Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu (lub według uznania) 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku Sól, pieprz Opcjonalnie: żurawina, suszone śliwki Składniki na dania dla 4 osób Przygotowanie: Krok 1 Grzyby moczymy w wodzie najlepiej przez noc, albo chociaż przez godzinę. Gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. Odstawiamy. Krok
Niedzielny kucharzTradycyjna kuchnia polska nie może obejść się bez pieczonego schabu, najczęściej ze śliwką w roli głównej. Zresztą sama jestem wielką fanką tej klasyki. Niemniej jednak, aby nie popaść w rutynę przygotowałam pieczony schab w ostrej marynacie w towarzystwie słodko kwaśnych żurawin połączonych ze słodkim owocem kaki. Efekt? Musicie już się sami przekonać
Z Hrabiną w kuchnipomarańczy skórka otarta z dwóch pomarańczy 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 0,5 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka suszonych owoców (wybrałam żurawinę i śliwki) nagrzej piec do 200 C rozpuść masło „rozdepcz” banany widelcem w misce dodaj do masy bananowej rozpuszczone masło, jajka, sok i skórkę z pomarańczy – wymieszaj dobrze dodaj cukier
SandraFrej.comdrożdżami i jak tylko mąka zaczynała łączyć się z tłuszczem wlałam do niej rozczyn drożdżowy. Lubisz ciasta z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem . The post Bejgli z orzechami włoskimi appeared first on MeCooks
mecooksśledziem można zrobić wszystko. Pierogi, zapiekanki, ceviche burgera i chłodnik. Możemy mieć śledzia po tajsku, z masłem orzechowym i z banana curry. Dobrze wygląda śledź z orzechami włoskimi, ze śliwkami i ziemniakami, piernikowy, żur ze śledziem z Compendium Ferculorum. A na deser? Będzie śledź z czekoladą, fiołkowy, z truskawkami, jagodami i lody ze śledziem. Polecam też moje ulubione przepisy
Ugotowane pozamiatanekulek przed pieczeniem na masę makową: około 200 g sparzonego i zmielonego maku około 40 g posiekanych orzechów włoskich około 40 g rodzynek (pokrojonych kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 40 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego na lukier: 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki zimnej
Uwaga Babcia Gotujesmak kompotu, nadal smakuje idealnie). Jakby ktoś pytał, w oryginale było 5 sztuk gruszek. Składniki: 3 litry wody 250 g suszonych jabłek 200 g suszonych gruszek 350 g suszonych śliwek 2 goździki miód (opcjonalnie) Owoce bardzo dokładnie przepłukujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy do nich goździki i gotujemy około 30 minut. Kompot schładzamy i dopiero wtedy ewentualnie dosładzamy
Kardamonovyśmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie z bakaliami. To troszkę lżejsza i mniej kaloryczna wariacja na temat klasyku. Wybierzcie ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, suszoną gruszkę, śliwki czy jabłka a całość i tak pysznie wyjdzie! Ja do śledzi lubię używać cebuli już po wstępnej obróbce termicznej, nie takiej surowej – dzięki czemu całe danie ma bardziej łagodny
Dorota Smakujepyszne połączenie! Risotto z orzechami włoskimi tak właśnie było zapoczątkowane. Orzechy włoskie świetnie komponują się z jabłkiem, dlatego własnie te składniki były trzonami dania, do którego dobierałem pozostałe składniki. Śliwki suszone, a jeszcze lepiej wędzone, nadają słodyczy i lekkiej, intrygującej nuty w połączeniu z orzechami. Pieczarki natomiast stanowią wypełnienie, a seler naciowy… był pod ręką, fajnie chrupie
Blendmanmąki orkiszowej typ 700 -150g mąki owsianej (mielonych płatków owsianych) -250g pokrojonych na mniejsze kawałki bakalii (u nas suszone morele, żurawina i śliwki) -7g suchych drożdży -350ml napoju roślinnego (u nas sojowe) -50g oleju rzepakowego -80g cukru kokosowego -płaska łyżka soli -200g puree z pieczonej dyni Hokkaido Dodatkowo - garnek ok 18 cm średnicy
Candy Pandaspewno część z nas skusi się na sernik , ciasta z makiem czy piernik . Jeśli piernik to warto zrobić kostkę piernikową. Poza intensywnym smakiem przypraw korzennych w kostce znajdziemy również śliwki w formie dżemu oraz czekoladę. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kostki piernikowej. Ciasto piernikowe : 4 jajka 25 dkg mąki pszennej
mecooksgwiazdka anyżu (utarta w moździerzu) szczypta pieprzu można użyć gotowej przyprawy do piernika na powidła do przełożenia piernika: 400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe około 100 g śliwek suszonych 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z pomarańczy (około 60 ml) 2 gwiazdki anyżu na polewę: 150 g masła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao
Uwaga Babcia Gotujeszczypta kardamonu 1/4 łyżeczki kurkumy propozycje dodatków do podania: jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła prażone pestki dyni orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp. konfitury owocowe posiekana czekolada deserowa Czas przygotowania 15 minut Liczba porcji 8-10 placuszków (2 porcje) Wartości odżywcze w jednej porcji (bez dodatków): Kalorie: 234 Białko
Analiza Smakuboczek to według mnie idealne połączenie na przekąskę o niepowtarzalnym smaku. Daktyle zawinięte w wędzony boczek i usmażone na patelni. Brzmi smacznie! Zamiast daktyli plastrami boczku można owinąć suszone śliwki lub morele bez pestek, a ilość roladek zależy od ilości gości i ich apetytu. Za chwilę Andrzejki, potem będziemy żegnać stary rok, Karnawał też za chwilę nas zaskoczy, na pewno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów Pasta twarogowa z wędzoną makrelą Pasta z suszonych pomidorów i nasion Pasta z tuńczyka i awokado Wegański smalec z fasoli z sus zoną śliwką Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje