szpinak - 15265 przepisów (strona:256/1018)

Pierogi ze szpinakiem i fetą 160

Pyszne urozmaicenie codziennego menu. Myślę, że posmakują każdemu miłośnikowi szpinaku.  Ja pokochałam je od razu :) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Farsz: op. świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła op. sera feta 150g sera białego świeżo zmielony pieprz cebulka + masło do polania Farsz(...)Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko

Smakołyki Asi
Pstrąg na cieście filo ze szpinakiem 201

Szukasz prostego dania, które wygląda i smakuje wykwintnie? Nic prostszego! Ciasto filo Pstrąg Szpinak Czosnek Masło Cytryna Sól Pieprz Szpinak podsmażamy na patelni na maśle razem z czosnkiem. Jeśli jest mrożony, woda musi trochę odparować. Jeśli jest świeży, to należy go posiekać. Ciasto filo, choć mało popularne, jest bardzo proste w przygotowaniu. Gotowe ciasto filo ze sklepu rozkładamy na poszczególne(...)warstwy grubości papieru. Pierwszą smarujemy oliwą i nakładamy cienką warstwę farszu za szpinaku, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i czynimy podobnie. Tak do momentu, aż skończy się farsz lub ciasto. Tak przygotowane prostokąty z ciasta kroimy na mniejsze kwadraty. Na każdym z nim układamy kawałek pstrąga przyprawionego solą i pieprzem. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

MarcinChef
SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE 138

Zdrowa wersja spaghetti, która składa się z wartościowego łososia, pełnoziarnistego makaronu oraz szpinaku i czosnku w delikatnym sosie śmietankowym. Każdy składnik ma jakąś zaletę. Oprócz tego, że świetnie smakuje to dodatkowo super wygląda.  Składniki : makaron pełnoziarnisty 3/4 opakowania szpinak świeży 200 gram łosoś bez skóry 400 gram czosnek 4 ząbki sól 1 łyżka sok z cytryny ok. 1 łyżki(...)strony Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według opakowania na al dente z dodatkiem soli. 2. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek.  3. Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać. Dodać do czosnku. Wymieszać i zmniejszyć ogień.  4. Łososia zamarynować 2 godziny wcześniej. Następnie umieścic w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika

Kuchnia Paulettes
SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY 147

słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.  Wszystko zależy od organizacji :).  Szpinakarz jak nazwa mówi jest ze szpinaku, z dodatkiem tuńczyka i mascarpone.  Taka wersja fajnie rozsmarowuje się na kanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna ! :)  A no i ma piękną zieloną barwę :)  Zielony(...)jest zdrowy dla wzroku xD  Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka szpinak mrożony 250 gram mascarpone 2 łyżki sól i pieprz do smaku czosnek 1 ząbek koperek 1 łyżka sól 1 łyżeczka ( do ryżu ) Metoda: Zamrożony szpinak wrzucić na patelnie i smażyć aż woda całkowicie wyparuje. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem

Kuchnia Paulettes
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM 122

Pierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi.  Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto(...)mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Farsz: szpinak mrożony 250 gram twaróg 300 gram cebula 1 szt. kucharek 1 łyżka pieprz do smaku masło 1 łyżka Dodatkowo: sól 1 łyżka olej 2 łyżki woda do gotowania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie

Kuchnia Paulettes
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI " LEŚNY MECH" 189

urodziny bądź inne okazje. Zacznę od tego co to jest za ciasto?  Jest to proste, tanie i najlepiej smakujące pod względem prostoty ciasto. Jest wilgotne, mokre i ciężkie. Szpinak sprawia, że ciasto ma piękny zielony kolor, ale jest słabo wyczuwalny, więc dla tych co nie lubią szpinaku nie powinno to sprawić problemu.  Ciasto piekłam już kilkakrotnie(...)SKŁADNIKI: JAJA 6 SZT.  CUKIER PUDER 1 SZKL. OLEJ 1 SZKL, MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL.  SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G.  ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML.  GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP.  WODA 2/3 SZKL.  TRUSKAWKI OK. 300 G. CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA

