lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy. Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego 2-3 kabanosy 4 szparagi opakowanie serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego przyprawy: chilli(...)pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na 8 kwadratów (mogą też być mniejsze, wtedy wyjdzie więcej porcji). Szparagi ugotować na parze, każdy podzielić na 3-4 kawałki, podobnie pokroić kabanosy. Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy i szparagi. Tartaletki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić
Pasja Smakuprzystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów(...)zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan do posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość
Przysmaki Karolkisklepie zrobił się sezon na szparagami. Chyba cerpiałabym :) gdybym tego nie wykorzystała. W ten sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na obiad. Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy - Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule(...)pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki 200 ml śmietany oliwa do smazenia 3-4 łyżki 2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego Sól, pieprz, papryka Wkonanie: Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć
Smaki Edytywzorzystych fartuchach wypełza na pole. Sine jeszcze niebo z wolna się rozjaśnia, słońce zaczyna kolejny raz swoją mozolną, dzienną wędrówkę. A kobiety schylone, z koszykami przy boku, zbierają szparagi. Co prawda, sezon na szparagi ma się już ku końcowi, ale jak to zwykle ja, spóźniona nadrabiam częściowo braki. Nie mogłam dostać u siebie cienkich, młodziutkich szparagów, ale miałam wielką ochotę(...)znalazłam i postanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam
W kuchni Karmel-itkichyba moje ostatnie szparagi w tym roku. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Chociaż w Stanach jest ich ciągle dużo, tylko że wyglądają jakoś inaczej niż te nasze. Ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :) Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej(...)roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false false CS JA X-NONE
Zgrabne GotowanieZebrałam wszystkie swoje dania ze szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone. Szparagi to delikatne(...)zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą... Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich na zawsze ? Może powstaną jakieś inne pyszności szparagowe i zechcecie podzielić się ze mną przepisem na nie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawszyscy wiedzą, że zielone szparagi można jeść na surowo ? Nie próbowałam białych w takiej postaci, ale zielone są świetne ! Chrupiące, słodkawe i soczyste - sałatka z cienko pokrojonych pędów to doskonały pomysł. Koniecznie musicie spróbować ! Jajko w koszulce czyli jajko poszetowe to klasyka - świetnie nadaje się do podania z sałatkami bo po przekrojeniu żółtko miesza się z pozostałymi składnikami dania tworząc(...)pyszny sos. Koniecznie zobacz przepis na Omlet ze szparagami i Szparagi z jajem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakwaśnego smaku. Osoby preferujące sałatkę ziemniaczaną z majonezem mogą zrobić go samodzielnie. Podczas wyboru kolejnych składników warto kierować się porą roku. Z początkiem wiosny możemy sięgnąć po coraz popularniejsze szparagi. W tym czasie dostępne są także młode ziemniaki. Sałatka ziemniaczana ze szparagami to świetne połączenie. Typowo wiosenne warzywa to także rzodkiewka, szczypiorek czy koperek. Są one szczególnie chętnie używane(...)warzyw dodaje się wówczas gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego. Może się w niej także znaleźć podsmażony boczek. Osoby z dużą fantazją mogą łączyć ziemniaki z dowolnymi produktami. Wspomniane wyżej szparagi z ziemniakami będą doskonale komponowały się z truskawkami. Późną jesienią możemy sięgnąć po inne owoce. Sałatka ziemniaczana ze śliwkami może zaskoczyć wiele osób. Smakuje jednak rewelacyjnie. A może ziemniaki, melon
Ugotowane pozamiatanePilicy ! Do tego idealnie wpiszę się sałatka z mnóstwem warzyw! Składniki: Steki 200 g ligawy wołowej sól, pieprz 10 ml oleju rzepakowego do smażenia Sałatka 200 g zielonych szparagów 100 g pomidorków 150 g papryki zielonej 100 g rzodkiewki 50 g rukoli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona, czosnek granulowany, koperek suszony 10 ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Steki(...)steki o grubości ok. 1 cm. Mięso osuszyć, z obu stron doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut. Sałatka Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć zdrewniałe końce od szparagów. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Między czasie pomidorki pokroić na połówki, paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki. Po ugotowaniu szparagi odcedzić
