raczyć wieloma przepisami :) A teraz pragnę Was serdecznie zaprosić do lektury naszego drugiego numeru Chochli – czasopisma, które współtworzę :) W tym numerze znajdziecie m.in. przepisy na dania ze szparagów i truskawek. A co więcej? Zajrzyjcie do środka i przekonajcie się sami :) Z tego miejsca pragnę podziękować wszystkim moim kochanym Babeczkom - bez nich Chochla by nie powstała :) Dziewczyny - dziękuję
My simple kitchensłodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej
Zawsze głodna!tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera i czym prędzej je zapisać, żeby móc sięgnąć do tych myśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz się skończy np. truskawki, szparagi, śliwki, morele czy bób. To tylko nieliczne przykłady dobrodziejstw. W okresie wiosenno-letnim owoce i warzywa staraj się kupować na ryneczku - mamy większą pewność, że są świeże, można się dopytać
Bananowe Polenaciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę
IzaGotujeśniadania w ogrodzie * sezon na kawę w ogrodzie uważam za otwarty * obiad najlepszy - kapusta młoda - mniam! * kawusia w ogrodzie - z Nim :* * na obiad pyszne młode ziemniaczki i szparagi * tościk na śniadanko być musi Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martypiekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz do orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste ale jest ono dość miękkie i nie ryzykowałabym zabierania
Milion SmakówKiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki . Duszoną kapustę można
Smaczna Pyzazapowiada się barrrdzo! dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić
Symfonia Smakówczasie wyjąć je delikatnie i opłukać. Delikatnie obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej, smażyć krótko na maśle. Bułka powinna się zrumienić. Podałam ze smażonymi zielonymi szparagami. zastawa
królestwo garówDzisiaj obiad prosty, sezonowy, czyli makaron ze szparagami, polskim serem bursztyn i liśćmi botwinki. Użyłam makaronu orzo bo idealnie nadaje się do tej potrawy, świetnie imituje ryż dzięki czemu uzyskujemy potrawę podobną do risotto ale w całkiem innym smaku i konsystencji. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia) Składniki: 3 jaja ugotowane 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek octu 10 łyżek oleju 2 jaja 4 korniszony 1 łyżka kaparów 1 Pęczek szczypiorku ½ łyżki soli
Tradycyjna KuchniaMasło szałwiowe liście szałwii masło (najlepiej klarowane) Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć liście szałwii na patelnię. Smaż je chwilę i wyłóż. Gorącym masłem polej przygotowane danie, np. kopytka lub szparagi gotowane na parze . Uwagi: Pilnuj smażenia chipsów na maśle, by się nie spaliło na patelni. U mnie chwila, w czasie której sięgałam po aparat, sprawiła, że chipsy za mocno przypiekłam
Weekendy w domu i ogrodzieDomowa kiełbasa à la gołąbki to kolejny nasz pomysł jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez gotowanie. Gdy sos będzie już gesty, dodać zimne masło, rozpuścić mieszając. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. zastawa
królestwo garów