szparagi - 5593 przepisów (strona:298/373)

ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 326

upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Ostra na Słodko
Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe) 164

mojej kuchni w dalszym ciągu królują szparagi. Spieszę więc z kolejnym przepisem, tym razem będą to naleśniki. Zawsze bardzo je lubiłam, ale po ich zjedzeniu nie czułam się najlepiej podobnie jak moi chłopcy. Robiłam je więc sporadycznie, a odkąd przeszłam na dietę bezglutenową i bezlaktozową to jeszcze rzadziej. Podjęłam oczywiście próby robienia naleśników bezglutenowych z mąki gryczanej i mnie takie

Wiem co jem
Pomysły na czosnek niedźwiedzi 173

tutaj . Przekonaj się, że nie tylko szpinak świetnie barwi naleśniki na wiosenny zielony kolor. Czosnek nie tylko barwi, ale nadaje również lekko pikantnego smaku. Po przepis zapraszam tutaj . Białe szparagi podane z winegretem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego smakują wyjątkowo dobrze.  Czosnek niedźwiedzi bardzo podkręci smak szpinaku, a jajko sadzone przygotowane na zielonej kolderce szpinakowo-czosnkowej jest pyszne. Spaghetti przygotowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalendarz przetworów 289

najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze.  Maj to doskonały czas na robienie przetworów z:  rabarbaru;  szczawiu;  szparagów;  młodych pędów sosny;  mniszka lekarskiego;  kwiatów dzikiej róży.  Przetwory w czerwcu   Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć o dżemach, sokach i kompotach

Ukojenie Podniebienia
Szybkie ciasto na pizzę 190

Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.  Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe - ser żółty Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne? 190

słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie! JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNE JAJKA W KOSZULCE? 1 SPOSÓB: * Jaja

Ostra na Słodko
Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 137

Archiwistyki UMK. Podczas festiwalu Maciej Nowicki – szef kuchni i rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, zaprezentował nam królewskie śniadanie. Śniadanie składało się z: zielonych szparagów, jajek, bażanta, musu agrestowego z szafranem, kaszy gryczanej. Bogdan Gałązka szef kuchni Gothic Cafe z Malborka, przedstawił zwyczaje kulinarne na zamku w Malborku. Nie można pominąć, cieszącego się największą „oglądalnością”, pokazu

królestwo garów
Pizza z botwinką i serem feta 188

Wiosna to czas na nowalijki, szparagi i ...botwinkę. Ostatnio miałam ochotę na domową pizzę, dlatego też przygotowałam ją z liśćmi botwinki, pomidorami malinowymi i różnymi serami. Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką

Ugotować
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 187

konfrontację fantazji z rzeczywistością. Otwieramy, omijamy wstęp, bo wiadomo, że do niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego

GRUBY WAŁEK
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 205

serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze, że czytałam tylko w domu, bo rozmowy dwóch głównych

Weekendy w domu i ogrodzie
Truskawkowe trifle wg Aleex 165

będę Wam o tym opowiadać. Musiałam przetrwać te trudne tygodnie i przetrwałam. To tyle. Żałuję, że w tym czasie sporo kulinarnych inspiracji przeszło obok mnie. Przegapiłam nowalijki i szparagi, ledwo zdążyłam na truskawki i czereśnie. Ale wczoraj wreszcie poczułam, że znów mi się chce szukać nowych przepisów i gotować nowe dania. Znów sprawia mi radość moja kuchnia, cieszą zakupy

W mojej kuchni
Wiosenny numer Małopolskiego Apetytu! 160

zadomowiła, wszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu! Wiosenny Małopolski Apetyt jak zawsze jest pełny inspiracji. W tym numerze królują szparagi, rzodkiewka, zielone desery, kiełki i zielone listki. Ja jak zwykle przygotowałam recenzje nowości wydawniczych, a ponadto zdjęcia tytułowe do artykułu o rzodkiewce oraz zajęłam się składem. Zapraszam do lektury

Pora coś zjeść
przepisy z biblioteczki królestwa garów 152

cyklu  „z biblioteczki królestwa garów”, przedstawiam przepisy z książek kulinarnych z początku XIX wieku. Teraz tak modny, może trochę przemijający jarmuż, topinambur, pasternak, szparagi..., czy wschodząca gwiazda – brukselka, to warzywa znane w naszej kuchni od dawna. Nie ma książki z początku XX wieku bez przepisów na te warzywa. U mnie w domu powszedni goście na stole. W Polskiej kuchni

królestwo garów
Przepisy na Wielkanoc 324

Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny  Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii Udanych świąt Wielkanocy

Kuchnia Łukasza
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 161

oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Porcja inspiracji kulinarnych z mojego INSTAGRAMU   filet z piersi kurczaka w sosie musztardowym z grzybami i szparagami #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet #salad #spring #cuisinesaine #cuisine #instafood #instafollow #throwbackthursday #throwbackthursday #like4like #instagood #yummi Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared

MODA NA BIO