Truskawkowa Fiestamusicie się ograniczać. Ja w sumie też nie muszę. Przypomniał mi się właśnie przepis na omlet, który zrobiłam jakoś rok temu na wiosnę. Był wtedy sezon na zielone szparagi. Wiecie z czym wylądowały na patelni? Z gorgonzolą. To było pyszne. O, szparagi My też będzie mógł jeść, kiedy będzie na nie sezon (zaraz sobie zapiszę pomysł na śniadanie dla niego(...)momentu aż wszystko się zetnie. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i liśćmi bazylii. Ja oczywiście dodałam jeszcze na koniec sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Podobne przepisy: Omlet z gorgonzolą i szparagami Omlet ze szpinakiem i serem taleggio Frittata z białą kiełbasą i rukolą Omlet caprese Artykuł Omlet ze szpinakiem i mozzarellą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMagda W sezonie na szparagi nie mogłabym sobie wyobrazić lepszego dodatku na pizzy niż właśnie one. Uwierzcie mi, smak jest niesamowity, świeży, lekki, wiosenny. Do nich świetnie pasuje delikatny szalotkowo-winny biały sos oraz mozzarella bufala – jej rozprywający się, kremowy środek to jest to co uwielbiam. Do tego ciasto do pizzy, cieniutkie, wypieczone – w końcu doprowadziłam przygotowanie ciasta(...)pizzę: 2 cebulki szalotki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200ml tłustego mleka 100ml białego wytrwanego wina sól i świeżo mielony pieprz do smaku Dodatki na pizze: pęczek zielonych szparagów – najlepiej takich grubszych 2 kulki sera mozzarella bufala łyżeczka suszonego oregano Zaczynamy od przygotowania ciasta i jeśli macie na to czas, najlepiej jest go przygotować dzień wcześniej. Przygotowujemy
Smaczna Stronadodatku mąki. Przepis na zupę szparagową z serem feta Składniki: Około 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego, 4-5 większych ziemniaków, 2 cebule, 1 pęczek zielonych szparagów, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 200 gramów sera feta , pęczek koperku, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić zupę szparagową z serem feta? W garnku rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i trochę(...)kostkę, smaż do lekkiego zrumienienia. Wlej wywar, gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj pozostałe ziemniaki, gotuj 7 minut, dodaj pokrojone w szparagi (wcześniej odłam i wyrzuć łykowatą końcówkę), gotuj kolejne 3 minuty, wlej śmietankę, dodaj połowę pokruszonego sera feta, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wyłącz ogień. Już na talerzach zupę
Kulinarna Polskaktórych znajdziesz sezonowe warzywa! Te 20 przepisów pozwoli Ci delektować się wyjątkowymi smakami tego miesiąca. Poniżej znajdziesz przepisy na: młode ziemniaczki kalafiora brokuła fasolkę szparagową cukinię młodą kapustę ogórki szparagi Lato to czas, kiedy ogródki warzywne są pełne soczystych pomidorów, chrupiącej sałaty, kolorowych papryk i innych pysznych warzyw. To prawdziwe bogactwo smaków, które możemy wykorzystać w naszych kulinarnych eksperymentach. Długie(...)rzodkiewką i surowym brokułem Surówka z rzodkiewką i surowym brokułem to przepis na świeżą i bardzo prostą surówkę do obiadu. Świetnie sprawdzi się również… ZOBACZ PRZEPIS Kiszone szparagi w słodkiej zalewie Kiszone szparagi świetnie pasują do sałatek (na przykład tej – link), sosów i wielu innych dań. Dzięki delikatnie słodkiej zalewie… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy sos porowy
Via Gustopostaci oliwek i pomidorków dodają charakteru całemu daniu.Smacznego :) Składniki: -garść włoskiego makaronu spaghetti bez glutenu -filet z kurczaka -sól -pieprz -papryka słodka i ostra -kilka zielonych szparag -6 oliwek czarnych -kilka pomidorków koktajlowych -oliwa Sos: -100 g cukinii -pól główki cebuli -2 ząbki czosnku -łyżka tartego parmezanu -oliwa Makaron ugotować zgodnie(...)opisem na opakowaniu. Filet pokroić na kawałki (paski lub większą kostkę ) oprószyć solą, pieprzem i paprykami, usmażyć na oliwie. Oczyszczone szparagi krótko obsmażyć na oliwie. Mają pozostać chrupiące. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, zeszklić na oliwie, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę razem podsmażać do miękkości cukinii. Dodać chochlę wody z gotowania makaronu, garść koperku
Kulinarne przemysleniaszybkość wykonania ma znaczenie, przeczytajcie przepis na ten pyszny makaron orzo, z masą zielonych warzyw i soczystym, upieczonym w punkt łososiem. Z zielonych warzyw użyłam cukinie, groszek oraz sezonowe szparagi, ale jak kończy się na nie sezon, dodaje zamiast nich baby szpinak, na tym etapie gdy dosypuje groszek i też jest przepyszne. Składniki (na 3 duże porcje): 3 filety(...)łososia, oczyszczone z łusek i ości duża szklanka makaronu orzo (330ml) 1 mała cukinia szklanka mrożonego groszku pęczek szparagów 1 duży ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 3 łyżki siekanych świeżych ziół – użyłam bazylii, oregano i pietruszki 1 cytryna 1/4 szklanki oliwy 2 szklanki gorącego bulionu – użyłam warzywnego, bio Nastawiamy piekarnik na 200°. Do dużego naczynia
Smaczna Strona