzyw dodać szpinak i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut. Zmiksować blenderem, doprawić do smaku przyprawami. Można podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami. Smacznego
ChilliJemyKuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz ze szpinakiem ricottę i nasz rodzimy oscypek. W rezultacie danie wyszło przepyszne i polecam je każdemu. Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki na 2 porcje: duża garść szpinaku 1 kiwi 1 szklanka mleka 1 banan 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka syropu klonowego Kiwi i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać szpinak oraz mleko. Zmiksować. W drugim naczyniu rozgnieść/zmiksować maliny z syropem klonowym. Na dno szklanki wyłożyć maliny. Polać je zielonym koktajlem
Moja Galeria Smaku