Smaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy. Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej 1 żółta papryka 10 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej(...)sól, pieprz Jedną szklankę komosy gotuję w dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno
Mango Papajasię śpieszyć ;) Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania: ok 3 h 1,5 schabu bez kości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula ok 150 ml oleju(...)obsmażony schab, pieczemy ok 2-3 h aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosiła 69 stopni 4. Warzywa - ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 15 min, marchew ok 10 min, szparagów nie obieramy, odłamujemy jedynie zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), podgotowane lekko warzyw i surowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i miodem, doprawiamy solą i pieprzem
Słodki KompromisAksamitny KREM ZE SZPARAGÓW powinien zawitać w Waszej kuchni jeszcze... Artykuł Krem ze szparagów pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEśniadanie, uwielbiam na kolację i kocham jeść sałatki na obiad. Właściwie dobrych sałatek mi nigdy dość, szczególnie latem. W sałatce, jak zdążyliście zauważyć, niezbędnym dodatkiem wiosną są mi szparagi i jajko w koszulce. Reszta to już inwencja twórcza i zawartość lodówki. Warzywa upolowane w warzywniku mamy i babci smakują niesamowicie w takich sałatkach. Dziękuję Wam kochane. Szpinak prosto z grządek(...)garść świeżego, młodego szpinaku kilka listków botwiny 2-3 rzodkiewki garść orzechów laskowych 1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta 5-6 główek szparag zielonych kilka plastrów ogórka zielonego cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję
Mango Papajapodobnie do zielonej, ale gotuje się znacznie krócej (chyba że ja akurat trafiłam na dobre ziarno). Składniki (na 3-4 porcje): 150 ml czarnej soczewicy pierś kurczaka (pojedyncza) pęczek szparagów łyżeczka mielonego kminku łyżeczka czosnku niedźwiedziego płaska łyżeczka ostrej papryki dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz świeża bazylia łyżka oleju do smażenia Soczewicę opłukać i ugotować w 300 ml wody(...)Miękkie części szparagów ugotować na parze nad gotowaną soczewicą. Pierś kurczaka pokroić na kawałki. Obsypać przyprawami (sól, papryka ostra, kminek, czosnek niedźwiedzi, ewentualnie pieprz) i usmażyć na rozgrzanym oleju. Do kurczaka dodać ugotowaną soczewicę, szparagi pokrojone na kawałki i koncentrat pomidorowy i ewentualnie odrobinę wody. Całość podgrzać i wymieszać, by smaki się połączyły. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące
Weekendy w domu i ogrodzieWiosenną porą kiedy jest sezon na szparagi możemy przygotować taką smaczną i lekką sałatkę. Możemy ją przygotować na kolację lub do pracy, polecam. Składniki: 50 gram rukoli 200 gram zielonych szparagów 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 małe pomidory 1 mała cebula Olej lniany Przyprawa do sałatek Cykoria Sól Sposób przygotowania: Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka
Bajeczna Kuchniagotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić tartę(...)blachę do pieczenia i piec przez 12-15 minut aż będzie rumiane i upieczone. W międzyczasie rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło z oliwą. Czosnek rozgnieść i drobno posiekać, szparagi i dymkę pokroić na mniejsze kawałki równej długości. Warzywa (czosnek, dymkę i szparagi) przesmażyć aż będą al dente - miękkie, ale wciąż jędrne i chrupiące. Warzywa trzeba mieszać lub podrzucać
Codzienne GotowanieSkładniki: 250 g amarantusa 1 pęczek szparagów 250 g fileta z dorsza 1 średni por 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz przyprawa do ryb Przygotowanie: Pora posiekać, szparagi umyć, pokroić … Czytaj dalej Amarantus z dorszem i szparagami
czarrna od kuchniszparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję
Pichceniomaniazabrałam się za rogaliki drożdżowe (przepis niebawem) i zeszło sporo czasu, a dania z makaronem robi się szybko, więc dla mnie super. Tym razem kurczak, miałam w lodówce kilka szparag i pomidorków, znalazłam też oliwki i powstało takie oto danie. Sos śmietanowy do tego z dodatkiem kurkumy na zdrowie i gotowe :-). Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: makaron u mnie(...)kokardki 2 filety z kurczaka szparagi zielone (8 sztuk) kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne świeża kolendra 2 ząbki czosnku kurkuma pieprz sól 1/3 szklanki śmietanki 30% olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy umyte i pokrojone szparagi (pamiętajmy odkrojeniu twardej końcówki) i drobno pokrojony czosnek. Smażymy. 2. Kurczaka kroimy w drobną
kruche babeczkiSKŁADNIKI 500 ml bulionu warzywnego 400 g zielonych szparagów 200 g groszku 100 g szynki parmeńskiej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 ml di brodo vegetale 400 g di asparagi verdi 200 g di piselli 100 g di prosciutto crudo 2 gambe di sedano(...)cipolla prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi kroimy w kostkę. Świeży groszek możemy zastąpić mrożonym. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek, doprawiamy sol ą i pieprzem
La grande e la piccola cuocabądź kolacja! Gwarantuje niezapomniany smak! 3 porcje 40 minut pesto z bazylii jak w tym przepisie: TUTAJ 150 g makaronu (u mnie wstążki, ale mogą być np. świderki) 10 szparagów 50 g sera feta dwie garści świeżych liści szpinaku 10 pomidorków koktajlowych Makaron ugotować al dente. Przestudzić i pomieszać z pesto Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, przekroić na 4 części(...)grillować około 6 minut ( ja użyłam patelni do grilla) Makaron wsypać do miski, dodać umyty szpinak, szparagi, pokrojone na pół pomidorki i pokruszyć fetę. 3 kroki do pełni zdrowia
Ania i Marcin gotująSKŁADNIKI 320 g makaronu np. fusilli 200 g ricotty 200 g zielonych szparagów 100 g wędzonego łososia 30 g pistacji 1 cytryna koperek oliwa extravergine s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di fusilli 200 g di ricotta 200 g di asparagi verdi 100 g di salmone affumicato 30 g di pistacchi 1 limone aneto olio extravergine sale, pepe(...)PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania makaronu. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Orzeszki pistacjowe dość grubo siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. **** Cuocete la pasta in abbondante acqua salata. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti. Tritate grossolanamente i pistacchi. Tagliate il salmone a pezzettini
La grande e la piccola cuocaPotrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 3 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki roztopionego masła oliwa z oliwek garść posiekanej pietruszki sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na pół, następnie robimy 3 nacięcia o głębokości ok. 0,5 - 1 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy czosnkiem i polewamy(...)części, układamy na kurczaku, oprószamy solą, pieprzem i resztą pietruszki. Całość polewamy nie dużą ilością oliwy z oliwek. Pieczemy przez ok. 20 min. W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i obieramy do połowy długości jeżeli posiadamy grube okazy. Szparagi posmarować resztą masła i ułożyć po 20 min na kurczaka i piec jeszcze
Kolejny blog o gotowaniuDawno nie było, naszło moich panów na risotto więc zrobiłam. Dodałam szparagi i zrobiłam chipsy z boczku (zapiekłam w piekarniku), trochę białego wytrawnego wina, czosnek, cebula, kurkuma, starta mozzarella i wyszedł pyszny obiad :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). W Rzeszowie w końcu słoneczko, a u Was?? Składniki na 3 porcje: 300 g ryżu do risotto Arborio pęczek szparagów 10 plasterków(...)Prażymy około 2 - 3 minuty i dolewamy wino. Mieszamy, zostawiamy na kilka minut, mieszając, wino nam musi wyparować. Następnie wlewamy pierwszą partię bulionu (ja podzieliłam na 4). 2. Szparagi myjemy, kroimy, dorzucamy na patelnię. Mieszamy. Musimy pamiętać, że po dolaniu bulionu całość musimy dość często mieszać i sprawdzać, jak ryż wsiąknie nam bulion to dolewać. Tak robimy do wykorzystania
kruche babeczki