Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla was pomysł na bardzo prosty, lekki i smaczny obiad. Do tego oczywiście robi się go błyskawicznie. Sos polecam zrobić z użyciem świeżych pomidorów, najlepiej malinowych, wtedy danie będzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego(...)świeżych pomidorów 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej papryki bazylia, oregano sól, pieprz 150 g ulubionego makaronu pęczek szparagów parmezan lub inny ser Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki. Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem
Healthy food explorerpyszne i szybkie danie przygotujecie bez problemu aby potem cieszyć się smakiem szparagów w sosie pomidorowym. Użyłam tutaj passaty pomidorowej z czosnkiem, użyjcie jaką macie czy lubicie. Szparagi zielone, dla mnie najlepsze, można jednak użyć białych, trzeba wcześniej je obrać. Makaron ze szparagami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 3 jajka 5 łyżek mleka czubata łyżka mąki łyżka posiekanego szczypiorku 5 szparag 3 suszone pomidory sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego lub oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Jajka miksujemy razem z mlekiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki a suszone pomidory w drobne paseczki. Na patelni podgrzewamy masło lub olej(...)Wlewamy jajka. Wrzucamy szparagi i suszone pomidory. Metalową patelnię wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut do momentu aż omlet będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmujemy patelnię z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut
Życie zaczyna się w kuchniKolejna, po marchewkowej, wiosenna tarta. Pełna szparagów, koperku, szpinaku. Cudownie zielona. Pyszna. Tarta sprawdzi się jako obiad z dodatkiem sałaty, albo lekka kolacja. Myślę, że 1 foremka tarty to porcja dla maksymalnie 4 osób. Zjada się ją w kilka chwil. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: około godziny Składniki: Ciasto: smalec – 80g mąka pszenna – 200g jajko(...)sztuka kilka łyżek mleka sól, pieprz Nadzienie: szparagi – 200g szpinak świeży – 100g cebula – 1 duża sztuka koperek – 1 pęczek śmietana 30% – 150ml jajko – 2 sztuki ser kozi – 50g, miękki sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta – do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj
wiecejwarzyw.plziemniaki sałatkowe, 1/2 pęczka szparagów zielonych, 1/2 papryki czerwonej, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz świeżo mielony, cukier, ostra papryczka, garść migdałów w słupkach, Ziemniaki umyć i ugotować. Szczypiorek posiekać. Czosnek rozgnieść. Szczypiorek, czosnek, olej (5 – 6 łyżek) wymieszać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w niezbyt grube plastry. Sos wlać do ziemniaków, oprószyć solą(...)pieprzem. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w ukośne plasterki. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Ostrą papryczkę posiekać. Szparagi, paprykę słodką i ostrą dodać do ziemniaków. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gdyby sałatka była zbyt sucha, dodać trochę oleju. Posypać migdałami
królestwo garówDoskonała śniadaniowa propozycja, albo pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad czy porządną kolację- frittata, czyli omlet jajeczny w wytrawnej wersji. Z młodymi ziemniaczkami, ze szparagami i boczkiem wędzonym. Do przygotowania w kilka chwil i to na jednej patelni. 2 porcje, patelnia około 23 cm: 4 jajka 1 pęczek zielonych szparag około 8 małych ziemniaków młodych około 70 g wędzonego boczku(...)suszonego czosnku i suszonego oregano Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojony boczek wędzony oraz młode ziemniaki pokrojone w 3 mm plastry. Razem smażyć około 5 minut. Dodać pokrojone szparagi, podsmażyć przez około 3 minuty, a następnie zalać wcześniej roztrzepanymi i doprawionym jajkami. Zakryć szczelnie przykrywką. Smażyć na małym ogniu, do momentu, aż jajka się zetną. Smacznego
Kraina Miodem Płynącasmażenia i grillowania. Bardzo dobrze smakuje w różnego rodzaju sałatkach. Ser halloumi najlepiej podawać na ciepło kiedy jest jeszcze lekko ciągnący. Mam nadzieję, że jako dodatek do sałatki ze szparagami przypadnie Wam do gustu. W przepisie nie ma soli, ponieważ ser jest bardzo słony. Ale jeśli potrzebujecie jej dodać to śmiało tylko ostrożnie. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania(...)minut Składniki: szparagi – 300g ser halloumi – 150g pomidor cherry – 150g koperek – 1/4 pęczka oliwa – 2 łyżki pomarańcza – ½ sztuki olej do smażenia pieprz Przygotowanie: Szparagi pokrój na pół. Podsmaż na rozgrzanym oleju 4-5 minut. Odłóż na bok. Ser halloumi pokrój w plastry i podsmaż na złoto z każdej strony. Pomidory przekrój na połówki. Wyciśnij
wiecejwarzyw.plSkładniki: 500 g kalafiora (może być mrożony) 1 pęczek szparagów 500 g mrożonego groszku 1 mały por 2 pietruszki 1/2 selera 3 marchewki 1 cebula 4 średnie ziemniaki 330 ml śmietanki 30% 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe sól 200 g chudej kiełbasy do podania Sposób(...)momentu aż por będzie szklisty. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy groszek (nierozmrożony) oraz pokrojone na kawałki szparagi. Solimy i smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (szparagi powinny zmięknąć). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion
Qchnia po prostuszparagowym królestwie - Wielkopolsce powstała taka piękna tortilla :)) Składniki: pęczek zielonych szparagów prosto z pola :) kilka plasterków boczku 2 ziemniaki 1 cebula (może być dymka ze szczypiorem) oliwa do smażenia sól, pieprz, opcjonalnie pikantna papryka w proszku wiejskie jaja od Pani Zosi ;) 5 szt. opcjonalnie jak ktoś lubi ser do posypania Na odrobinie oliwy podsmażamy połamane lub pokrojone szparagi z boczkiem(...)ziemniaków i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy wszystko razem, zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy na małym ogniu pod przykrywką (ja nie przewracam, bo mi się nie chce, ale można;) Szparagi z boczkiem są również doskonałe, można dodać jeszcze ze dwa ząbki czosnku
Cytryna&Co.Wspaniale było zjeść taki omlet na skąpanym w słońcu tarasie u moich Teściów, którzy mają cudowny ogród, w cudownym miejscu :) Składniki: pęczek zielonych szparagów kilka suszonych pomidorów kilka łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów sól, pieprz 5 wiejskich jajek od Pani Zosi ;) ser żółty (u mnie Bursztyn) Szparagi smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone pomidory. Zalewamy rozbełtanym jajkiem(...)jedno jajko wbiłam na środek w całości. Posypujemy startym serem i przykrywamy pokrywką, żeby jajka się ścięły. Smażymy na bardzo małym ogniu. Szparagi z suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku doskonale smakują również same lub jako dodatek do obiadu
Cytryna&Co.Nareszcie się zaczął sezon szparagowy! Wracając z majówki kupiliśmy po drodze prosto z pola główki białych szparagów. Dziś zrobiłam z nich wyśmienity i szybki krem. Składniki: pół kilograma szparagów korzeń pietruszki cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego chlust oliwy szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku papryczka chilli - opcjonalnie dodatki: oliwa smakowa, pesto z bazylii, parmezan Cebulę, czosnek(...)selera i pietruszkę podsmażamy na odrobinie oliwy. Szparagi obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Około 15 minut. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podać z płatkami parmezanu, oliwą lub pesto
Cytryna&Co.pieczoną paprykę, szczególnie tę podłużną. Już sama upieczona z oliwą i solą jest wyśmienitą przystawką. Trzymam ją w lodówce i dodaję do różnych dań. Robię też wersję sałatki bez szparagów, tylko z pieczoną papryką, ale dodaję świeżą kolendrę zamiast bazylii, nie dodaję zielonego pieprzu, ale za to odrobinę czerwonej cebuli. Składniki: Normal 0 21 false false false(...)font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:CS;} Mix sałat Pomidorki koktajlowe - garść Szparagi zielone - kilka sztuk Papryka pieczona - wcześniej i obrana ze skórki Świeża bazylia Zielony pieprz Sól himalajska Chlust oleju z orzechów laskowych (może być oliwa) Chlust dobrego octu balsamicznego
Cytryna&Co.inny bukiet, bardziej zielony. Nie dziwi mnie jednak, że prawdziwy facet wie co swojej dziewczynie kupić, i nie dziwi mnie fakt, że na jej mangopapajowej buźce na taki bukiecik szparag pojawia się uśmiech. Składniki: Sos berneński ze szpinakiem: 1 szalotka 100 gram masła 2 żółtka garść szpinaku sól, pieprz łyżka octu jabłkowego Dodatkowo: jajka ugotowane(...)koszulce pumpernikiel uprażony na suchej patelni na chrupko szparagi podsmażone na maśle z solą i pieprzem natka pietruszki posiekana świeżo zmielony pieprz Podsmażam na patelni, na łyżce masła, drobno posiekaną szalotkę oraz szpinak. Studzę. Mieszam żółtka, ocet, szpinak i szalotkę w metalowej misce, którą umieszczam nad gotującym się garnkiem z wodą. Ubijam na parze krem stopniowo dodając
Mango PapajaZielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad, nie tylko od święta! Ja do swojego użyłam ostatnich szparagów, które jakimś cudem kupiłam jeszcze niedawno na targu. Do tego kurczak i szpinak… Mmm, już nie mogę się doczekać następnej porcji 😉 Przepisy na risotto w różnych wariantach znajdziecie pod TYM linkiem. Składniki: 200 g ryżu(...)risotto /ew. białego ryżu/ 1 pojedyncza pierś z kurczaka Czytaj dalej... Artykuł Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku