szparagi - 5593 przepisów (strona:167/373)

Pieczone młode ziemniaki z białymi szparagami i wędzonym boczkiem 136

Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 pęczek białych szparagów 200 g wędzonego, surowego boczku 3 łyżki oleju sól Sos winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz pęczek koperku Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy ze skórki (nie musi być dokładnie) i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy dwie łyżki(...)Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wysypujemy przygotowane ziemniaki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.  W tym czasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy końcówki i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Boczek (bez skóry) kroimy na małe plasterki. Na podpieczone ziemniaki układamy boczek oraz szparagi. Zapiekamy przez

Qchnia po prostu
Pappardelle z fioletowymi szparagami, szpinakiem i mozzarellą 112

Pappardelle to takie szerokie paski i idealnie nadają się tutaj do szpinaku i szparagów. Zakupiłam takie cudne fioletowe szparagi że od razu połączyłam je z makaronem. Oto danie do degustacji, zapraszam. Makaron ze szparagami i szpinakiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szparagi czas zacząć 126

Majówka to czy nie majówka. Czasem słońce, czasem deszcz. Słupki rtęci to w górę, to w dół. Jedno jest pewne: szparagi czas zacząć! Sezon na polskie szparagi, co prawda ruszył w tym roku całkiem niedawno, opóźniony o parę tygodni przez chłodną wiosnę. Jednak już możemy ich wypatrywać na targowiskach i w sklepach. Kto ma blisko… Czytaj dalej » The post(...)Szparagi czas zacząć first appeared on Na moim stole

Na moim stole
TARTA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 110

Sprawdź, jak nasza TARTA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ zwiastuje wiosnę i rozpoczyna sezon na świeżość! Pyszna i prosta w przygotowaniu! Artykuł TARTA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pomarańczowe krewetki ze szparagami i tagliatelle 105

Dorwałam szparagi, pyszne były i świeże. Zrobiłam pyszny obiad z tego co lubimy, czyli makaron tagliatelle i krewetki, krewetunie, pyszności. Polecam wszystkim smakoszom krewetek i szparagów a Ci co mówią że nie jedzą niech też spróbują to polubią. Pyszne danie przed Wami, zapraszam do stołu. Krewetki, szparagi, tagliatelle. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierś z kurczaka z kaparami i szparagami 145

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, doprawiona pomidorami suszonymi, kaparami i szparagami. Danie najlepiej smakuje, podane z makaronem. Składniki (2 porcje): pierś z kurczaka sól pieprz 10 plastrów pomidorów suszonych z oleju 200 ml śmietanki 30% 200 g szparagów w zalewie 40 - 50 g kaparów z zalewy 200 g makaronu tagliatelle Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, solimy(...)wody oraz posiekane suszone pomidory, całość przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.  Dolewamy śmietanę, całość odkrywamy i gotujemy 10 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Dodajemy szparagi (można je przekroić, aby były krótsze) oraz kapary. Dusimy pod przykryciem 3 minuty. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu. Całość lekko mieszamy i podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Wiosenne pęczotto z zielonymi szparagami i cukinią 89

czerwiec to czas truskawek, rabarbaru i zielonych szparagów. Stąd szybkie, proste, ale pełne smaku wiosenno-letnie pęczotto z zielonymi szparagami i młodą cukinią. Cudownie kremowe, sycące, a za sprawą cytrusów rześkie i odświeżające. Mówię … The post Wiosenne pęczotto z zielonymi szparagami i cukinią appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Krem z białych szparagów i sera koziego 95

pewne smaki, które komponują się idealnie. Naszym zdaniem białe szparagi, nieziemsko lekkie w połączeniu z delikatną roladką sera koziego, współgrają. W zasadzie nie potrzeba żadnego uzupełnienia. Grzanki to tylko dodatek. Składniki: 2 pęczki białych szparagów 1 łyżka masła koziego 200 g miękkiego sera koziego 1,5 litra bulionu warzywnego  sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Szparagi kroimy na kawałki. Smażymy na maśle, zalewamy gorącym bulionem (jednocześnie dodajemy pokruszony ser). Gotujemy ostro przez 30 min. od czasu, do czasu podlewamy wrzątkiem. Przecieramy przez sito, do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Pizza ze szparagami 119

Nasza kuchnia oparta jest na sezonowych rarytasach. Szparagi do takich należą. O to, co świeże, nie musi być zdrowe, choć chcielibyśmy. Nie chodzi o chemię czy coś w ten deseń. Czasami choroba wyklucza pewne produkty. Jeśli nie można, to czasami można. Nawet trzeba! Składniki: Ciasto: 450 g mąki 9 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki(...)oliwy ciepła woda Farsz:     250 g zielonych szparagów 250 ml passaty pomidorowej 200 g mięsa mielonego z łopatki wp. 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 4 pieczarki  1 szklanka startej mozarelli sól, pieprz  Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy

R'n'G Kitchen
Cannelloni ze szparagami 115

Kuchnia włoska. Składniki:  1 opakowanie cannelloni   500 g białych i zielonych szparagów   1 cebula   4 pomidory   2 ząbki czosnku   oliwa   ocet balsamiczny   kieliszek czerwonego wina   sól morska   pieprz  Przygotowanie: Ugotowałem cannelloni al dente. Obrałem szparagi ( z białych zdjąłem całą skórką, z zielonych tylko z dolnej części ). Gotowałem razem(...)minuty ( nie powinny być zbyt miękkie ). Do każdego cannelloni włożyłem po 3-4 szparagi. Przygotowałem pikantny sos : drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyłem na gorącej oliwie, dodałem świeże pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory. Doprawiłem 2-3 łyżkami octu balsamicznego i czerwonym winem. Dodałem sól i pieprz do smaku. Cannelloni podałem polane tym sosem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z kalafiora i szparagów z parmezanem 141

Dostęp do świeżych warzyw to świetna okazja aby ugotować pyszne zupy. Tym razem coś dla miłośników kremowych zup. Pyszny krem z kalafiora i szparagów z dodatkiem odrobiny wyrazistego w smaku parmezanu który świetnie uzupełnia smak zupy. 4 porcje ok 1 litra bulionu mięsnego Pół średniej wielkości kalafiora  ok 8-9 szt szparagów 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak Opcjonalnie(...)szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku ok 50 ml słodkiej śmietanki Kalafior podzielić na mniejsze części.  Twarde końcówki szparagów odcinamy i wyrzucamy resztę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew i ziemniaka obrać i również pokroić na mniejsze kawałki najlepiej w kostkę. Bulion zagotować dodać wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie

Andzia Pichci
Penne na zielono z łososiem 147

limonki nada smaku końcowego, tego makaronu penne na zielono z łososiem – wyjątkowego. Składniki: ok. 300 g makaronu penne rigate  Barilla , 1 niewielka cukinia, 1 cebula dymka, kilka zielonych szparagów, 100 g łososia atlantyckiego wędzonego na zimno w plastrach, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, sól do smaku, 1 łyżeczka pikantnej mieszanki z pieprzem, listki świeżej bazylii, świeży koperek, szczypiorek(...)czosnkowy, ser grana padano, ponadto: limonka. Przygotowanie: Makaron w lekko osolonej gotujemy, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cukinię kroimy na cienkie paseczki, cebulę tak jak lubimy, szparagi w plastry po skosie, a  główkę w całości zostawiamy.  Rada: jeśli mamy szparagi grube, to główkę przecinamy na połowę po długości.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, następnie

Moniki Smakołyki
Tarta ze szparagami 121

Przepis pochodzi od pani Mireli . Dziękuję serdecznie za przesłany przepis. Tarta ze szparagami to danie idealne dla osób na diecie wegetariańskiej. Ciasto: 250g mąki 125g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki lodowatej wody łyżeczka soli Przygotowanie: Szybko zagnieść, wyłożyć na blaszkę do tarty (moja o średnicy 28cm), ponakłuwać widelcem i podpiec w temp.190stC około(...)minut. Farsz: 8 jajek pół szklanki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szparagi parmezan do posypania Przygotowanie : Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i przyprawy, wylać na ciepłe ciasto, poukładać szparagi. Zapiec przez około 10min w 180stC później 15 minut w 160stC. Po wyjęciu posypać startym parmezanem. Smacznego

Smaczne Potrawy
Szparagi z wołowiną smażone w woku 162

Zróbcie koniecznie. Pyszne danie. Szybko się robi. I zjada też dosyć szybko. No i korzystać trzeba, dopóki szparagi niedrogie i w sezonie. Za chwilę już tak tanio nie będzie. Szparagi z wołowiną smażone w woku Składniki: 400 g szparagów zielonych … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Łosoś w kremowym sosie ze szparagami i marchewką 106

Pyszny, wykwintny majowy obiad dla wielbicieli szparagów i łososia. Prosty do przygotowania i nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Szparagom w kremowym sosie na bazie śmietanki towarzyszy marchewka. Smak sosu podkręciłam dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Koniecznie spróbuj tego połączenia, szparagi z marchewką - to jest pyszne! Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!