rozpoczynamy daniem bezmięsnym, bo trochę czujemy przesyt po tym okresie obfitującym w kalorie. Bardzo dobrym daniem. Polecam. Składniki: 450 g kalafiora (użyłam mrożonego) 3 ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 165 ml mleczka kokosowego 1 szkl. bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 1 cm kawałek papryczki chili (lub więcej) 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)Gotować przez kilka minut. Do sosu dodać różyczki kalafiora i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać szpinak oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować 2 minuty. Doprawić sokiem z limonki i solą. Można zjeść jako samodzielne danie. Podawałam z kaszą kuskus. Inspirowałam się przepisem z Kwestii Samku
zadanie-gotowaniedłuższej przerwie z wrzucaniem przepisów na bloga z powodu małej ilości wolnego czasu postanowiłem wrócić do regularnej aktualizacji. Na start polecam koktajl na bazie wody kokosowej z bananem, szpinakiem i młodym jęczmieniem. Wszystkie składniki miałem w domu, dlatego przygotowanie tego koktajlu zajęło mi około 3 minut. W tak krótkim czasie możemy zrobić napój, który smakuje rewelacyjnie, a przy okazji jest(...)jeżeli nie macie wody kokosowej możecie ją zastąpić klasyczną niegazowaną wodą mineralną. Oczywiście taki koktajl możemy zaserwować też wszystkim osobom niejedzącym mięsa. Składniki 200 ml wody kokosowej 2 garści szpinaku 1 banan 1 łyżeczka młodego jęczmienia (sproszkowanego) Przygotowanie Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Programista w kuchniPyszne kluski mam dziś dla wszystkich miłośników szpinaku i klusek. One są znakomite, delikatne i szybko znikają. Szybkie w wykonaniu, tylko szpinak trzeba przygotować wcześniej aby wystygł, można też użyć mrożonego i wtedy tylko należy go rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Polecam gorąco wszystkim. Szpinakowe kluski z ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego(...)drobnej tarce sól, pieprz do smaku W miseczce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Wody dodać tyle, aby miał płynną, niezbyt gęstą konsystencję. Cykorię pokroić w półcentymetrowe plasterki. Wymieszać ze szpinakiem i odrobiną dressingu. Ułożyć na paterze. Dodać pokrojone jabłko, persymonę, upieczonego buraka. Posypać pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Na wierzch dodać listki natki pietruszki. Podawać z dressingiem. Smacznego! Artykuł Zimowa
olalacookingSKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * Świeży Pstrąg Patroszony Marinero – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * migdały bez skórki – 1 duża garść * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 2 duże garści * sok z cytryny * sól * pieprz * mąka migdałowa lub mielone migdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały. Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz
Ostra na Słodkosię jako pożywne śniadanie, lekki obiad lub zdrowy lunch box do pracy lub szkoły. Składniki (2 porcje): Sałatka: 1/4 szklanki (ok. 50 g) suchej zielonej soczewicy 2 garści świeżego szpinaku baby 1 jabłko kawałek ogórka 1 większa łody selera naciowego 1 kulka mozzarelli Sos: 4 łyżki soku z pomarańczy 2-3 łyżki oleju 1 łyżka drobno posiekanej mięty sól himalajska(...)pieprz Przygotowanie: 1) Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić (ja soczewicę dokładnie płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod koniec odrobinę solę). 2) Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Dodać ugotowaną, wystudzoną soczewicę, pokrojonego w kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy. 4) Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. 5) Przygotować
Fitsweet.memieszkańców, które uraczą dzieci słodyczami tego dnia. Dzisiaj, chciałabym zaprezentować Wam pomysł na zdrowy halloweenowy koktajl. Wystarczy mieć przezroczyste szklanki lub kieliszki, marker i mikser do zmiksowania owoców ze szpinakiem. Do dzieła! Poza tym, zapraszam Was do wypróbowania również innych pomysłów na halloweenowe przysmaki: – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy(...)cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe z nietoperzem . Składniki: – 2 garście szpinaku – 2 jabłka – 2 banany – woda lub jogurt *opcjonalnie: kakao lub posiekana czekolada Pierwsze 3 składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Następnie dodajemy wodę i jogurt do momentu uzyskania preferowanej przez siebie konsystencji. Na szklankach rysujemy markerem minki
Be Fit Be Strongroku czekam z niecierpliwością na rozpoczęcie dyniowego sezonu… W poszukiwaniu nowych smaków przygotowałam spaghetti z dynią i szpinakiem oraz orzechami włoskimi. Fajne, jesienne połączenie. Przepis ukazał się w jesiennym numerze Magazynu Aromat w ramach cyklu „Lubelski kociołek”. Nie bez Continue reading... Artykuł Spaghetti z dynią i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuUwielbiamy domowe koktajle. Ten jest wyjątkowy ponieważ wspomaga zdrowie naszych jelit. Szpinak ma dużo witamin i flawonoidów, które - jak dowiedziono - wspomagają korzystne bakterie w jelitach, z kolei awokado zawiera mnóstwo dobrych naturalnych tłuszczów i witaminy E. Przepis pochodzi z książki "Jelita wiedzę lepiej" Michaela Mosleya. Składniki na 2 porcje: 2 garści szpinaku bio 220 ml wody 1/2 awokado 1 średni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki/2 porcje: – 1 mała pierś z kurczaka – 150g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej – ok. 100 g szpinaku – 1 awokado – pomidorki koktajlowe – sól, pieprz, słodka papryka Sos winegret – 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego. – 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego. – szczypta soli morskiej. – szczypta(...)zmielonego czarnego pieprzu. – 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem a także słodką papryką. Ciecierzycę odcedzić, a surową namoczyć dzień lub kilka godzin wcześniej i ugotować. Szpinak umyć i osuszyć. Kurczaka pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki. Przygotować sos winegret. Do miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny
I LOVE LIFEuwaga najlepiej smakuje na ciepło! Wypróbujcie naszą propozycję do tego sera lub skomponujcie całkiem nową sałatkę. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut Składniki: Kilka plastrów sera halloumi Garść szpinaku Garść rukoli Pomidor Kilka borówek amerykańskich Kilka listków świeżej mięty Kilka orzechów włoskich Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i podsmażamy ser halloumi z obu stron(...)talerzach rozkładamy umyty szpinak i rukolę. Następnie rozsypujemy pokrojony w kostkę pomidor, borówki oraz uprażone i pokruszone orzechy włoskie. Na wierzch układamy podgrzany ser i posypujemy miętą. Skrapiamy oliwą i przyprawami do smaku. Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki: 250 g tortellini (z nadzieniem grzybowym) 100 g żółtego sera (gouda) 400 g kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 szklanka świeżego szpinaku "baby" 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól, pieprz cayenne (lub zwykły) Sposób wykonania: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy(...)siekamy. Tortellini mieszamy z papryką, cebulą, kukurydzą i papryką. Jogurt łączymy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki, mieszamy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku i delikatnie jeszcze raz wszystko mieszamy
Qchnia po prostuNareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, […] Artykuł Pizza ze szpinakiem
Pink Envelope