osobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden. Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy(...)Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron – sprawdźcie dokładnie jaki
Karo in the Kitchensałatka doskonale zastąpi danie obiadowe. Szczególnie teraz gdy na dworze upał i nie mamy ochoty na gorące potrawy. Całą gamę wiosennych smaków dopełnia ostro słodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:) POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk(...)oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jajka gotujemy na twardo. Oliwki przekrawamy na pół. Szalotki drobno kroimy. Z musztardy + miodu+ oleju z tuńczyka +szalotki przygotowujemy sos. Proporcje w jakich zmieszamy składniki
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 l bulionu 1 mała cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2-3 łyżki serka mascarpone lub ser pleśniowy ( opcjonalnie) Przygotowanie: Szparagi umyj, odetnij główki i odstaw na bok. Resztę szparagów obierz cieniutko i odetnij zdrewniałe końcówki. Cebulkę pokrój w piórka, podsmaż na oliwie. Dodaj szparagi ( główki i dolną
KukuleczkiDzisiaj zapiekanka wiosenna z botwiną i szparagami. Bardzo łatwo się ją kroi, nie rozpada się. Szybki i smaczny obiad z piekarnika. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki. Na moim blogu uzbierało się ich już sporo. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie to zapraszam tutaj . A jakie są Wasze ulubione zapiekanki? Składniki 300 g makaronu świderki(...)pęczek zielonych szparagów 1 pęczek botwiny 400 ml śmietany (dałam 18 %) 3 jajka 4 łyżki startego sera grana padano 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka ostra Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków. Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć
O kuchni z uczuciemPropozycja na przekąskę z faszerowanych pieczarek, kuskusa z dodatkiem szparagów. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Bardzo syte i smaczne. Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj Zapraszam do wypróbowania. Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki(...)około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki. Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemLubię kuskus, ale nie robię go zbyt często. Dzisiaj na obiad pojawił się na moim stole ze szparagami i papryką. Przyznaję, że bardzo mi smakował, ale chyba jeszcze bardziej pochłaniał go mąż, który mówił zawsze, że za nim nie przepada. Taka wersja bardzo mu smakowała. Na blogu znajdziecie również wersję kuskusa z kurczakiem i rodzynkami Składniki 1,5 szklanki(...)kuskusu 1/2 pączka zielonych szparagów 1 duży pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki. Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę
O kuchni z uczuciemugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich(...)przyprawach jak bazylia, sypka papryka, curry. Ziemniaki gotowane- gotować w wodzie bez dodatku soli rozpoczynając od wody gorącej. Gotować do uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki
KucharzycaPodczas gdy Włosi jedzą niemal wyłącznie szparagi zielone, nasi zachodni... Artykuł NIEMIECKI KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEweekendowe śniadania przygotowuję je za każdym razem inaczej. Dzisiejsza propozycja jest prosta, a jednocześnie elegancka więc można ją podać też przy jakiejś wyjątkowej okazji. Jajka możemy podać ze szparagami lub solo. JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: (na 1 porcję) 1-2 plastry szynki parmeńskiej lub boczku 1 jajko oliwa lub masło do posmarowania formy szparagi (opcjonalnie) Przygotowanie: Formę(...)boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem. Szparagi obieramy i krótko gotujemy,tak aby zachowały jeszcze chrupkość. uwaga: Jajka zapieczone w szynce parmeńskiej są dość słone, dlatego należy uważać z solą. Do wersji mniej słonej polecam
Bon appetit mon amieSzparagi bardzo lubię i staram się wykorzystać ten krótki czas , kiedy można się nimi cieszyć. Najczęściej jadam je z sosami lub w postaci mojej ulubionej tarty. Ponieważ jestem maniaczką kruchego ciasta , delektuję się każdym kęsem tej zielonej tarty. POTRZEBUJEMY: (na formę około 22,23 cm) CIASTO: 100 g masła zimnego 200 g przesianej mąki 1 jajko lub żółtko szczypta(...)soli Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. NADZIENIE DO TARTY pęczek szparagów około 100- 120 g sera ricotta 1 jajko 250 g śmietany 18% łyżka mąki mała cebula szczypior sól , pieprz do smaku Łykowatą część szparagów odcinamy i gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Odcedzamy. Cebulkę szklimy
WYSPA SZCZĘSLIWAlubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym. Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki: Ryż 100 g ryżu(...)wędzonego na zimno) 200 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron) 2 duże marchewki 4 zielone szparagi ugotowane 1/2 cebuli 3 dymki 4 ząbków czosnku mała puszka kiełków soi (opcjonalnie) 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni sos słodko-kwaśny Uncle Bens 2 łyżki sosu sojowego olej sezamowy
SzczyptaSmaQpęczek zielonych szparagów 500 g łososia 300 g makaronu tagliatelle 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka masła sól pieprz Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odstawiamy. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy do połowy wysokości. Związujemy sznurkiem i wstawiamy na ''stojąco'' do wrzącej osolonej wody ( pamiętając aby użyć wysokiego garnka ) Gotujemy 3 minuty(...)rozgrzanym masłem wrzucamy szpinak na 2 następnie wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę osolonego i popieprzonego łososia. Smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Dodajemy mascarpone, sól i pieprz oraz pure ze szparagów. Wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy główki szparagów i delikatnie mieszamy. Jeśli chcesz zrobić lekką wersję tego dania nie dodawaj mascarpone :) Smacznego
KuchcikoweLovepasują do siebie, tworzą ciekawe, bogate połączenie. Jeśli lubicie słodko-ostre smaki to danie dla Was :) Na 3 sandwicze: 9 kromek chleba tostowego 3 grube plastry cheddara pęczek zielonych szparagów łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu guacamole dojrzałe awocado dojrzały pomidor malinowy pół małej czerwonej cebuli sok z połowy limonki 0/5 łyżeczki zielonego tabasco łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki spora(...)szczypta soli sos: mango kawałek papryczki habanero 3 łyżki pistacji Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut). Awocado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy sokiem z limonki i tabasco. Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty z awocado. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli oraz posiekaną
Mienta blogSezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto Składniki: - 1 szklanka ryżu Arborio - 500 g zielonych szparagów - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - parmezan - pieprz - oliwa - natka pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi tniemy(...)zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Po piętnastu minutach od zaczęcia gotowania dodajemy główki szparagów. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan., mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem. Życzę smacznego
Kulinarne życie