Bardzo prosta i smaczna tarta z zielonymi szparagami w roli głównej z dodatkiem podhalańskich oscypków. Piękne i pyszne połączenie. Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI : NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem(...)formę do zapiekania. NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy w kostkę (1x1cm), podsmażamy w rondelku wraz z posiekaną cebulką i czosnkiem, około 4-5 minut. W misce
SMYKWKUCHNIUwielbiam ten czas, gdy powolutku na straganach pojawiają się wszelkie dobrodziejstwa natury. Powolutku, powolutku, tak aby pod koniec lipca wybuchły całą swoją obfitością. Składniki: zielone szparagi szynka parmeńska ser żółty świeża bazylia trochę oliwy Naczynie żarodporne natłuszczamy cienką warstwą oliwy. Umyte szparagi z odciętymi drewnianymi końcówkami, zawijamy w szynkę parmeńską (ja brałam jednego szparaga i jeden kawałek szynki, ale jeśli(...)ktoś woli smak bardziej szparagowy można zawinąć więcej :)). Szparagi układamy w naczyniu żarodpornym, polewamy śmietanką (nie jest to opcja obowiązkowa), posypujemy żółtym serem i kładziemy świeże liście bazylii. Zapiekamy (tak długo aż szparagi staną się miękkie - odpowiednie to jedzenia). Bardzo proste - smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiUwielbiam szparagi! Mogę je jeść pod każdą postacią. Jednak ostatnio podjęłam wyzwanie i postanowiłam przygotować je w innej postaci niż tradycyjnie "z wody" ewentualnie z dodatkiem bułeczki z rozpuszczonym masłem. Stanęło na makron ze szpinakiem. Przejrzałam trylion przepisów w internecie, połączyłam je wszystkie i wyszło coś cudownego!!! Co ciekawe w internecie kilkakrotnie powtarzało się twierdzenie "do szparagów idealnie pasuje(...)kozi", nie miałam o tym pojęcia ale już teraz mogę potwierdzić. Do szparagów idealnie pasuje ser kozi. :) Niestety jedliśmy już bardzo późno więc zdjęcia wyszły jak wyszły (ach ten brak światła) ale zaufajcie mi, coś cudownego. :) Składniki: 6 gniazdek tagliatelle 150-200 ml śmietanki 30% 100g sera koziego do smarowania pęczek zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 2 garści nerkowców
Brzuszki ŁakomczuszkiSzparagi uwielbiam i powtarzam to za każdym razem. I ubolewam nad tym, że sezon na nie powoli dobiega końca... Jednak pragnę Wam przedstawić ciekawy sposób na to, jak można podać takie szparagi na obiad. Wyszło pyszne! Składniki: dwie piersi z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej 15-20 szparagów sól pieprz dwie łyżki musztardy dijon dwie łyżki śmietany 12% dwie(...)łyżki miodu Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę, śmietanę i miód mieszamy razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Piersi z kurczaka smarujemy odrobiną sosu z musztardy i miodu, układamy na niej po 4-5 szparagów i zawijamy
Mango Papajakocham szparagi! Mogłabym je jeść każdego dnia. Siła tkwi w ich prostocie.. Składniki (na dwie porcje, rzecz jasna!): 10-12 łodyg szparagów jedna cebula dymka wraz ze szczypiorem 5 jaj oliwa z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Odcedzamy, kroimy na 3 części(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną drobno dymkę (bez szczypioru), smażymy chwilę i dodajemy szparagi, doprawiamy solą. Jaja wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy jaja na patelnię do szparagów, mieszamy i smażymy tak długo aż uzyskamy odpowiednio dla nas ściętą jajecznicę. Smacznego
Mango PapajaChyba powtarzam to setny raz, że kocham szparagi! W każdej chyba odsłonie smakują niesamowicie. Tym razem z szynką parmeńską, kozim serem i jajem na twardo. Z tymiankiem. Idealna wersja na śniadanie. Składniki: 20- 24 łodygi szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej) 50 gram sera koziego pokrojonego w słupki (10-15 słupków) 3 jaja ugotowane na półmiękko/twardo sól pieprz świeży tymianek masło do wysmarowania formy Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w nieosolonej wodzie przez 4-6 minut. Po tym czasie szparagi odcedzamy, przelewamy chłodną wodą. Na każdym plasterku szynki układamy po 5-6 szparagów, 2-3 słupki sera koziego i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem
Mango PapajaOkazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek(...)centymetrów chilli łyżeczka octu balsamicznego z Modeny łyżeczka sosu worcestershire 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz WYKONANIE Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi mają być ugotowane co najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż za miękkie. W dużej
OstryKęsOstatnio bardzo lubię żółty. Dlatego mój krem z białych szparagów ma właśnie taki kolor (dzięki kurkumie), który przełamuje soczysta zieleń z pesto powstałego z mojego ogródkowego oregano. Pełnia wiosny na talerzu. Szybciutko wszystko dla Was spisuję, bo ta pyszna aksamitna zupa nie zasługuje na to by pójść w niepamięć. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Zupa krem: pęczek białych szparagów (wybrałam(...)obieramy przy pomocy łyżeczki i kroimy w plastry. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystko smażymy w garnku na oleju rzepakowym i maśle. Posypujemy solą, kurkumą, zmielonymi ziarnami kolendry. Dalej smażymy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki (odkładamy) i obieramy. Kroimy w ok. 3 cm kawałki i dorzucamy do garnka. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy mlekiem krowim. Gotujemy kilka minut. Dodajemy
OstryKęsDzisiejszy przepis nadal w kategorii szybkie i smaczne obiady. Okazuje się, że szparagi i pełnoziarnisty makaron to całkiem zgrany duet a dodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :) Składniki na 2 porcje: 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki") pęczek zielonych szparagów dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera oliwa(...)oliwek kolorowy pieprz w młynku sól łyżeczka cukru do gotowania szparagów Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut). Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków. Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części. Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne ! Polecam risotto z kurczakiem i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych(...)wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ). Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie. Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie. Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić
kolorowotorcikowoByła zupa z białymi szparagami , obiecałam, że będą i zielone. I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany(...)Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut. Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Gotować około 5 minut. Cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie paseczki. Zmiksować śmietanę z jajami oraz mąką. Doprawić solą i przyprawami. Na podpieczony
kolorowotorcikowoDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów - 3 łyżki(...)kwaśnej śmietany - sól - pieprz Wykonanie: 1. Wywar postawić na ogniu, cebulę obrać i grubo pokroić, wrzucić do wywaru razem z groszkiem i doprowadzić do wrzenia. 2. Szparagi opłukać, odciąć końcówki, a resztę grubo pokroić i wrzucić do garnka z wywarem i groszkiem. 3. Wywar doprawić solą i pieprzem do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut
Pasja SmakuProsta i szybka przekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność ilości proponowanej w przepisie. Składniki: 4 zielone szparagi 4 plastry wędzonego boczku oliwa sól, pieprz Wykonanie: Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki, umyć i osuszyć. Każdego szparaga owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania(...)Szparagi polać odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku w 180 st.C przez 15 minut
Pasja SmakuSezon szparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego Wykonanie: Makaron(...)ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić
Pasja SmakuJest maj, więc są i szparagi. Także na moim stole i w mojej lodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem(...)pracy. Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego) 1 l bulionu warzywnego 6-7 zielonych szparagów 6 łyżek masła 1 średnia cebula 10 dag żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku z wrzącą wodą. Ostudzić i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Główki szparagów pozostawić w całości. Na patelni roztopić
Pasja Smaku