ćwiczenia na pośladki :), jak przyjdzie wiosna mam nadzieję, że dam radę i zacznę biegać. A dziś zgodnie z obietnicą mam dla Was przepis na przepyszne Risotto ze szpinakiem. Mój Mąż je pokochał, zresztą ja też ;). Już je robiliśmy 4 razy w przeciągu dwóch tygodni, a jeszcze nam mało. Za każdym razem trochę urozmaicaliśmy potrawę. :) Zapraszam! Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku(...)innego podobnego sera Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, liści laurowych i pieprzu w kulkach. (Można też dosypać ulubione zioła). Gotować ok 30 minut. Szpinak opłukać, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić ok 10-15 minut, co jakiś czas mieszając
Trufelkowoobiad. Zajrzałam do szafki a tam makaron i kasza gryczana :D Pora jechać na zakupy . 😂 A o to coś z niczego czyli placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i szpinakiem . Składniki : 1/2 paczki mrożonego szpinaku. 1 kg ziemniaków 1 woreczek kaszy gryczanej 1 mała cebula 1 jajko Bułka tarta Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w wodzie(...)solą. Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroję w drobną kostkę i przysmażam na patelni. Następnie do cebulki dodaję mrożony szpinak i smażę do momentu wyparowania wody. Ugotowane ziemniaki odcedzam i blenduję blenderem i zostawiam do ostygnięcia. Kaszę wyjmuję z wody i również odstawiam do ostygnięcia . Ziemniaki, kaszę i szpinak z cebulą wrzucam do jednego naczynia, przyprawiam solą
Domowa Kuchnia u MamyDzisiaj mam kompletny bałagan w głowie . Dużo roboty w domu bo zjeżdża się rodzinka na urodziny synka . Więc tak na szybko na obiadek polędwiczki ze szpinakiem :) Składniki : 0,5 kg polędwiczki drobiowe makaron świderki ( ja użyłam z Lubelli ) 1/2 paczki mrożonego szpinaku mrożonego 1 mała mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta oregano(...)dwóch łyżkach oleju . Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, płuczę i ścieram na tarce o dużych oczkach . Gdy mięsko się podsmaży , dodaję warzywa i jeszcze chwilę duszę . Następnie dodaję mrożony szpinak aż ze szpinaku wyparuje woda . Przyprawiam do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą oregano . Duszę ok 10 min . Na sam koniec dodaję śmietanę i dokładnie mieszam :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyłyżek płatków owsianych 2 jajka 15 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Sos 500 ml przecieru pomidorowego 250 ml pomidorów z puszki 4 garście szpinaku Sól(...)PRZYGOTOWANIE: Grzyby myję i obieram. Gotuję w osolonej wodzie ok 10 min. Następnie grzyby przekładam do garnka o grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron. Pulpety przekładam
Gotowanie Patkipodróż do Grecji. Kuchnia tego kraju pokazuje, że na prawdę niewiele trzeba, by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne danie. Dowodem na to jest ta pyszna sałatka ze szparagami, szpinakiem i winogronami. Urzekła mnie swoim smakiem i teksturą: jest kremowa dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu. Świeżości nadaje szpinak, szczypiorek i koperek. Swoją chrupkość zawdzięcza uprażonym migdałom, a odrobinę słodyczy winogronom(...)Ingredients 2 filety z kurczaka 2 szklanki mocnego bulionu 300 g szparagów zielonych 300 g winogron ciemnych bezpestkowych 40 g płatków migdałów 2 duże cebule dymki 50 g szpinaku świeżego Sos 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka świeżego koperku pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka
Wędrówki po kuchniczyli popularną we Włoszech i Hiszpanii masę jajeczną zapiekaną z dodatkami – u mnie z rybą, marchewką i kukurydzą. Zielony kolor uzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent na powiększenie ilości(...)okazało się, że będą jeszcze dwie osoby na obiedzie. Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być „na stanie”), a także szpinak i w mojej głowie narodził się pomysł na zapiekankę rybno-jajeczną. A jak już mnie trochę znacie, to wiecie, że u mnie od pomysłu do realizacji bardzo krótka droga. Zapraszam
Dietologsiebie. Składniki -1/2 puszki ciecierzycy -garść fasolki szparagowej -mała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-)) -ząbek czosnku -ok. 4 cm białej części pora -ok. 30 dag szpinaku -po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki -1/2 szklanki bulionu warzywnego -2 pomidory -olej -sól Przygotowanie Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić(...)kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paski. Fasolkę umyć, odciąć końce. Pora pokroić w małą kostkę. Pora i czosnek posypać przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgnieść i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodać do pora. Do warzyw wlać bulion. Dusić, aż fasolka będzie miękka. Wsypać szpinak i posolić. Podgrzewać
