obiad w 30 minut. Porządnie nim się można najeść, a właściwości kaszy gryczanej, która powoduje długie nasycenie nie zachęca do spożycia kolejnego posiłku. Składniki: pół torebki kaszy gryczanej mrożony szpinak (brykiet) jogurt grecki cebula gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni dusimy szpinak z odrobiną wody. Dodajemy drobno posiekaną(...)cebulą i jakiś czas smażymy ze szpinakiem. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatowej. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy. Do dokładnym połączeniu składników danie jest godowe do spożycia. Kaszę gryczaną również można zastąpić makaronem pełnoziarnistym gotowanym al dente. Smacznego
Truskawkowa FiestaPisana moim pismem, natomiast nie mam pojęcia skąd się tam wzięła i z jakim zamiarem została stworzona.Cóż... przeznaczenie. :) Zabrałam listę na zakupy i wyszło coś pysznego. Składniki: świeży szpinak pierś z kurczaka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe lub zwykły pomidor garść orzechów piniowych lub nerkowców sos do sałatek Kolejny bardzo prosty i szybki przepis. Nie podaję proporcji, ponieważ sałatka kiedyś(...)nieduże kawałki (na jeden kęs). Wsadzamy do miski zalewamy oliwą, doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie złoty kurczak + trochę przyprawy gyros). Mięsko odstawiamy i czekamy, aż nasiąknie smakiem. Dokładnie myjemy szpinak i odrywamy stwardniałe końcówki. Osuszamy i wykładamy na talerz. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół, bądź normalnego pomidora na ósemki i układamy na szpinaku. Dodajemy sera pleśniowego pokruszonego w nieduże kawałki
Brzuszki Łakomczuszkikarcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron, "którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek z dodatkiem masełka(...)Niestety makaron był, jak na mój gust, zbyt obficie posypany parmezanem, ale i tak był dobry. Natchniony tym doświadczeniem postanowiłem wyczarować coś po swojemu. Miałem w domu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak i puszkę pomidorów, dokupiłem polędwiczkę i wyszło coś takiego: Misia (po drugiej dokładce) stwierdziła, że niestety więcej się nie zmieści. Dzieci zjadły (tym razem bez marudzenia, że makaron pomieszany
Gotuj z Misiemmakaron rurki ser Ricotta 500 g szpinak 250g cebula 2 czosnek 2 zabki sol pieprz Szpinak, cebule i czosnek pokroic Na rozgrzana patelnie wrzucic cebule potem szpinak i czosnek Wszystko razem podsmarzyc W tym samym czasie do miski wrzucamy ser Ricotta Podsmarzone warzywa wrzucamy do sera i wszystko razem
Klaudynkowa kuchniatrochę do niego wracałam, przeglądałam zdjęcia i na tym się kończyło. Wreszcie dziś powiedziałam sobie: dość tego. Gwiazdą dzisiejszego wieczoru będzie mięso mielone z kurczaka i szpinak. Pyszny, zdrowy i zielony, tak jak te kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę(...)więc porcja jest spora, przynajmniej dla 4-5 osób, ale kapustki wystarczy raptem dla 2 Do zrobienia kotletów należy przygotować: 450 g mielonego mięsa z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (jeśli będziecie używać świeżego, to ważne jest, by było go tyle samo co mięsa) 1 jako 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów 125 g mozarelli
Ratunku obiadTradycyjną lazanię pomidorową też lubię, ale ta... Tą po prostu uwielbiam. Przepis na nią powstał jakiś czas temu i szczerze mówiąc było to danie pod tytułem: mam w lodówce szpinak, pieczarki i suszone pomidory i coś bym z nich zrobiła. Ale co? Szybki przegląd szafek i analiza ich zawartości. Chwila namysłu i plan gotowy. Później okazało się, że plan był(...)całkiem niezły, a ta nowa potrawa na stałe weszła do mojego repertuaru. Polecam serdecznie :) Drobiowa lazania z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami (porcja dla 6 osób) Do farszu będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu
Ratunku obiadnaszym domku obiad jada się na kolację... Tak tak... na kolację, wyjątkiem jest niedziela - wtedy siadamy do obiadu o "normalnej", południowej porze. Wszystko przez prace... Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka; mała cebula; ząbek czosnku; 0,5 kg szpinaku; żółta papryka; 2 łyżki serka twarogowego Bieluch; cannelloni pół opakowania; sól, pieprz; opcjonalnie: oliwa(...)smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cannelloni - zawsze kupuję taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować
Miksturowniklubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora byłaby cebula, ale wiem, że to jednak różnica, więc mając już piękną wiązkę szpinaku i świeżo uwędzonego dorsza na kuchennym blacie pobiegłam po pora:) Składniki na 2 talerze: średniej wielkości wędzony dorsz - w oryginale łupacz średni por ziemniak spory 2 garści świeżego szpinaku(...)Gotowałam ok. 1/2 godziny, do miękkości ziemniaka; w międzyczasie doprawiłam solą, pieprzem (sporo dałam) i lubczykiem. Na koniec dorzuciłam rybę w kawałkach, chwilkę pogotowałam ( 2 minuty?), a dodając pokrojony szpinak zdjęłam z gazu. Nie mam pojęcia jaki smak nadaje tej zupie łupacz, ale dorsz nadał bardzo dobry:) Jeszcze mam jedną porcję na jutro!:) "To, co jest naturalne jest też łatwe
Zdrowa Kuchnia SowyZostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu szpinakowego. Miałam na końcu zmiksować, ale zostawiłam w takiej postaci jak zrobiłam i był to pomysł bardzo dobry:) Składniki na jedną porcję: fasolka 1/2 wiązki szpinaku kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki oscypka(...)też miałam do wykorzystania) zgnieciony spory ząbek czosnku łyżka oleju Fasolkę włożyłam do rozgrzanego garnka na parę, a w międzyczasie przygotowałam sos: 1. na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuciłam pokrojony szpinak (sł), chwilę dusiłam pod przykryciem 2. dodałam czosnek (o) 3. odrobinę soli (sn) 5. dorzuciłam pokrojone pomidory (k) 6. 2 łyżki startego oscypka (g) Na ugotowanej fasolce rozłożyłam kupkami masę
Zdrowa Kuchnia SowyZostało mi trochę szpinaku po tym daniu, więc pomyślałam, że zrobię jajecznicę ze szpinakiem, czyli odwrotnie niż kiedyś, kiedy to zrobiłam szpinak z dodatkiem jajka , który to przepis cieszy się, ku mojemu zdumieniu, niesłabnącym powodzeniem na blogu:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRoladki z indyka z nadzieniem szpinakowo-oliwkowym Mięso pokroić w plastry - rozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy
kolorowotorcikowopodanych składników wyrobić sprężyste ciasto. Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody. Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno(...)pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie Doprawić pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać
kolorowotorcikowoMoje pierwsze cannelloni nie prezentuje się może najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić(...)zgodnie z napisem na torebce. Zagotować i odstawić. 2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec
Pasja SmakuPrzyznam, że była to dla mnie nowość i nie byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim. Składniki: 1 kg schabu bez kości opakowanie mrożonego szpinaku przyprawy: pieprz, majeranek, sól 5 ząbków czosnku olej/oliwa Wykonanie: 1. Schab należy co najmniej kilka godzin (jeszcze lepiej zostawić na noc) przed faszerowaniem posmarować mieszaniną oleju, 3 wyciśniętych(...)ząbków czosnku i majeranku i odstawić w chłodne miejsce. 2. Mrożony szpinak rozmrozić na patelni, z dodatkiem łyżki oleju, pod wpływem temperatury. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Po tym czasie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się
Pasja Smakuszczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na patelni podgrzać oliwę(...)dodać mrożony szpinak, przykryć pokrywką i podgrzewać do rozmrożenia. Dodać 3 wyciśnięte ząbki i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku
Pasja Smaku