piękną i soczystą zieleń, która wybucha ze zdwojoną siłą wokół nas, ale także z kilku innych powodów. Po pierwsze maj obfituje w pyszne sezonowe warzywa; na targach pojawiają się szparagi i mój ulubiony rabarbar. Po drugie w maju mamy dwie rodzinne uroczystości, czyli urodziny męża i młodszej córki, a jeszcze 21 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia - a jak wiecie
Kulinarne przygody GatityWiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo
Smakowity Blog KulinarnyPolsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów. W zasadzie pasuje wszędzie tam, gdzie podalibyśmy sos holenderski a smak estragonu wzbogaci danie
Milion SmakówPONIEDZIAŁEK Sałatka z kurczakiem i awokado WTOREK Sałatka libańska z kaszą ŚRODA Sałatka z figą i kurczakiem CZWARTEK Sałatka z grillowanymi krewetkami PIĄTEK Sałatka z ryżem i szparagami! SOBOTA Sałatka z SEREM FETA ! NIEDZIELA Fit sałatka z łososiem
SMYKWKUCHNIrozsypały :) Piekłam je tak około 20 minut, aż się lekko skarmelizowały i zmieniły kolor a wtedy posypałam je świeżo mielonym pieprzem. Podałam je w towarzystwie steka i szparagów i karczochów. Były pyszne :) Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla
Kuchnia na wzgórzublasze lub w naczyniu do zapiekania. Kawałki kurczaka wyłożyć na plasterki cytryny. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut, w połowie pieczenia mięso obrócić. Podawać np. z gotowanymi szparagami i mizerią z ogórka i awokado. Mizeria z ogórka i awokado: 1 nieduży ogórek szklarniowy 2 nieduże awokado 2 – 3 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego 1/2 pęczka szczypiorku nierafinowana sól
Even Better Foodprzygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a składniki prawdopodobnie zawsze znajdują się w waszej lodówce. Ma doskonały smak i pasuje do wielu potraw. Bez obaw możecie serwować go np. ze szparagami, jajkami, rybami lub warzywami gotowanymi na parze. Co więcej, sos holenderski stanowi również potrawę wielu innych sosów: bearneńskiego, maltańskiego lub muślinowego. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Jestem pewna
Okolice Palnikapoprawić nadać jeszcze większego słodkiego aromatu. Po chwili dodajemy nasze kurczaki. Obtaczamy je w sosie. Gotowe! Naszego kurczaka możecie podawać na trzy sposoby: z ryżem; z groszkiem cukrowym; ze szparagami. Koszt: 18 zł (porcje dla dwóch osób) Przygotowanie: 30 minut Kurczak teriyaki Kurczak teriyaki Kurczak teriyaki Szukasz dobrej patelni do smażenia – sprawdź propozycje tutaj. Artykuł Kurczak teriyaki pochodzi
Kuchennyviral.plprawda? Jest ona polecana dla osób będących na diecie (jest małokaloryczna), a także tych, które chcą wzmocnić włosy i paznokcie. Jest naturalnym antybiotykiem oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Szparagi – sezon na nie trwa bardzo krótko dlatego staram się korzystać z niego jak pojawią się w sklepach już pierwsze pęczki. Są one prawdziwą skarbnicą witamin. Polecane kobietom w ciąży oraz
Kuchnia Bazyliibloga tak proste przepisy jak ten, ale jak ja przez 30 lat nie jadałem tak podanej botwinki to może dla kilku z Was również będzie to niespodzianka. Zaraz po szparagach botwinka jest chyba moją ulubioną wiosenną nowalijką. Najpierw chciałem pokazać Wam przepis na zupę botwinkową, którą uwielbiam, ale to jest tak popularne, że zmieniłem zdanie. Dziś przedstawię Wam prosty
PaleoLifeniebanalnie. Mój hit to wołowina, pierogi i oczywiście deser, czyli gotowana pszenica z musem rabarbarowym i karmelem. Kolejne spotkanie już w maju, a jego temat to: " Ryby, raki i szparagi". Tym razem niestety nie będę mogła uczestniczyć. Ale w czerwcu pojawię się na pewno i znów opowiem Wam smaczne historie
kolorowotorcikowomoje uzależnienie od blogowania, gotowania i robienia zdjęć.. chociaż nie, edit. Gotowanie było w międzyczasie ale niewidzialna siła pochłonęła wykonane fotografie i o tamtych przepisach na ramen, zielone szparagi i ciasto ze szpinakiem możecie przez chwilę pomarzyć. A były genialne. Ale to zupełnie nie szkodzi, moja miłość do gotowania nie pozwoli Wam czekać zbyt długo i z pewnością niebawem
Mango Papajamalin. Niejednokrotnie pisałem, że paleo powinno być nie tylko zdrowe, ale lokalne i sezonowe. Czyli idealnie, aby wykorzystać kwitnący za oknem bez. Wcześniej przygotowywałem już sałatkę ze szparagami i bzem (jakby ktoś się jeszcze nie zorientował, to tak kwiaty bzu są jadalne! ). A teraz nadszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z kwiatów bzu oraz malin oczywiście bez glutenu, cukru
PaleoLifeKoniec miesiąca kończę śniadaniem ze szparagami i ciastem rabarbarowym. Kwiecień nie rozpieszczał, ale przygotowałam dla Was kolejne zestawienie ciekawych linków, które Was zainspirują. W sumie najlepsza pora na obranie kierunku na urlop i szukanie tanich lotów. Jak co roku chciałabym wybrać się w inne miejsce i poznać nowe miasto, jednak po przeglądzie ostatnich zdjęć z […] Artykuł Co mnie inspiruje
Pink Envelopedoceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane
Kulinarne przygody Gatity