Kuchnia Paulettes
DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 176

Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane są bardzo aromatyczne. Sos przygotowany na bazie szpinaku i sera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę. Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół jest dokładnie dopracowany, dzięki czemu można delektować się każdym kęsem.  SKŁADNIKI: filety(...)dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml.  ser feta   classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki  METODA: Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć

Kuchnia Paulettes
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 181

dbałością, co jeszcze bardziej zachęca do ich kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :) Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku.  SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g.  olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki  sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g.  cebula 1 szt.  masło 2 płaskie(...)stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć umyty i osuszony szpinak. Na szpinak wyłożyć rybę.  Pieczarki i cebule obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnuszku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć

Kuchnia Paulettes
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 304

Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku(...)pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta. Wszystko dokładnie

Bullio
SZPINAK ZAPIEKANY Z FASOLĄ I JAJEM 148

Sprawdzałam nie dawno przepisy z użyciem w potrawach szpinaku i co się okazało ,że tych przepisów mam na dwóch blogach dużo.Zastanawiam się nie raz -dlaczego go nigdy nie jadłam?Okazuje się ,że z powodów medycznych jeść go zbyt często nie mogę,ale też od dzieciństwa ma się do niego uprzedzenie...ZJednak ja zmieniłam zdanie na jego "niesmaczność " i jemy(...)dość często bo mi bardzo zasmakował ,zapraszam  na zapiekany szpinak z jajem. 30dag.szpinaku(użyłam mrożonego) trochę czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 120 ml.mleka 10g.tłuszczu sól masło `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Świeży szpinak przebieramy,myjemy,i gotujemy w wodzie,po czym dobrze go odcedzamy.Mrożony  wrzucamy prosto na rozgrzane masło.Dodajemy starte ząbki czosnku,solimy do smaku.Czerwona fasolę dobrze odcedzamy.Naczynia do zapiekania

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 125

prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała kiełbasa (opcjonalnie) szpinak sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Pecorino Romano DOP świeża bazylia Nastaw wodę, posól i międzyczasie podsmaż na dużej patelni, na oleju kokosowym cebulę(...)pokrojoną w pióra oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy kuchnia napełni się smakowitym zapachem, dołóż pomidory z puszki..a po chwili dołóż szpinak i zamknij pokrywkę. Kiedy szpinak opadnie i zwiędnie przemieszaj go i wsyp makaron na szpinak. Zamieszaj. Podawaj z tartym serem Pecorino lub Parmezanem, bazylią. Pysznie

Z Kuchni Do Kuchni
Krem szczawiowo-szpinakowy 103

Zielony, gorący krem ziemniaczany ze szczawiem i szpinakiem, zabielony śmietanką i podany z gotowanym jajkiem oraz czosnkowymi grzankami. Składniki: • 3 garście liści szpinaku • 2 łyżki gotowego szczawiu ze słoiczka • 5 dużych ziemniaków • 2 marchewki • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 4 łyżki oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka(...)liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Grzanki • 4 kromki chleba tostowego pszennego • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać

To co kocham
Zielona sałatka szpinakowa z awokado 180

talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Liście szpinaku umyć i osuszyć. • Awokado obrać i pokroić. • Fasolę odcedzić. • Do salaterki włożyć szpinak, awokado, fasolę i pokrojony w kostkę ser. • Polać wymieszanymi składnikami sosu

To co kocham
Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem 114

naszych talerzach. Wiosna to też czas zrzucania zbędnych zimowych kilogramów, dlatego moje dania są lekkie i dietetyczne, ale bez przesady. Dwie pieczone papryki ze szpinakiem i jajkiem to mój obiad, który syci, ale nie powoduje nadmiernego obciążenia organizmu zbędnym i śmieciowym jedzeniem. Taka papryczka to również doskonała propozycja(...)lekką kolację. Składniki: • 4 małe czerwone papryki • 4 duże jajka • 3 brykiety mrożonego szpinaku w liściach, • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Z papryki ściąć część z ogonkiem i wyjąć gniazda nasienne. Posypać w środku solą, pieprzem i odwrócić do góry dnem na 10 minut. • Wstawić

To co kocham
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 154

Uwielbiamy zupy kremy, bo… są aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być(...)jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • czarny sezam i płatki migdałów do posypania Wykonanie: • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki

To co kocham