szpinak - 15265 przepisów (strona:260/1018)

Tortilla szpinakowo-żytnia. 192

okazji Nowego Roku, chciałbym na samym początku życzyć wszystkim wiele szczęścia, radości w tym 2016 roku! Tym razem zaczniemy od nieco zdrowszej wersji placków Tortilli. Składniki: ->150g szpinaku mrożonego/świeżego -> 1.5 szklanki mąki żytniej -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej -> 1 łyżeczka soli -> 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ szklanki(...)mleka  Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, z dodatkiem soli i czosnku, na patelni do czasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy   ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kolorowa chałka 179

Pięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części i każdą zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest(...)200ml chudego mleka 100g margaryny   50g drożdży 2 jajka 1 szczypta soli Do barwienia: 1 mała marchewka 0,5 buraka średniej wielkości 1 łyżka kakao 2 kostki mrożonego szpinaku Na koniec: 5x150g mąki Po upieczeniu: 3 łyżki śmietanki Łączymy w naczyniu cukier, mleko, drożdże, jajka, sól i roztopioną, lekko przestudzoną margarynę. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy obraną

Wrzosowa Polana
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 199

niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje(...)paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie:   łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany  Farsz: szpinak rozmrażamy w garnku z dodatkiem masła. Należy go dobrze odparować. Dodajemy śmietanę i doprawiamy według uznania- powyżej podałam przyprawy

Wrzosowa Polana
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 170

posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Kulki szpinakowe 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki(...)sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem

My Chcemy Jeść
Dynia hokkaido ze szpinakiem, czarną soczewicą i białą kaszą gryczaną w aromatycznym sosie 166

rodzaju wegetariańskiego gulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki suchej soczewicy 1 saszetka (100 g) białej kaszy(...)obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Pietruszkę drobno posiekaj. Soczewicę ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Kaszę gotuj przez 15 minut

Moja pasja smaku
Zielony koktajl na zdrowie 137

bromelinie wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające. Bromelaina usprawnia proces trawienia, może zapobiegać zaparciom i wzdęciom oraz ma właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Szpinak Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak jest źródłem przeciwutleniaczy oraz bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Koktajl jest zatem bombą witaminową, wspomaga oczyszczanie(...)odtruwanie organizmu. Idealny na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 plaster świeżego ananasa 1/4 pomelo 1 duża garść szpinaku w liściach kawałek imbiru ok. 0,5-1cm 3/4 szkl. przegotowanej wody Wszystko umieścić w blenderze zmiksować odrazu wypić

Kubki smaku
Kasza jaglana ze szpinakiem i pieczarkami 158

smakiem:) tak jak ja) . Dziś danie, które mnie urzekło swoją prostotą, a jednocześnie wspaniałym smakiem. Bomba zdrowia i witamin. Zdecydowanie polecam każdemu. Zapraszam... Skala smaku 10/10 gdy dodamy szpinak w liściach najlepiej zmniejszyć ogień na minimum i pod przykrycie dusić do momentu zwiędnięcia liści po tym czasie pokrywkę zdjąć i pozbyć się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło(...)porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku w liściach, 2 łyżki oleju 1 posiekana cebula 2-3 posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku 150 g oczyszczonych i startych na grubych oczkach pieczarek sól

Kubki smaku
Filet z kurczaka w szpinaku z parmezanem 151

Święta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj polecam pierś z kurczaka w szpinaku z parmezanem. Podać go można na różny sposób, z ziemniaczkami, makaronem lub kopytkami. W każdym z wariantów jest smacznie. Składniki: 2 filety z kurczaka ( 1 podwójna pierś ) Opakowanie mrożonego szpinaku(...)słodkiej Sok z cytryny vegeta Olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( cienkie plastry ). Doprawiamy solą, pieprzem. Obsmażamy na oleju, w trakcie posypujemy vegetą. Dodajemy mrożony szpinak. Całość dusimy przez chwilę aż szpinak się rozmrozi. Przepuszczamy przez praskę czosnek i razem ze śmietaną umieszczamy go w potrawie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryną. Gotujemy

Smaki Ewy
100 przepisów na Sylwestra 1343

kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw

Moja smaczna kuchnia
SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 144

Składniki:     1 opakowanie ciasta francuskiego 250g mrożonego szpinaku  1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek(...)przypalił się, ponieważ będzie gorzki).  3. Gdy cebula i czosnek podsmażą się dodać szpinak i podgrzewać na małym ogniu przez 10-15 min, można podlać odrobiną wody. Dodać sól i pieprz. Mieszać aż odparuje woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości

Prosto i Smacznie z Anetą
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 241

preferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado czy jedwabisty omlet ze szpinakiem, pomidorem, parmezanem i żytnim tostem - z pewnością każdy po takim śniadaniu będzie miał mnóstwo siły na podbój świata! Znajdziemy też propozycje dla tych, którzy mają rano mało czasu na śniadanie(...)chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia z siekaną sałatką, z kulkami z czarnego ryżu

Plate of Joy
Quiche ze szpinakiem i serem feta 136

Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka  200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę(...)wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem nakłuć spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę.  Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta. Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa si zetnie

wyzwania kuchenne
43 przepisy na świąteczne sałatki 10894

Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw

Moja smaczna kuchnia
Roladki szpinakowe 392

kurczaka, wdzięczne w obróbce mięso, posiada wiele walorów, ale jeden najznakomitszy to ten, że potrawy bardzo szybko się z niego przyrządza, choćby ta właśnie nasza propozycja, z udziałem szpinaku, piękne dla oka i smaczne danie, zachwyci domowników i gości na pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku(...)bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy  wzdłuż - robiąc worek kieszeniowy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Szpinak myjemy, kroimy w grubsze kawałki, mrożony przekładamy na patelnię, do odparowania wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo

kgwjanczewo
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 193

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować(...)stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około

Ania i Marcin gotują