Zielona Kuchniasię jakiś czas temu na wyśmienitą szpinakową zupę, której wciąż nie mogę się oprzeć. Gotuję któryś raz z kolei i jeszcze nie mam dość... Składniki -pół paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku -4 kotlety sojowe -kostka rosołowa -czubata łyżka mąki - 1 łyżeczka cynamonu -niecała łyżeczka imbiru -szczypta gałki muszkatołowej -sól, pieprz Przygotowanie Do 2 szklanek wody wrzucić mrożony szpinak połamany na kawałki(...)rozkruszoną kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu. Kiedy szpinak się roztopi, rozdrobnić go łyżką, aby nie było grudek. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody, wlać do garnka, dosypać przypraw, pozostawić na ogniu na moment. Kotlety sojowe ugotować i pokroić w paski, włożyć je do misek. Wlać zupę Źródło: Puszka.pl Smacznego ;-) Ze względu na wartościowość szpinaku dodaję przepis do akcji 'Bądź
Zielona KuchniaKochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12% 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z mięsem. Dodajemy szpinak (nie trzeba go uprzednio rozmrażać). Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. 2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy
Szefowa kuchniCiasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto na bazie zblendowanego szpinaku, które wiele osób zna z ciasta Leśny mech . Tych, którzy tego ciasta nie znają, zapewniam że to zwykłe, smaczne ciasto, w którym nie czuć warzyw. Kompozycja smakowa uzupełniona jest(...)warstwami śmietankowymi. Zaskoczcie swoich gości arbuzowym smakiem i żywymi, apetycznymi kolorami :) Składniki na foremkę 24x28 cm: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 250 g cukru 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mus arbuzowy: 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza) 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe
Trzeci talerzSłynne zielone ciasto z kremem i owocami, przypominające wyglądem leśne runo. Szpinak w smaku (zarówno moim zdaniem - osoby przygotowującej ;), jak i tych, którzy nie widzieli, z czego jest ciasto) nie jest wyczuwalny, natomiast nadaje pięknej, naturalnie zielonej barwy, podkreślonej dodatkowo przez czerwone owoce. Ciasto jest wilgotne, delikatnie słodkie i smakuje bardzo dobrze nawet po 3 dniach. Mniam! Składniki Ciasto(...)mrożonego szpinaku 3 duże jajka 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, cały czas
Słodkie inspiracjeciepło i na zimno, zrolować, złożyć, podsmażyć. To jeden z pewników na naszym stole, dzieci zawsze zjadają je ze smakiem. Tym razem klasyczne naleśniki pszenne przygotowałam z dodatkiem młodego szpinaku. Mają absurdalny wręcz, wściekle zielony kolor, ale nie smakują szpinakiem. Już się nie mogę doczekać kiedy moje dziewczyny będą mogły je spróbować. Pomyślałam, że takie szalone naleśniki zwinięte z szynką(...)sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły. Mam nadzieję, że mojej uczennicy taki pomysł się spodoba! Składniki (16 naleśników) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka świeżego, młodego szpinaku (gęsto ułożony w szklance) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 3 nieduże jajka szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Szpinak dobrze wypłukać i wysuszyć na ręczniku
Kulinarne InspiracjePyszny pomysł na obiad. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szpinak. Pieczeń jest rewelacyjna - dobrze doprawiona, z posmakiem czosnku! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 3 jajka 100 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mrożone kulki szpinaku i dusimy(...)momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Do osobnej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Na końcu dokładamy przestudzony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso przekładamy do foremki keksowej (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy
VioletoweKucharzeniemoże łosoś po toskańsku? Bardzo często jemy łososia na obiad, więc staram się za każdym razem przyrządzać go inaczej. Łosoś po toskańsku to ryba w sosie winnym z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się uda. Poza tym można ją podać(...)oliwie 1 czosnek solo 200 g philadephia 150 ml śmietanki 250 ml buljong z kurczaka 150 ml białego wina wytrawnego 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 150 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 5 łyżek startego parmezanu Upiecz czosnek w całości w piekarniku lub na grillu. Obierz i zmiażdż nożem. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła
codojedzeniabyć pyszne i szybkie danie, które nazwałam: pieróg z ciasta francuskiego Pieróg z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół piersi z kurczaka opakowanie mozzarelli pół opakowania mrożonego szpinaku jedna cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju (ja smażyłam na kokosowym, ale może być każdy dowolny). Dodajemy zamrożony szpinak. Gdy się rozpuści, przyprawiamy(...)Lidla. 3. Mozzarellę kroimy w plasterki. 4. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Palcami lub widelcem delikatnie dociskamy brzegi obu warstw ciasta do siebie. (jak ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem
dobra gospodyni dom wesołym czyni