Dorsz z miodem, cytryną i miętą, do tego kasza jaglana z suszonymi pomidorami, szpinakiem, czarnuszką do której udało mi się przekonać syna ;-) i dynią. Tak smacznie wyszło, a weekend upłyną nam z kaszą jaglaną, tak jakoś wyszło, że była na wytrawnie i na słodko :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwice z dorsza 2 łyżki miodu(...)cytryny suszona mięta (taką miałam) 1 szklanka kaszy jaglanej (u mnie ekologiczna od Bio Life ) 3 garście szpinaku świeżego 7 suszonych pomidorów kawałek dyni (niekoniecznie, ja musiałam zużyć to dałam) 2 ząbki czosnku czarnuszka kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Dorsza myjemy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
kruche babeczkikapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka 1 por biała część mała(...)olej rzepakowy Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję. W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami. Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich
wesoła kuchniawspomniałam, na okazyjne przyjęcie, ale także na przykład na śniadanie, czy kolację. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 3/4 kostki zimnego masła 2 jajka 2 łyżki odciśniętego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Nadzienie serowo-warzywne: 500 g chudego serka śmietankowego 1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex(...)przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i jajka oraz przyprawy i odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagniatamy
Kolorowy PrzepisownikBardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula ½ puszki kukurydzy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wody Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 150 g makaronu spaghetti 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 100 g żółtego sera(...)zmieni kolor dolewamy wodę. Dodajemy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Na końcu mięso mieszamy z makaronem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce
VioletoweKucharzeniebyła wersja mięsna z porem (przepis) Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty 1/4 szklanki startego parmezanu 1 jajko 1 mozzarella 2 łyżki suszonego oregano Makaron cannelloni (10 rurek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak gotujemy przez około(...)minut, odstawiamy na moment do wystygnięcia. Do passaty dodajemy 50 ml wody i oregano, doprawiamy ząbkiem czosnku i gotujemy przez 5 minut. Do szpinaku dodajemy tarty parmezan, jajko i ser ricotta, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, posypujemy połową rozkruszonej mozzarelli. Następnie układamy nadziany szpinakiem z serem makaron. Całość polewamy sosem i posypujemy
Delusional TrineZielone pierogi z farszem z kaszy jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 80 g szpinaku 1/3 szklanki gorącej wody farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej(...)boczku wędzonego 6 liści dużych kapusty pekińskiej sól, pieprz olej natka pietruszki Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję oliwę i miksuję blenderem. Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę
wesoła kuchniadodatkiem koperku. Skład: marchew 55%, woda 31%, sok z limonki z soku zagęszczonego 7%, mleko kokosowe 4%, kolendra 1%, czosnek, imbir, sól, pieprz cenne. Zupa krem Pan Brokuł & Szpinak 500 g - 6,99 PLN Zupy proponowane przez Pan Pomidor & Co to zupy bez konserwantów i ulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich(...)wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie brokułu i szpinaku. Zdecydowałam się na tę ostatnią i muszę przyznać, że Pan Brokuł smakował mi bardziej niż wcześniej wspomniana zupa marchewkowa. Pomimo tego, że sam brokuł oraz szpinak to również dość mdłe
Bez CebuliPyszne danie dla wszystkich,którzy uwielbiają szpinak. Zaletą tej potrawy jest w szczególności jej szybkie wykonanie a połączenie szpinaku z serem feta to gwarancja doskonałego smaku. Składniki: ok 200 g makaronu "rurki" średnia cebula 3-4 ząbki czosnku ok 150 g szpinaku,najlepiej świeżego ok 100 g sera feta mały słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej pracy) bądź(...)ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w małą kostkę,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,dodać przetarty przez praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony). Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię
Niespełnione zdolności kulinarneWszyscy robią ciasto szpinakowe to zrobiłam też ja. Ciasto jest mega! W ogóle nie czuć szpinaku! Polecam jest naprawdę pyszne. Składniki: ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju rzepakowego 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy krem: 1 szkl śmietanki słodkiej(...)mascarpone galaretka: 200 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku tortownica o śr. 18 cm Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć i tak samo robimy z truskawkami. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnefantastyczna okazja do wszelkiego rodzaju pikników i spotkań w gronie przyjaciół. Naszą alternatywą na tradycyjną "kiełbaskę z grilla" będzie kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem. Idealnie smakuje z zimnym piwem pszenicznym lub białym winem półwytrawnym. Życzymy na ten niestety nie tak długi weekend chwili wytchnienia i spokoju! Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem Składniki(...)szpinaku 1 kalafior 1 szklanka czerwonej soczewicy (moczonej przez kilka godzin) 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie
Moja Mama GotujeDzisiaj proponujemy Wam koktajl na bazie soku z kiszonych buraków, szpinaku i pomarańczy. Dodatkowo oczyszczający ostropest plamisty. Bakterie mlekowe zawarte w soku z buraków odpowiadają za prawidłową mikroflorę jelitową, a zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze oczyszczają i regenerują organizm. Koktajl z sokiem z buraków i szpinakiem Składniki: 1 duże jabłko 1/2 grejpfruta 1 pomarańcza 70 g szpinaku(...)łyżeczka ostropestu plamistego 40 ml soku z kiszonych buraków Przygotowanie: Łyżeczkę ostropestu gotujemy przez 10 minut w wodzie. Odcedzamy. Miksujemy szpinak, cytrusy i jabłko. Dodajemy do wywaru z ostropestu. Na końcu dolewamy sok z kiszonych buraków. Mieszamy. Autor: Córka
Moja Mama GotujeDzisiaj przedostatni dzień detoksu. Trochę na wytrawnie. Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków. Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków Składniki: 80 g szpinaku 70 ml soku z kiszonych buraków 1 małe jabłko Przygotowanie: Szpinak i jabłko miksujemy. Dodajemy sok z kiszonych buraków. Mieszamy. Autor: Córka
Moja Mama GotujePulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych(...)wodzie. Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie także cukrem. Moje pomidorki były przepyszne z własnych zapasów więc dodałam tylko trochę pieprzu. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety
Monia miesza i gotujeKasza ze szpinakiem i selerem naciowym Bardzo smaczne jedzonko, to danie podajemy na gorąco. Przepis zaczerpnięty z internetu z zagranicznej strony Składniki : seler naciowy - 1 łodyga szpinak liście HORTEX - 180 g kasza gryczana palona - 1 torebka ( 100 g ) pomidor - 1 mała szt cebula - 1 szt masło - 1 łyżka tłuszcz do cebuli sól i pieprz vegeta ser starty - 1 łyżka(...)Przygotowanie : Na patelni podsmażyć z masłem szpinak. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, posypać vegetą. Pomidora pokroić w kostkę dodać do cebuli, poddusić chwilę. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie. Szpinak przełożyć do blendera, zmiksować z łodygą selera. Przełożyć wszystkie składniki do miski, delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać startym
Kuchnia DanusiSkładniki: 2 dynie piżmowe 750g szpinaku duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 100g masła 8 płatów makaronu na lasagne 2 łyżki mąki szklanka mleka imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z olejem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz(...)temperaturze 180 º C. Kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na puree. Na 25g masła podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek a następnie szpinak. Podsmażaj aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem. W garnku podgrzej pozostałe masło. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj. Dodaj mleko i mieszaj do momentu aż beszamel zgęstnieje. Dopraw solą
wysmienity