szpinak - 15265 przepisów (strona:264/1018)

Klops z jajkiem i szpinakiem 160

niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania:  5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku

Pobite gary Barbary
Wiosenny omlet 179

już za wiosną, mam dość tych szarych ponurych dni. Z tą myślą powstał ten omlet. Czasem tak niewiele potrzeba składników aby wyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja jest ze szpinakiem, dymką serem feta i zielonymi oliwkami. Polecam jest smaczny! Składniki: Na jedną osobę: 2 jajka wiejskie 50 g serka feta 2 małe cebule dymki ze szczypiorem 3 zielone oliwki(...)zalewy 1 łyżka masła garść świeżego szpinaku szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku Sposób wykonania: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, tak samo dymkę, siekamy drobno. Szczypiorek osobno. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, dusimy 2 minuty, jajka roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa pieprzu, wlewamy  na podduszoną zieleninę , posypujemy pokrojonym serem feta, oraz oliwkami

Wanilia i Kardamon
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 219

Pożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny!  Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci(...)kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko wieńczy bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio szaleję na punkcie połączenia buraków i koperku

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowy kurczak na sałatce ze szpinaku 164

pracy, a w domu buzię skutecznie zapełniały mi chipsy. Postanowiłam wziąć się za siebie i udało mi się całkowicie zrezygnować z fast foodów i z chipsów ;) Wszystko na rzecz szpinaku, owoców i chudego mięsa. Jak tak dalej pójdzie, to na blogu pojawią się przepisy na smaczne sałatki, koktajle i puddingi (i naprawdę mam nadzieję, że w końcu wezmę się(...)szykowanie tych zdrowych bomb witaminowych).  A póki co, zapraszam do gotowania. Na zdjęciu mój wczorajszy, niezwykle smaczny obiad. Pierś kurczaka otulona wiórkami kokosa i podana na sałatce ze szpinaku i pomidorków... Smaczni i zdrowo. A to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - mielony imbir - 50 g wiórków kokosowych - dwie garści szpinaku - pół garści pomidorków

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem 162

Makaron pełnoziarnisty do tego szpinak to wersja dietetyczna, do tego bardzo smaczna. Danie dla zabieganych, szybkie i zdrowe. Polecam. SKŁADNIKI dla dwóch trzech osób 1/2 opakowania makronu pełnoziarnistego 1 opakowanie  szpinaku mrożonego lub świeżego 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku WYKONANIE Zamrożony szpinak jest już rozdrobniony więc wrzucamy na patelnię i na lekkim ogniu doprowadzamy do rozmrożenia(...)odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól , pieprz. Tutaj doprawiamy do takiego smaku , jaki lubimy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Mieszamy razem ze szpinakiem. Danie gotowe do spożycia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Koktajl szpinakowo - pomarańczowy 102

można pić i miksować do woli przez okrągły rok i właśnie na tym blogu znajdziecie te wszystkie pyszności!  Taki piękny kolor koktajlu to efekt zmiksowania owoców z liśćmi szpinaku, który uwielbiam nie tylko w makaronach, ale ten też mam w najbliższych dniach w planach. Koktajle nie są drogie, nawet poza sezonem letnim, mamy do wyboru teraz pyszne, soczyste(...)przepyszne kiwi, dla dwóch osób do koktajlu wystarczy jeden banan.  Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 kiwi 1 banan 2 - 3 garście świeżego szpinaku baby cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny, dodajemy obraną ze skóry pomarańczę i banana oraz kiwi, podzielone na mniejsze części, na końcu szpinak - ilość

Moja smaczna kuchnia
Muffinki leśny mech 134

Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na zielone muffinki ze szpinakiem. Wyszły naprawdę pyszne, więc polecam. Dziś po raz pierwszy biorę udział w akcji  Ciasto na niedzielę , w której w tym tygodniu pieczone są właśnie muffinki.  Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g szpinaku mrożonego w liściach(...)szklanki oleju zielony barwnik w żelu Krem śmietanowy: 250 ml śmietany 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki cukru  Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Szpinak rozmrażamy i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy zblendowany szpinak, barwnik i olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę.  Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami

Ewusiowe Smaki
Limanda zapiekana pod szpinakiem z pieczarkami 135

nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda lub mozzarella Wykonanie: Rybę ( rozmrażamy i odsączamy ) przyprawiamy(...)solą i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron. Wykładamy do naczynie do zapiekania. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem

Smaki Ewy
Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym 135

będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione 1 opakowanie mrożonego szpinaku (brykietu) sól i pieprz do smaku masło klarowane lub olej Sos: 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka słodkiej(...)papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano 1/2 szklanki słodkiej śmietanki cukier, sól i pieprz  Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko

Czerwień i błękit
JAJKO W KOSZULCE POD SZPINAKIEM 117

tosty: 3 kromki chleba tostowego garść szpinaku 1/2 ząbku czosnku 3 jajkaża masła  1 łyżka octu 1 łyżeczka masła sól  pieprz sos holenderski:  2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny  sól biały pieprz  Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone(...)mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.  Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. W tym czasie na patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda

KuchcikoweLove
Makaron soba z czerwoną kapustą, szpinakiem i papryką 161

dania jak to, mogłabym jeść codziennie ! Sos sojowy, do tego świeży imbir i czosnek, składają się na bardzo aromatyczne danie. Zapraszam na miseczkę pysznego makaronu soba z czerwoną kapustą, szpinakiem i żółtą papryką. Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 250 świeżych liści szpinaku – umytych i osuszonych 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru – starty(...)patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj szpinak i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż około 5 minut – aż liście szpinaku ‚zwiędną’. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj sos sojowy, miód, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czerwoną

Moja pasja smaku
Serowy leśny mech 283

Zielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki(...)krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem

Pyry na Gaz
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 205

łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą(...)cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem 205

imbiru. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat i bardzo pozytywnie wpływają na procesy trawienne! Zupa na bazie takich smaków jest rozgrzewająca, a wzbogacona dodatkowo czosnkiem, papryką ostrą, zieloną soczewicą i szpinakiem - naprawdę wyśmienita!  W sam na szaro-bury i chłodny obraz za oknami :) Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem Składniki: 1 litr bulionu 60 g zielonej soczewicy(...)mrożonego (!) szpinaku w liściach łyżka oleju kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin, kolendra (mielona) Przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe i szybkie, dlatego nie będę się zbyt rozpisywać :) Drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tagliatelle ze szpiankiem i łososiem 162

theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 100g), - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet(...)łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu. 2. Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach