klimat steampunku. Ach i ten widok na Pszczynę. Szefem kuchni jest tu Szymon Bracik, który umiejętnie łączy smak z nowoczesną techniką kulinarną, co nie zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna(...)ruchu samochodowego uliczce, tuż przy rynku. Co znajdziemy w Punkcie „G”? prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik/ botwina/ ogórek/ fenkuł/ granita kaczka/ fasolka/ groszek/ szparagi/ demi/ pancetta/ puree kalafiorowe sandacz/ risotto/ groszek zielony jogurt/ sorbet/ beza
królestwo garówcodzienne też. Czasem mam ochotę na coś tak banalnie prostego, na takie tradycyjne połączenia, na coś nieprzekombinowanego. Tak jak tym razem. Pojawiła się grillowana w tymianku cytrynowym pierś, jest szparag i młody ziemniak z koprem. Jest sadzone jajko i grillowany pomidor i jest w cydrze duszony szpinak. Proste to i smaczne. I jeśli lubicie takie banalne posiłki, takie proste(...)cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku czosnek szklanka cydru sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek jajka - 2 sztuki pomidory szparagi olej i masło klarowane do smażenia Ziemniaki gotuję 10 minut w skórce, następnie kroję wzdłuż na pół, polewam oliwą z oliwek, smaruję przekrojonym na pół ząbkiem czosnku po wierzchu
Mango Papajarównym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza(...)dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki : • 1 garść szpinaku • 60 g truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków mięty • świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy(...)pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem
KUCHNIA POLSKAwarto spędzić trochę czasu przy garach, nawet w 30 stopniowy upale dla takiego obiadu <3 Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 ozorek cielęcy 6 ziemniaków pęczek białych szparagów 2 łyżki domowego dżemu figowego 1 łyżka musztardy Dijon kefir natka pietruszki liść laurowy lubczk jałowiec pieprz sól Wykonanie: Ozorek myjemy starannie i gotujemy, aż będzie prawie miękki (około(...)dodajemy dżem figowy i musztardę, redukujemy sos. Zdejmujemy ozorki z ognia, dodajemy 1-2 łyżki kefiru, dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie obieramy szparagi i gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z qunioą i odrobiną kefiru (dodajemy stopniowo, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada). Na talerze
Quinoa Raz!Czerwiec to początek lata, jeszcze na początku tego miesiąca będziemy mogli korzystać ze szparagów, aby w drugim tygodniu pożegnać się z nimi na dobre, dlatego warto skorzystać i jeszcze na początku czerwca przygotować chociaż jeden posiłek ze szparagami. Czerwiec to nic innego, jak truskawki! Truskawki opanują naszą kuchnie, będziemy je jeść do znudzenia od śniadania, przez obiad i kolację(...)RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 17. PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 18. PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 19. JAGODZIANKI Z SEREM I JAGODAMI
SMYKWKUCHNIBezmięsne wiosenne danie o kremowej konsystencji podobne do risotto , kokosowe nuty doskonale komponują się z delikatnymi warzywami jakimi są szparagi i cukinia, ten pilaw jest pyszny sam w sobie i doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej potrawy. To jedno z dań które w sezonie szparagowym najczęściej pojawia się w mojej kuchni, w wersji dla mięsożerców wystarczy dodać podsmażonego(...)patelni fileta z kurczaka lub indyka. Składniki na 2-3 porcje: 1 czubata szklanka ryżu basmati 2 szklanki bulionu warzywnego ¾ szklanki mleka kokosowego 1 pęczek świeżych zielonych szparagów ½ szklanki zielonego groszku 1 cukinia 2 cebule 1 ząbek czosnku Kawałek pora 3 łyżki oliwy Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie dania: Groszek(ja miałam
Wanilia i KardamonSzparagi zielone z grilla wychodzą chrupiące i super smaczne. To jeden z przepisów, który szykuje i robi się błyskawicznie. Szparagi z grilla z szynką parmeńską nie tylko wyglądają cudnie, ale i tak smakują. Bardzo lubię zielone szparagi... Mam więc z nimi sporo ciekawych przepisów. Jeśli jednak zabieramy się za grillowanie, to tym razem polecę jakiś przepis na danie
AniaGotuje.plsmaczna. 1 porcja: 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 łyżeczki oleju rzepakowego dodatkowo: 2-3 duże pieczarki kilka szparagów łyżeczka masła klarowanego łyżeczka soku z cytryny sól czerwony pieprz jajko w koszulce: jajko szczypta soli poł łyżeczki octu jabłkowego Patelnie, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy(...)niej olej. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. W tym czasie, szparagi gotujemy na parze. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle klarowanym. Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy ją i dodajemy ocet. Mieszamy
Mienta blogSKŁADNIKI: 500g białych szparagów 1-2 łyżki śmietany 18% sól pieprz groszek ptysiowy Firmy Brześć cukier około pół łyżeczki oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Szparagi obrać, odciąć twarde końce, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki. 2. Zalać wodą lub bulionem, i gotować do miękkości, górne części wyciągnąć z wody i pozostawić do dekoracji. 3. Pozostałe szparagi gdy będą miękkie zdjąć
Dziś Ja gotujebyło więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku, który(...)jest prosty do zrobienia, a danie wygląda pięknie i jest bardzo smaczne. Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku
Niedzielny kucharzchętnie przygotowujecie ten włoski chleb. Dzisiaj specjalnie dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków kolejna odsłona, tym razem z cukinią, czarnymi oliwkami, fetą i parmezanem! Znalazły się i łodygi szparagów. To moja ulubiona ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne oliwki! Smakuje wyśmienicie,najlepiej oczywiście zaraz po wyjęciu z piekarnika! Focaccia z cukinią(...)wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy dodatki: 1 cukinia 350 g czarnych oliwek 1 kostka sera feta 1/2 szklanki startego grana padano/parmezanu kilka łodyg szparagów przyprawa suszone pomidory w młynku Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie
Moja smaczna kuchniadobrości wiosennych dookoła ;) No to jest, takie miałam śniadanko ostatnio, dzień wcześniej wieczorkiem zrobiłam pesto i rano jak znalazł. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy kilka zielonych szparagów pół puszki białej fasoli 5 rzodkiewek 1/4 smaczliwki kilka liści sałaty lodowej mały pęczek czosnku niedźwiedziego garść rukoli garść natki pietruszki liście z 1 pęczka rzodkiewki 1/4 szklanki tartego parmezanu(...)natka pietruszki, liście rzodkiewki, parmezan, słonecznik, oliwę, sok z cytryny, trochę roli i pieprzu - umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na pesto, do takiej konsystencji, jaka Wam najbardziej odpowiada. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i przesmażamy je chwilę na klarowanym maśle, delikatnie solimy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki do półmisków, dodajemy fasolę, plasterki rzodkiewek i smaczliwki, quinoę, szparagi i na samym
Quinoa Raz!Takie szparagi lubimy najbardziej. oczywiście mogą być w samym cieście lub w samym boczku. Każda wersja jest pyszna. Ze szparagów można przyrządzić również inne potrawy, na przykład zupy krem czy tarty. Pełna dowolność pod warunkiem, że lubimy szparagi. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikolację, na pewno zachwyci domowników. Bezglutenowe ciasto zrobione jest na mazie mąki quinoa, mąki z amarantusa i skrobi ziemniaczanej połączonych z olejem kokosowym. Tarta wypełniona jest wiosenną botwinką i szparagami oraz twarogiem bez laktozy z firmy Mlekowita. Składniki: 40 gram mąki quinoa 40 gram skrobi ziemniaczanej 20 gram mąki z amarantusa 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kurkumy(...)gram oleju kokosowego pół opakowania twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita kilka zielonych szparagów mały pęczek botwinki szczypiorek oliwa z oliwek pieprz sól siano Wykonanie: Mąki, skrobię, len i kurkumę mieszamy przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy z olejem kokosowym na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Twaróg rozdrabniamy, wkładamy do miseczki, umieszczamy
Quinoa Raz!