szparagi - 5593 przepisów (strona:154/373)

POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 93

masło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa • szparagi zielone 8 szt • brokuły 60 g • groszek świeży 80 g • ser grana padano 20 g • woda zimna 3 l • sól morska 1 łyżka • bulion drobiowy200 ml crust • natka pietruszki(...)doprawiam bulion solą. Sezonowe warzywa Świeży groszek wrzucam na chwilę do wrzącej wody i odcedzam.. Wycinam z brokuł różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. W garnku do szparagów gotuję obrane do wysokości główek szparagi. Główki do szparagów powinny być poza wodą. Na patelnie topię odrobinę masła. Wrzucam zielone warzywa oraz starty ser. Zalewam bulionem i redukuję do momentu

chefintheforest
Pizza ze szparagami i białym sosem 146

Zaległy przepis, jeszcze z ostatnimi już szparagami i musiałam je wykorzystać by zrobić pizzę. Więc wyszła rewelacyjna pizza ze szparagami i białym sosem śmietanowo - serowym. Taka klasyka, ale jakże smaczna. Świetnie sprawdzą się także mrożone szparagi, jeśli je mroziliście w maju.  Składniki : * 500g mąki pszennej  * 1/4 kostki świeżych drożdży  * szklanka ciepłej wody  * szczypta soli * oliwa * mała(...)śmietana 18% * 100g sera żółtego * 100g mozzarelli  * kilka surowych zielonych szparagów  * pół żółtej papryki  * pół czerwonej cebuli  Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i połową szklanki wody. Całość wlać do pozostałej mąki. Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą

Magiczne Życie Marty
Serowo jajeczna tarta ze szparagami, boczkiem i cebulą czerwoną 190

Sezon na szparagi minął, nad czym bardzo ubolewam ;( Ja jednak mam zamrożone 2 pęczki na specjalną okazję ;) Może i wy zamroziliście, więc prezentuję dzisiaj propozycję na wykorzystanie właśnie szparag, jajek i sera. To takie 3 podstawowe składniki do tego trochę mleka, cebula i boczek.  Prawda że intrygująco brzmi? W moim rodzinnym domu nie jadało się tart na słono(...)odkrywam dopiero teraz kiedy sama gotuję. I bardzo je lubię!  Składniki: ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko szczypta soli farsz pół pęczka około 200 gram szparag 1 cebula czerwona 100-150g boczku lub innej wędliny 200 ml mleka 3 jajka 200 gram serka topionego 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon ulubione świeże zioła

Życie zaczyna się w kuchni
Szparagi zawijane kurczakiem i szynką 119

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z soczystym i miękkim kurczakiem połączonym z chrupiącymi szparagami i niezwykle aromatyczną szynką. Składniki: 600g fileta z kurczaka 18 szparagów 6 plasterków szynki dojrzewającej przyprawa do kurczaka olej Wykonanie: 1. Filety z kurczaka pociąć na plastry (u mnie 6 sztuk), a następnie lekko rozpłaszczyć dłonią lub tłuczkiem. Z dwóch stron oprószyć przyprawą do kurczaka(...)Szparagi umyć, odłamać twarde końce i połączyć po 3 sztuki. 3. Następnie każdy pęczek szparagów owinąć filetem z kurczaka, szynką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową 139

Ograniczyłam mięso, więc od czasu do czasu zastępują go produktami z soi. Prosta i smaczna propozycja dla każdego! Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 180g (1 kostka) tofu naturalnego 1/2 pęczka szparagów 25g kaszy orkiszowej suchej + 100ml wody 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, curry, kebab-gyros, papryka słodka, zioła prowansalskie  Sposób przygotowania: Tofu(...)odsączamy i kroimy w kostkę. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, a do oddzielnego garnka szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy tofu. Kolejno wrzucamy ugotowaną kaszę oraz pokrojone szparagi. Całość doprawiamy przyprawiamy. Smażymy kilka minut. Na koniec danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta oraz cytrusowy napój kawowy 135

Dziś przygotowałam dla Was pomysł na lekki lunch, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Jest to pożywna i kolorowa sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado, szparagami i soczystym grejpfrutem, a do niej niebanalny napój kawowy z tonikiem i cytrusami, który stawia na nogi i wspaniale orzeźwia.  Kawa i tonik? Przyznam, że wcześniej nie wpadłabym na takie połączenie, ale coffee(...)grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta Składniki / na 4 porcje: 2 połówki piersi z kurczaka bez skóry (ok. 400 g) oliwa do posmarowania sól, pieprz 1 różowy grejpfrut pęczek szparagów 2 sałaty rzymskie baby ¼ czerwonej cebuli 1 awokado na sos: 1 łyżka miodu szczypta soli szczypta pieprzu 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Rozgrzej patelnię grillową. Piersi z kurczaka oczyść, następnie natrzyj oliwą

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik cukiniowo - szparagowy 127

Zielone szparagi i cukinia to dwa warzywa pyszne same w sobie, podsmażone na maśle nie lubią dużej ilości przypraw, myślę że sól i pieprz wystarczy. Chłodnik cukiniowo szparagowy to danie uniwersalne możemy podać je na zimno dobrze schłodzone z ulubionymi dodatkami tj.prażone orzechy czy płatki migdałowe ale też na ciepło z ziołowymi grzankami. Przepis na ten chłodnik(...)pozostałe, znajdziecie w najnowszym letnim numerze Aromatu. Składniki na 4 porcje: 2 szalotki  1 pęczek zielonych szparag 2 małe zielone cukinie 2 łyżki masła 300 ml wody lub bulionu warzywnego sól i czarny pieprz Przygotowanie: Szalotkę obrać, szparagi i cukinię umyć i wszystko pokroić w mniejsze kawałki. Od szparag oderwać zdrewniałe końcówki z cukinii odciąć twarde dupki. Na dnie

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa bazyliowo szparagowa 79

Lekka, letnia zupa z nutą bazylii i szparagów. Zrobimy ją w 15 minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku.  3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane(...)litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz

wesoła kuchnia
Przepis na sałatkę z zielonymi szparagami, łososiem wędzonym i mozarellą 216

Lekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)umytą rukolę. Łososia pokrój na kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli 150 g wędzonego łososia 125 g mozarelli Wykonanie Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej trochę skórki. Skórkę wymieszaj

Eat me! Fit me!
Szparagi z szynką parmeńską i gorgonzolą w cieście francuskim 130

Szparagi mają to do siebie, że użyte w przekąskach wyglądają bardzo elegancko:). Tak jest i w tym przypadku - to proste, ale i efektowne połączenie. 1 arkusz ciasta francuskiego 24 szt. cienkich szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej 50g sera gorgonzola czarnuszka do posypania 1 jajko olej sól  1. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Gorgonzolę kroimy na 8 podłużnych pasków(...)szparagów usuwamy twarde końcówki. Z pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą.  2. W szynkę parmeńską owijamy po 3 szt. szparagów i 1 pasek sera gorgonzola. Układamy je na kwadratach z ciasta francuskiego, zwijamy nakładając na siebie przeciwległe rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Potrawka z soczewicy z cukinią i ze szparagami 161

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis ze szparagami w roli głównej :) Zapraszamy na pyszną, lekką, sycącą i szybką w przygotowaniu potrawkę z soczewicy z cukinią i ze szparagami :) Składniki na potrawkę z soczewicy: – 80 g żółtej soczewicy – 250 g zielonych szparagów – 1 cukinia – 1 cebula – 2 ząbki czosnku

Kuchenne Wariacje
Sałatka szparagowa 150

Sałatka szparagowa z dodatkiem kurczaka. jest bardzo smaczna i sycąca. Idealna na kolację lub przekąskę. W czasie upałów może być lekkim obiadem. Polecam Wam , kiedy sezon na szparagi jeszcze trwa. Koniecznie zróbcie i delektujcie się smakiem. Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce po lewej stronie bloga SAŁATKI. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie(...)się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 2 pęczki szparagów zielonych 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak 6 łyżek oleju 200 g pieczarek 3 średnie pomidory 1 sałata lodowa koperek sól pieprz Sos 1/2 szklanki oliwy 1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską) 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie

O kuchni z uczuciem
Szparagi w boczku 125

Szparagi z boczkiem mogą być ciepłą lub zimną przekąską. Możemy przygotować je na grillu lub w piekarniku dosłownie w kilka chwil. 1 pęczek szparagów 250g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasty sól, pieprz 1. Ze szparagów odrywamy twarde końcówki. Myjemy je, posypujemy solą.  2. Każdy szparag zawijamy w jeden plaster boczku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Szefowa kuchni
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 112

prostu nabić na widelec i w ten sposób spożyć. Jeśli trafią nam się zbyt duże kawałki, możemy pokroić je sobie nożem. Zielona sałata z ogórkami, ziołami i jogurtem Szparagi Matko jedyna jak ja kocham bez pamięci grillowanie szparagi. Najlepiej takie owinięte boczusiem. Te warzywa kroimy nożem i widelcem na mniejsze cząstki. Szparagi grillowane w boczku Inne warzywa Z warzywami(...)daniu znajdują się ziemniaki i sos, możemy sobie rozgniatać po kawałeczku ziemniaki, ale absolutnie nie robimy na talerzu ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance jest zapieczony, roztopiony twardy ser, spożywamy ją za pomocą noża i widelca. Żeberka Jemy nożem i widelcem. Chyba, że gospodarze znów wyjdą swoim gościom naprzeciw

Kate's Kitchen
Grillowany kurczak z ziemniakami i szparagami w sosie beszamelowym 133

jego głównymi składnikami są mleko, mąka i masło, dodatkowo przyprawiony solą, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową smakuje obłędnie. Podawany jest głównie do mięs i gotowanych warzyw. A szparagi w sosie beszamelowym to klasyk jakich mało ;) Mój klasyk zamienił więc w propozycję obiadową stąd też dodałam młode grillowane ziemniaczki oraz filet z kurczaka. Składniki na 2 -3 osoby: 1 duża(...)pierś z kurczaka 1 pęczek szparag 3-6 szt młodych ziemniaczków 2 ząbki czosnku do natarcia ziemniaków sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka 1/2 łyżeczki białego pieprzu sól odrobina gałki muszkatołowej  marynata do kurczaka: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu olej pieprz ziołowy Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania